Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Libertatea inculpatilor in dosarul "Gazeta", la mina magistratilor braileni

Trei dintre inculpatii in dosarul "Gazeta", ale caror mandate de arestare preventiva urmeaza sa expire, au fost audiati, ieri, de catre judecatorii braileni, la solicitarea reprezentantilor acuzarii. Confruntarea dintre avocatii apararii, care au cerut instantei Tribunalului Braila punerea in libertate a inculpatilor si inlocuirea arestului preventiv cu interdictia de a nu parasi tara, si procurorul de sedinta, care a solicitat mentinerea arestului preventiv, pe motiv ca acuzatii reprezinta un pericol public, s-a desfasurat in sedinta publica, la audieri fiind prezenta si sotia presedintelui Trustului "Gazeta", Milena Adina Man, cercetata in acelasi dosar instrumentat de DIICOT Cluj. Dupa mai bine de o ora de audieri, presedintele completului de judecata a aminat pronuntarea sentintei pentru astazi, la ora 13.00. Practic, libertatea presedintelui Trustului "Gazeta" din Cluj, Liviu Man, a directorului publicatiei "Buna Ziua, Ardeal", Aurel Muresan, si a directorului de investigatii la "Gazeta de Cluj", Ioan Otel, se afla la mina magistratilor braileni.
Argumentele procurorului de sedinta, magistratul Mihaela Aghenitei, au fost urmate de cele ale avocatilor ardeleni, care au tinut sa precizeze ca "cercetarea judecatoreasca nu poate fi influentata de arestarea preventiva a inculpatilor". In cazul lui Aurel Muresan, s-a invocat starea precara a sanatatii inculpatului. In final, presedintele completului de judecata le-a dat cuvintul inculpatilor de la trustul "Gazeta", aflati in boxa arestatilor. "Acest dosar penal este o inscenare a DIICOT si a comisarului sef Rus, fostul sef al politiei. Mi s-au incalcat in mod flagrant dreptul la aparare si prezumtia de nevinovatie. Dupa ce-am fost arestat, am stat o luna la izolare si, cind avocatul a incercat sa ma contacteze, i s-a interzis acest lucru" a spus presedintele Trustului "Gazeta", ziaristul Liviu Man, adaugind: "Cu peste 20 de parti vatamate din acest dosar am avut procese de insulta si calomnie si acest lucru spune totul. Sint nevinovat si vom demonstra netemeinicia acestor acuzatii". Demn de remarcat este faptul ca, in cadrul procesului, avocatul lui Man a depus un memoriu cu 600 de semnaturi ale unor cetateni din Cluj, care nu-l considera pe acesta "un pericol public". Directorul executiv al publicatiei "Buna Ziua, Ardeal", Aurel Muresan, si-a reafirmat, de asemenea, nevinovatia, declarind ca nu avea nici un amestec in politica editoriala a ziarului. "Intrucit s-a aplicat sechestru asigurator asupra bunurilor detinute de societatile care le editeaza, din cele zece periodice ale Trustului , la ora actuala mai apar abia sase. E clar ca s-a urmarit falimentarea acestor publicatii", a spus Muresan. Fost sef al Brigazii de Crima Organizata Cluj, Ioan Otel a declarat instantei ca, in momentul in care s-a inceput urmarirea penala in dosarul "Gazeta", el era angajat al trustului de numai cinci luni si ca o parte din probe au fost intocmite in fals de doi ofiteri DIICOT care i-au fost subordonati. Magistratii braileni au aminat pentru astazi pronuntarea in privinta starii de arest a lui Man, Muresan si Otel.
Reamintim ca, la inceputul lunii ianuarie, DIICOT i-a trimis in judecata pe directorii Trustului "Gazeta" din Cluj, impreuna cu alti citiva ziaristi ardeleni, pentru santaj si asociere la un grup infractional organizat. Potrivit reprezentantilor acuzarii, in anul 2004, ziaristii ar fi constrins oameni de afaceri si politicieni, precum si directori de institutii publice sa incheie contracte de publicitate cu trustul de presa, in conditiile in care mare parte din foloasele materiale obtinute astfel le-au folosit in interes personal. Luna aceasta, dosarul a fost stramutat la Braila, printr-o hotarire a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii