Liceenii şi părinţii lor, chestionaţi asupra bacalaureatului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Liceenii şi părinţii lor, chestionaţi asupra bacalaureatului

În ultimele două zile de şcoală, Ministerul Educaţiei a găsit de cuviinţă să distribuie prin licee, la foc automat, chestionare privind structura bacalaureatului începând cu 2013. Fiecare director a primit chestionare cu un set de întrebări adresate elevilor din clasele a IX-a - a XI-a. "Am recomandat directorilor să aplice aceste chestionare pentru cel puţin 25% dintre elevi, ca să putem avea un eşantion reprezentativ. E adevărat, este cam din scurt, dar aşa a transmis ministerul chestionarele şi ne-am conformat", a spus inspectorul şcolar general adjunct Romeo Mocanu. Datele vor fi centralizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ apoi la nivelul judeţului şi vor fi raportate la minister.
Cele şase întrebări vizează stabilirea filierei, profilului şi a specializării elevului chestionat, apoi, în funcţie de filieră - tehnologică, vocaţională sau teoretică - chestionatul trebuie să spună dacă doreşte ca la ultima probă, E, să se adauge la lista deja în vigoare, "o probă scrisă sau o probă practică specifică profilului sau specializării" - pentru cei de la filiera vocaţională sau "o probă scrisă din modulele specifice domeniului de pregătire" - pentru filiera tehnologică. Cei de la filiera teoretică trebuie să menţioneze clar ce modificări propun, deoarece nu li se dau variante de răspuns, pe care doar să le bifeze. Şi cei care ar dori ca bacalaureatul să rămână ca până acum au posibilitatea să precizeze dacă ar dori, totuşi, să facă o schimbare, oricare ar fi aceasta.
Aplicarea acestui chestionar fără o discuţie, o explicaţie prealabilă, referitoare la ce ar însemna adăugarea acestor probe pe liste sau ce ar atrage după sine alegerea acestor probe, a determinat mai mulţi părinţi să refuze completarea. Inspectorul şcolar general adjunct Romeo Mocanu dă asigurări că bacalaureatul nu se va modifica neapărat conform rezultatelor acestui sondaj şi că metodologia de desfăşurare a examenului va fi pusă la punct de specialiştii ministerului, care vor putea să ţină cont de propunerile rezultate din chestionar sau nu. "Se aplică un chestionar, nu se face un referendum. Ca urmare, aplicarea acestor propuneri nu va fi obligatorie. Oricum vor fi nemulţumiţi, indiferent ce se va face, pentru că nu se poate mulţumi pe toată lumea", a mai spus inspectorul general adjunct Romeo Mocanu.
Rezultatele centralizate trebuie trimise către minister până pe 26 iunie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro