Mergi la conţinutul principal

Liceele teoretice, “magnet” pentru absolvenţii de clasa a VIII-a

• asta arată un studiu privind opţiunile şcolare şi profesionale ale absolvenţilor de clasa a VIII-a din judeţul nostru, realizat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Brăila • concret, dintr-un total de 2.360 de elevi chestionaţi, jumătate au răspuns că vor alege liceele teoretice şi 13% se îndreaptă către liceele vocaţionale • suprinzător este însă faptul că adolescenţii încep să se orienteze tot mai mult către şcolile profesionale, în detrimentul liceelor tehnologice • conform sondajului, doar 6,4% au răspuns că ar alege licee tehnologice, în timp ce procentul pentru opţiunea “şcoală profesională” este de 21,45

 

Liceele teoretice continuă să fie şi în acest an opţiunea principală a elevilor care au finalizat ciclul gimnazial. Potrivit “Studiului privind opţiunile şcolare şi profesionale ale absovenţilor de clasa a VIII-a din judeţul Brăila”, elaborat în luna mai de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Brăila şi Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Brăila, 50% dintre cei chestionaţi au declarat că merg la liceu pe filiera teoretică. La sondaj au participat 2.360 de elevi din municipiu şi judeţ din 74 de unităţi de învăţământ (39 din judeţ şi 35 din municipiu), chestionarul fiind aplicat atât în primul semestru, cât şi în al doilea semestru.

Scopul studiului a fost de a identifica interesele şcolare ale elevilor la sfârşitul ciclului gimnazial, a gradului de informare şi stabilitate privind alegerea profilului şi specializării pe care o vor urma în ciclul liceal, precum şi analiza factorilor de influenţă care intervin în opţiunile şcolare ale absolvenţilor.

Astfel, întrebaţi ce filiere de învăţământ ar alege, 1.494 elevi (63,31%) au răspuns liceele teoretice şi vocaţionale din judeţul Brăila, 657 elevi (27,84%) licee tehnologice sau şcoli profesionale, iar 209 elevi (8,85%) unităţi de învăţământ din alte judeţe. În funcţie de opţiunea lor, răspunsurile celor 2.360 elevi arată astfel: 50,08% - licee teoretice, 13,22% licee vocaţionale, 6,4% licee tehnologice, 21,45% şcolile profesionale, 8,85% - alte judeţe sau nu vor să îşi continue studiile.

“Comparativ cu sondajul realizat în aceeaşi perioadă a anilor trecuţi, se pot observa modificări semnificative în alegerile elevilor privind filierele pe care le vor urma la liceu. Astfel, în timp ce alegerile pentru filiera teoretică se menţin cam la acelaşi nivel, cele pentru filiera profesională au cunoscut creşteri majore, cu aproape 8 procente, iar la filiera tehnologică se manifestă o scădere cu aproape 5 procente. Şi preferinţele pentru filiera vocaţională sunt în creştere uşoară, cu aproape 2 procente”, susţin autorii studiului.

Prin chestionarul aplicat, pe lângă analiza opţiunilor şcolare, s-a urmărit şi evaluarea stabilităţii alegerilor exprimate de către respondenţi în cele două semestre în care s-a aplicat chestionarele opţiunilor şcolare. Astfel, dacă în primul semestru 33,48% erau foarte hotărâţi în privinţa alegerii, în semestrul al  doilea procentul a crescut la 43,18%. La fel, dacă în primul semestru 18,32% din elevi oscilau între opţiuni, în al doilea semestru procentul s-a redus la 8,77%.

 

“Prestigiul şcolii”, factor de influenţă în alegerea liceului

În cadrul chestionarului, autorii au oferit posibilitatea elevilor respondenţi de a alege şi ierarhiza, dintr-o listă de posibili factori de influenţă, pe primii trei care au avut cea mai mare influenţă pentru aceştia în alegerea profilului şi specilizării la liceu. Pe primul loc a ieşit “aptitudinile şi interesele profesionale”, pe locul al doilea “prestigiul şcolii”, iar pe locul trei “perspectiva financiară”. Pe locul patru sunt “sfaturile altora”, pe cinci “apropierea şcolii de casă”, iar pe ultimul loc “tradiţia familiei”.

Legat de persoanele cu care elevii se consultă şi care au o influenţă foarte mare în decizia lor referitoare la traseul şcolar şi profesional pe care urmează să-l parcurgă, primele trei locuri în preferinţele adolescenţilor sunt: părinţii, dirigintele clasei, colegii/prietenii. Doar 55 de elevi au declarat că nu discută cu nimeni atunci când îşi aleg liceul.

Referitor la respectarea deciziei de către părinţi atunci când copiii se decid,  94,70% dintre elevi au declarat că aceştia sunt de acord cu ei, 2,37% că nu sunt de acord cu ei şi 2,93% nu au discutat cu părinţii.

Pentru filiera teoretică, sondajul a urmărit şi opţiunile elevilor în ceea ce priveşte cele două mari profiluri: Real şi Uman. Astfel,  55,75% au spus că vor la Real şi 44,15% la Uman.

 

Topul celor mai căutate licee din Brăila

În topul celor mai căutate licee teoretice din municipiu, în funcţie de opţiunile elevilor pentru anul viitor şcolar exprimate în sondaj, pe primul loc se află “Iorga” cu 245 de răspunsuri, urmat de “Cerna” cu 214 răspunsuri şi de “Murgoci” cu 204 opţiuni. “Bălcescu” se află pe locul patru cu 134 de opţiuni. În judeţ, fruntaş este “N. Titulescu” din Însurăţei, urmat de “C. Angelescu” din Ianca şi “G. Vâslan” din Făurei.

În ceea ce priveşte liceele tehnologice, cel mai căutat este “I. Ghica”, care a adunat 79 de opţiuni, iar pe locul doi “A. Saligny” cu 49 de răspunsuri.

Pe specializări, cele mai multe opţiuni sunt pentru matematică-informatică. Urmează în topul preferinţelor Ştiinţele Naturii, Ştiinţele Sociale şi Filologia. 

Zilele acestea absolvenţii de clasa a VIII-a îşi aleg liceele. Rămâne de văzut dacă opţiunile completate în fişele de înscriere vor rămâne aceleaşi cu cele exprimate în sondaj.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro