Fostul director al Liceului cu Program Sportiv, prof. Elena Toader, are numai in bijuterii si tablouri aproximativ un miliard de lei vechi, la care se adauga valoarea celor doua apartamente detinute, de aproape 300.000 de euro. Familia Toader are si doua masini, un Peugeot luat in 2006 in leasing si un Volkswagen cumparat in 2002, dar si actiuni la SIF Moldova si contributii la Fondul de pensii ING, insa nu a precizat care sint aceste valori, desi declaratia solicita acest lucru. Trebuie mentionat insa faptul ca are si datorii la diverse banci in valoare de 50.000 de euro pina in 2026 si datorii in lei de 65.000 de lei, pina in 2012. Conform declaratiei de avere, bijuteriile au fost achizitionate in perioada 1974 - 2008, iar tablourile intre 1992 - 2004. Toate aceste sume au fost strinse din salariul de director, venitul anual pe anul trecut fiind de 26.000 de lei, la care s-a adaugat venitul cabinetului sau medical si al salii de gimnastica, 4.850. Sotul fostei directoare Elena Toader este medic, are un venit anual de 36.000 de lei, iar de la propriul cabinet medical a cistigat anul trecut alti 24.000 de lei.
Sa tinem cont de conturile bancare
Un alt director cu sume mari puse deoparte este cel de la "Anghel Saligny". Profesoara Petruta Simionescu are peste un miliard de lei vechi in cinci conturi bancare, dar si un credit accesat in 2007 in valoare de aproximativ 400 de milioane lei vechi. Veniturile din salariu au fost anul trecut de 34.839 de lei, insa mult mai bine a cistigat sotul sau, fostul senator si actualul primar al orasului, Aurel Simionescu, 72.000 de lei. Un depozit bancar de peste jumatate de miliard lei vechi, deschis in 2004, are si directorul Grupului Scolar "Moisil", Flori Gagu, care, anul trecut, a avut un venit de 25.179 de lei, deci aproape un sfert de miliard lei vechi. Directorul adjunct de la Grupul Scolar "Panait Istrati", Emilia Cretu, a cumparat un apartament in Bucuresti, in 2004, de 34 de metri patrati, insa nu dezvaluie valoarea acestuia. In declaratia sa sint trecute si cele trei credite pe care le-a facut, unul in 2004, scadent in 2023, in valoare de 15.800 de euro, altul in valoare de 10.000 de euro si cel de-al treilea in valoare de 2.000 de euro. Venitul pentru anul trecut nu a fost trecut in declaratie. Depozite in banci, deschise in 2004 si 2005, in valoare de aproape 400 de milioane lei vechi are si directorul de la Grupul Scolar "Brancusi, prof. Stefan Stoica, venitul sau de anul trecut fiind de 26.900 lei. Un apartament in Bucuresti, in valoare de 34.000 de euro, adica peste 1,2 miliarde lei vechi, are si directorul Liceului Pedagogic, prof. Constantin Gherghinoiu. Acest apartament a fost cumparat in 2004 cu un credit, venitul pe anul trecut al directorului fiind de 38.431 lei. O casa in Varsatura si-a construit si prof. Mioara Gurau, directorul Grupului Scolar "Nenitescu", iar un apartament in Bucuresti a achizitionat in 1999 si directorul Colegiului "Balcescu", prof. Carmen Botea, valoarea acestuia nefiind precizata. O casa in valoare de aproape un sfert de miliard are si directorul adjunct de la Grupul Scolar "Edmond Nicolau", prof. Anisoara Moise. Unii directori si-au construit case de vacanta, precum fostul director de la Liceul de Arta, Adrian Simion, care a avut un venit anul trecut de 36.219 lei. Fostul director adjunct de la "Moisil", Genoveva Miu, are o asemenea casa la Saru Dornei, venitul din anul financiar trecut fiind de 23.536 lei. In afara de prof. Elena Toader, care este administrator al firmei "Elma Trans" SRL si prof. Elisabeta Gherase, directorul Grupului Scolar "Oncescu" Ianca, este asociat unic al unei firme. Ea are un venit ca director de scoala pentru anul trecut de 30.000 de lei. Administratorul unei firme aflate, insa, in conservare este si directorul adjunct de la "Oncescu", Fanica Cocioaba. Ea a avut anul trecut un venit din sistemul de invatamint de 31.200 de lei. De mentionat ca din declaratiile de avere se poate observa ca directorii au masini noi, multe terenuri si case mostenite.
Directorii, membri de sindicat?
Numirea directorilor in fruntea unor institutii scolare sau in functii de control, indiferent daca se face cu delegatie sau prin concurs, trebuie sa duca obligatoriu la depunerea declaratiei de avere si de interese in termen de 15 zile, de la data numirii ori de la data inceperii activitatii, conform Legii 144/2007. Acestea se fac in scris, pe proprie raspundere, iar in cazul furnizarii de informatii incomplete sau inexacte, autorii declaratiilor raspund potrivit legii penale.
Daca ar fi avut cineva curiozitatea sa controleze aceste declaratii ale directorilor de la colegii, licee si grupuri scolare, ar fi vazut ca foarte putini puteau iesi basma curata pentru ca majoritatea declaratiilor sint completate aiurea. De cele mai multe ori casele sau terenurile aflate in proprietate nu au trecuta - asa cum ar trebui - valoarea impozabila, iar in alte multe cazuri sint trecute valori incredibile, de doar citeva sute de lei. Alti directori si-au completat in bataie de joc venitul din anul trecut. De exemplu, in declaratia directorului adjunct de la "Saligny", Rodica Ciuca, in dreptul venitului anual este trecuta suma de 2.510 lei, adica pe luna ar fi incasat in jur de doua milioane de lei vechi, ceea ce este imposibil.
Surprinzator, desi reprezinta patronatul, mai bine de jumatate dintre directori si-au trecut in declaratia de interese calitatea de membru de sindicat, desi atunci cind se face greva sau se protesteaza in vreun fel in sistem, ei spun ca reprezinta patronatul si nu pot fi alaturi de cadrele didactice.