• pe rolul Tribunalului Galați, unde se judecă dosarul cu tentativa la omor asupra lui Pinochio, apare cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar pe cauțiune, formulată de inculpatul Axente Mihai • acesta este judecat pentru complicitate la tentativă la omor calificat, constând în aceea că împreună cu inculpata Axente Elisabeta (soția), i-ar fi ajutat pe ceilalți inculpați să abandoneze autoturismul în municipiul Galați, după ce au fugit de la locul faptei, și i-ar fi transportat înapoi în municipiul Brăila • inculpatul a achitat cauțiunea de 60.000 lei și a fost pus sub control judiciar, el motivând că locuiește în Galați • în plus, după cum v-am mai informat, soția a scăpat de măsura arestului preventiv, ea având în creștere un minor de șase săptămâni, anul trecut, când s-a dispus măsura
Acuzat de complicitate la tentativă de omor asupra lui Ionuț Popa, zis «Pinochio», faptă comisă în aprilie 2023, unul dintre inculpații din dosarul atacului cu macete de pe Bulevardul Dorobaților, a scăpat de arestul preventiv. Pe rolul Tribunalului Galați, unde se judecă dosarul cu tentativa la omor asupra lui Pinochio, apare cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar pe cauțiune, formulată de inculpatul Axente Mihai. Solicitarea a fost admisă de instanță, după ce inculpatul a plătit cauțiunea de 60.000 lei, el având unele obligații impuse. Individul, prin avocat, a arătat că locuiește în municipiul Galați, deși surse judiciare au stabilit că el locuia fără forme legale în Brăila, probabil pentru a fi alături de ceilalți membri ai grupului infracțional.
În plus, după cum v-am mai informat, soția a scăpat de măsura arestului preventiv, ea având în creștere un minor de șase săptămâni la momentul când s-a dispus măsura controlului judiciar, în vara anului trecut.
Potrivit anchetatorilor, Axente Mihai, împreună cu inculpata Axente Elisabeta (soția), i-ar fi ajutat pe ceilalți inculpați să abandoneze autoturismul în municipiul Galați, după ce au fugit de la locul faptei, și i-ar fi transportat înapoi în municipiul Brăila.
Decizia Tribunalului Galați
După cum se arată pe site-ul instanței, soluția privind eliberarea pe cauțiune s-a dat la sfârșitul lunii mai, iar contestația procurorilor nu a fost admisă. Astfel, inculpatul Axente Mihai a fost pus în libertate. La data de 24 mai a fost depusă recipisa de consemnare a cauțiunii, iar apărătorul inculpatului a depus la dosar dovada achitării cauțiunii în cuantum de 60.000 lei, stabilită prin încheierea de ședință din data de 15 mai. Ulterior, inculpatul a fost lăsat să plece din arest. ”Admite cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive dispuse faţă de inculpatul Axente Mihai cu măsura controlului judiciar pe cauţiune pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 27.05.2024. Inculpatul va respecta următoarele obligații: să se prezinte la organele judiciare ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organul judiciar în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; să nu depăşească limita teritorială a judeţului Galaţi, decât cu încuviinţarea prealabilă a organul judiciar. Desemnează Inspectoratul de Poliție al Județului Galaţi ca organ de supraveghere a respectării obligațiilor. Atrage atenția inculpatului că săvârșirea unei noi infracțiuni ori nerespectarea obligațiilor impuse va avea drept consecință înlocuirea măsurii controlului judiciar pe cauţiune cu măsura arestării preventive, precum şi confiscarea cauţiunii. Dispune punerea în libertate de îndată a inculpatului Axente Mihai (mandatul de arestare preventivă nr. 21 / UP / 23.08.2023 emis de Tribunalul Brăila). Executorie”, este soluția din 27 mai.
Motivarea instanței
Potrivit motivării transmise de la Tribunalul Galați, apărătorul inculpatului solicită plasarea inculpatului sub control judiciar pe cauțiune și stabilirea obligațiilor prevăzute de lege. În privința obligațiilor stabilite, se arată faptul că inculpatul locuiește efectiv într-o comună din județul Galați, dar fără forme legale în alt municipiu (n.r. - Brăila).
Având în vedere că inculpatul a făcut dovada achitării cauțiunii, s-a solicitat înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura controlului judiciar pe cauțiune și stabilirea în sarcina inculpatului a obligației de a nu părăsi limita teritorială a județului Galați.
”În prezenta cauză, prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la tentativă la omor calificat, constând în aceea că la data de 29 aprilie 2023, împreună cu inculpata ... (n.r. - Axente Elisabeta, nume postat pe site-ul instanței), i-ar fi ajutat pe ceilalți inculpați, în baza unei înțelegeri anterioare, să abandoneze autoturismul în municipiul Galați, imediat după ce au fugit de la locul faptei, și i-ar fi transportat înapoi în municipiul Brăila, până la domiciliul unui inculpat, pentru a-i ajuta astfel să nu fie identificați de organele de poliție și să nu fie trași la răspundere penală.
S-a stabilit cuantumul cauțiunii la suma de 60.000 lei ce va fi consemnată în termen de cinci zile de la data rămânerii definitive a hotărârii. La data de 24 mai a fost depusă recipisa de consemnare a cauțiunii”, se arată în motivarea judecătorilor.
Potrivit Codului de Procedură Penală, arată magistrații: ”dacă se depune cauțiunea în termenul fixat, judecătorul sau instanța de judecată admite cererea de înlocuire a măsurii preventive cu măsura controlului judiciar pe cauțiune, stabilește obligațiile ce vor reveni inculpatului pe durata măsurii și dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului, dacă nu este arestat în altă cauză”.
Prin urmare, având în vedere că suma stabilită drept cauțiune a fost consemnată în modalitatea prevăzută de lege, Tribunalul admite cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive dispuse față de inculpat, cu măsura controlului judiciar pe cauțiune, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 27 mai.
În această perioadă, inculpatul trebuie să se prezinte la organele judiciare ori de câte ori este chemat, să informeze cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa. Inculpatul nu poate depăși limita teritorială a județului Galați, decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar.
Atacul violent asupra lui «Pinochio»
După cum v-am informat, pe 5 mai 2023, Tribunalul Brăila a dispus arestarea preventivă față de patru indivizi acuzați de comiterea infracțiunii de tentativă de omor, respectiv Boboc Mirel Valentin, Ionescu Cătălin, Gîndac Iulian și Mihalcea Cătălin Ionuț, după cum se arată pe site-ul instanței. În noaptea de 29 aprilie 2023, un atac de o violență extremă, cu macete, săbii și topoare s-a produs pe Bulevardul Dorobanților asupra unui bărbat de 33 de ani, Ionuț Popa, zis «Pinocchio», iar acesta a ajuns la spital. Atât victima cât și atacatorii fac parte din grupări interlope rivale, iar cel atacat cu bestialitate ar fi fost implicat în atacul cu sabia într-o benzinărie din zona Plantelor, de la începutul lui aprilie 2023, când un tânăr a fost rănit, iar o mașină distrusă.
Ulterior, alte două persoane au fost arestate, respectiv inculpaţii Dumitru Nicolae şi Axente Mihai. În cauză s-a dispus trimiterea în judecată, iar dosarul este pe rolul instanței, următorul termen fiind stabilit pentru sfârșitul lunii august.
După cum se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată, pus la dispoziție de surse judiciare, inculpatul Boboc Mirel Valentin este cercetat pentru infracțiunea de tentativă la omor calificat, constând în aceea că împreună cu inculpații Mihalcea Cătălin Ionuț, Ionescu Cătălin și Gîndac Iulian, cu premeditare, mascați cu cagule, l-au lovit, în mod repetat, cu macete și topoare pe numitul Popa Ionuț, în zona membrelor inferioare și superioare și la nivelul capului. Potrivit anchetatorilor, i-au provocat acestuia hemoragii masive și amputații la nivelul membrelor superioare, dar și fracturi la nivelul picioarelor, care i-au produs o suferință excesivă urmare a cruzimilor loviturilor aplicate și care i-au pus în pericol viața. Rezultatul fatal a fost evitat de intervenția promptă a cadrelor medicale de la Spitalul Județean Brăila și de la Spitalul de Urgență Floreasca București, unde a ajuns victima.
La rândul său, inculpatul Ionescu Cătălin este cercetat tot pentru tentativă la omor calificat, acesta fiind implicat, alături de ceilalți inculpați, în atacul cu arme albe asupra lui «Pinochio». Inculpații Gîndac Iulian și Mihalcea Cătălin Ionuț au fost cercetați și trimiși în judecată pentru aceeași infracțiune de tentativă de omor.
Inculpatul Dumitru Nicolae a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de instigare la tentativă la omor calificat, constând în aceea că i-a determinat pe inculpații Boboc Mirel Valentin, Mihalcea Cătălin Ionuț, Ionescu Cătălin și Gîndac Iulian ca, în seara de 29 aprilie, să îl atace pe numitul Popa Ionuț, după organizarea mai multor pânde și urmăriri prin municipiul Brăila. Potrivit anchetatorilor, acesta i-a ajutat pe cei patru indivizi să-și ducă la bun sfârșit activitatea infracțională oferindu-le informații cu privire la locul în care Popa Ionuț locuiește și locul în care trebuie să se poziționeze înainte de comiterea faptei. Axente Mihai este judecat pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la tentativă la omor calificat.
S-a dispus trimiterea în judecată și față de inculpata Axente Elisabeta, cercetată sub control judiciar, tot pentru infracțiunea de complicitate la tentativă la omor calificat.
În urma anchetei efectuate s-a stabilit că inculpatul Dumitru Nicolae, zis “Nicu Bombardieru” este cel care i-a determinat pe cei patru autori să comită atacul asupra victimei Popa Ionuț, drept răzbunare pentru niște injurii și amenințări pe care i le adresase pe o rețea de socializare. S-ar fi adresat anumite injurii chiar la adresa fetiței lui Nicolae, iar acesta a decis să se răzbune.
Atacatorii care se ascundeau la o pensiune din București au fost sfătuiți să își țină gura, pentru a nu fi prinși și trimiși în spatele gratiilor, dar în final anchetatorii i-au prins pe toți și i-au dus în arest.