Mergi la conţinutul principal

"Libertatea de a fura nestingheriţi"

* preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, spune că decizia CCR privind Agenţia Naţională de Integritate este una corectă * "ANI s-a luat de cine nu trebuie şi şi-a rupt gâtul", a precizat el

Europarlamentarul PDL, Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, care a iniţiat ANI, a declarat ieri că Legea de funcţionare a Agenţiei nu are nicio problemă de constituţionalitate, iar prin decizia CCR sunt "zădărnicite eforturile anticorupţie". "Eu nu văd nicio problemă de constituţionalitate cu funcţionarea ANI, pentru că ANI nu dă sentinţe, ci face verificări şi sesizează instanţa de judecată, Parchetul sau administraţia fiscală, în funcţie de constatări, şi aceste instituţii iau deciziile. În ceea ce priveşte publicitatea declaraţiilor de avere şi de interese, acestea sunt parte a transparenţei funcţiei publice şi nu a vieţii private, sigur, dacă nu cumva se include în noţiunea de viaţă privată dreptul de a proteja de ochii publici averile făcute ilegal, aşa cum s-a întâmplat în cei 20 de ani de tranziţie", a declarat Macovei.

În ceea ce priveşte refacerea Legii ANI, europarlamentarul PDL a precizat că "trebuie căutate soluţii", astfel încât instituţia să redevină funcţională. "Sper ca Guvernul şi acel grup de lucru, care înţeleg că se va înfiinţa, să găsească o cale de a reclădi rapid ANI. Asta este bătălia cu corupţia politică, totdeauna există atacuri din partea celor care se simt în primejdie. Există ostilitate faţă de măsurile anticorupţie, nu e prima oară când Curtea Constituţională manifestă această ostilitate de natură politică practic, servindu-i pe cei care i-au trimis acolo. (...) Ceea ce avem în acea condiţionalitate (a Mecanismului de Cooperare şi Verificare, n.r.) este cerinţa ca în România să existe o instituţie care să verifice averile, conflictele de interese, incompatibilităţile şi care să dea sancţiuni descurajante. ANI, în cazul nostru, nu dă nicio sancţiune, de asta am insistat şi am spus: sancţiunile, dacă sunt constatate încălcări ale legii, le dă instanţa de judecată. Deci nu e nimic neconstituţional în asta", a mai afirmat Macovei.

Potrivit unei decizii a CCR, ANI nu va mai putea să verifice averea dobândită de persoanele care îndeplinesc funcţii publice

Potrivit unei decizii a CCR, care a admis o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de avocaţii lui Şerban Brănişteanu, ANI nu va mai putea să verifice averea dobândită de persoanele care îndeplinesc funcţii publice şi nici conflictele de interese şi incompatibilităţile acestora. Agenţia nu va mai putea nici să sesizeze organele fiscale, în situaţia în care se constată încălcarea legislaţiei, nici să suspende verificarea şi să sesizeze organele de urmărire penală în situaţia în care se constată existenţa unor probe sau indicii temeinice privind săvârşirea unor fapte penale. De asemenea, declaraţiile de avere şi de interese nu vor mai fi publice.

Corneliu Vadim Tudor: "Agenţia Nătărăilor şi Imbecililor şi-a rupt gâtul de bine ce i-am blestemat"

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a spus că decizia CCR privind Agenţia Naţională de Integritate este una corectă din moment ce ANI îşi desfăşura activitatea pe o lege neconstituţională şi a criticat abuzurile de care s-ar face vinovată ANI. "Agenţia Nătărăilor şi Imbecililor şi-a rupt gâtul de bine ce i-am blestemat. Acum o săptămână am zis că s-au luat de cine nu trebuie şi îşi vor rupe gâtul şi iată că s-au îndeplinit cuvintele mele", a spus Vadim Tudor, referitor la declararea ca neconstituţională a unei mari părţi din Legea de organizare şi funcţionare a ANI. Preşedintele PRM a spus că sesizarea ANI îndreptată împotriva sa este un exemplu de abuz de care această instituţie se face vinovată.
Pe de altă parte, judecătorul CCR Aspazia Cojocaru, a declarat ieri că nu a fost înştiinţată cu privire la vreo verificare a Agenţiei Naţionale de Integritate în cazul său şi a apreciat că judecătorii Curţii Constituţionale ar fi trebuit să fie primii luaţi în vizorul ANI. Cojocaru a fost întrebată dacă a fost înştiinţată cu privire la vreo verificare a declaraţiilor sale de avere şi interese de către ANI. "Nu, niciodată, dar eu cred, eu aşa cred, că noi trebuia să fim primii", a răspuns judecătorul.

ANI verifică de trei săptămâni averea şi interesele a şapte din cei nouă judecători ai CCR

De asemenea, alţi doi judecători ai CCR au precizat că informaţiile privitoare la verificările ANI în cazul acestora nu sunt adevărate.
ANI verifică de trei săptămâni averea şi interesele a şapte din cei nouă judecători ai CCR, mai puţin pe cele ale preşedintelui CCR, Ioan Vida, şi ale judecătorul Nicolae Cochinescu, au declarat surse apropiate anchetei.

Vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian, a declarat ieri că premierul Emil Boc nu ar trebui să "sfideze" Constituţia şi să reglementeze situaţia Agenţiei Naţionale de Integritate printr-o ordonanţă de urgenţă, ci ar trebui să lase Parlamentul să găsească formula potrivită. Vosganian a subliniat că, deşi ANI a avut un rol pozitiv în imaginea pe care Comisia Europeană şi-a făcut-o despre România, Guvernul Boc nu trebuie "să sfideze" Constituţia printr-o ordonanţă de urgenţă prin care să repună în legalitate articolele din legea de funcţionare a ANI pe care Curtea Constituţională le-a declarat neconforme cu textul fundamental.

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, la Râmnicu Vâlcea, că decizia Curţii Constituţionale privind Agenţia Naţională de Integritate afectează interesele României şi că ia "foarte în serios" soluţia adoptării unei ordonanţe de urgenţă pentru a modifica legea ANI.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro