Mergi la conţinutul principal

Liceele brailene au pierdut cinci clase din planul de scolarizare

Luni, dupa-amiaza, s-au afisat pe site-ul Ministerului Educatiei rezultatele celei de-a doua etape a repartizarii computerizate. Au fost inscrisi 1.275 de candidati, din care au ramas nerepartizati totusi 28, mediile lor de absolvire fiind situate in intervalul 6,96 - 5,58. Acestia vor fi repartizati intr-o a treia etapa de repartizare, in sedinta publica, la fel ca in anii trecuti, pe locurile ramase libere si pe care ei au dreptul sa le ocupe. Aceasta etapa este planificata pentru perioada 28 - 31 iulie. Elevii care nu au promovat Testele Nationale nu se pot inscrie la liceu.
Situatia statistica arata ca au ramas neocupate 212 locuri la licee, adica aproape opt clase. Dintre acestea, cinci au fost pierdute la: "Moisil", "Istrati", "Matei Basarab" Maxineni si "Brancoveanu" - 2 clase. Celelalte trei de fapt nu s-au pierdut. Sint locuri libere in clase care se vor forma totusi pentru ca legea prevede ca o clasa se poate forma daca are minim 15 elevi. Ca urmare, daca intr-o clasa din 28 de locuri s-au ocupat 22, cum este, de exemplu, cazul la Grupul Scolar Insuratei, la clasa de mate-info unde au mai ramas libere cinci locuri, clasa va fi considerata formata. In situatii speciale, clasele cu mai putin de 15 elevi au nevoie de aprobarea Ministerului Educatiei pentru a functiona. La Grupul Scolar "Edmond Nicolau" au ramas libere la liceu doua locuri la clasa de Stiintele naturii si zece la Resurse naturale si protectia mediului, insa ambele clase vor putea exista. La "Moisil" au ramas libere 37 de locuri, adica o clasa de 28 de locuri este pierduta, iar din cea de-a doua clasa au ramas libere noua locuri, adica acea clasa va putea exista. Aceeasi situatie este si la clasa de liceu, profil Tehnic de la "Saligny", unde au ramas noua locuri libere, la "Oncescu", unde la clasa de Servicii au ramas sase locuri libere. La "Brancoveanu au ramas libere 45 de locuri, adica o clasa a ramas complet neocupata, iar din cea de-a doua s-au ocupat doar 11 locuri. Directorul adjunct al unitatii scolare, prof. Nicolita Negoita, a spus ca in aceste situatii, daca in alta parte vor fi specializari apropiate se vor transfera copiii de la un liceu la altul, asa cum s-a procedat si in anii trecuti. Din doua clase incomplete se poate forma una cu peste 15 elevi. "In anii trecuti nu am avut asemenea probleme, am avut clasele formate, chiar daca la limita, cu 19 elevi. Acum vom proceda asa cum va hotari Inspectoratul Scolar", a spus prof. Nicolita Negoita. O clasa aproape intreaga a ramas neocupata si la "Istrati", profil Tehnic, la "Matei Basarab" din Maxineni, "Nenitescu", tot profil tehnic.

O clasa care dispare inseamna mai putine ore pentru profesori

Si la scolile de arte si meserii sint asemenea situatii, de clase incomplete. La Grupul Scolar "Edmond Nicolau" s-a pierdut o clasa de Constructii si instalatii, iar la "Moisil", o clasa de Constructii si instalatii are 17 locuri libere, iar o alta de Electronica si automatizari are 12 locuri libere. La "Saligny" au ramas neocupate 44 de locuri la profil Mecanic, iar la "Nenitescu" au ramas neocupate 15 locuri la profil Electric, 14 la Electromecanic si sase la Mecanic. La Sutesti au ramas mai mult de 15 locuri libere la clasa de industrie alimentara, iar la Grupul Scolar "Valsan" de la Faurei, au ramas 16 locuri libere la profilul Constructii si instalatii. Conducerea scolii spera ca prin transferul unor elevi de la alte clase la ei, se va putea forma totusi o clasa, insa toate aceste mutari vor fi hotarite in Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar. Consilierul de imagine al ISJ, prof. Maria Stefan, a precizat ca acolo unde sint mai putin de 15 elevi la clasa aceasta nu poate sa functioneze decit cu aprobare speciala de la Minister, dar urmeaza sa se rezolve situatiile speciale aparute in urma admiterii, si se vor efectua comasari de clase pentru a se ajunge macar la numarul minim acceptate de lege. "Situatia va fi analizata in Consiliul de Administratie al ISJ, cind se va hotari unde ramin clasele si unde se desfiinteaza, in cazurile in care numarul de elevi admisi este mai mic decit cel admis prin lege. Trebuie avute in vedere mai multe aspecte, printre care interesul elevului si interesul cadrelor didactice, pentru ca o clasa care dispare inseamna mai putine ore pentru profesori si trebuie sa asiguram orele pentru titulari", a explicat prof. Maria Stefan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu