• consilierul municipal PNL Brăila, Petrică Popa, a dorit să îi atragă atenţia primarului Marian Dragomir asupra problemei ţânţarilor, care au invadat, în special, zonele verzi ale oraşului • liberalul a dorit să sublinieze că, în opinia sa, substanţele folosite pentru combaterea ţânţarilor nu ar fi dintre cele mai eficiente • primarul Marian Dragomir a explicat că SUPAGL Brăila acţionează cu substanţe omologate, cu precizarea că până acum intervenţiile au fost la sol, urmând ca din această săptămână să fie reintrodus “în scenă” şi elicopterul, ceea ce s-a şi întâmplat
În cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM Brăila, liberalul Petrică Popa a avut o intervenţie legată de problema ţânţarilor, făcând un comentariu uşor ironic la adresa primarului Marian Dragomir şi la calitatea substanţelor folosite pentru combaterea insectelor supărătoare.
“Chiar dacă nu sunt membru PSD, mă simt obligat să îl laud pe domnul primar, pentru că a dat dispoziţie acum două-trei săptămâni să se acţioneze împotriva invaziei de ţânţari. Cu toate acestea, ţânţarii au devenit din ce în ce mai mulţi. Şi mai ales în zonele cu vegetaţie din municipiu. Sper, pe viitor, operatorul care a câştigat licitaţia sau care se ocupă de acest lucru, să folosească substanţe care să aibă... nu un efect de rezistenţă a ţânţarilor, ci unul de omorâre a lor. Pentru că după ce s-a dat cu substanţe, efectul se vede şi se simte, că a fost cam... invers. Nu mă interesează decât să avem mai puţini ţânţari în Brăila”, a declarat Popa, la rubrica “alte probleme”.
Primarul Marian Dragomir a explicat că nu este vorba despre nicio societate care acţionează împotriva ţânţarilor, ci de Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) Brăila. Acesta a adăugat în şedinţa de luni, 20 iulie, că până acum s-a acţionat în mare parte la sol, însă începând de marţi, se va interveni şi cu elicopterul, lucru care s-a şi întâmplat. Primarul a dorit să atragă atenţia şi asupra faptului că SUPAGL Brăila foloseşte substanţe omologate pentru combaterea ţânţarilor, însă există anumite reglementări privind limita maximă a concentraţiei acestora, în caz contrar existând riscul ca mediul să fie afectat şi Primăria să se trezească “pe cap” cu Garda de Mediu sau ONG-uri de profil. Mai mult, edilul-şef a mai adăugat că foarte mulţi ţânţari provin din zonele limitrofe oraşului. Dragomir chiar şi-a exprimat speranţa că şi comunele din jurul Municipiului Brăila vor interveni la rândul lor pentru combaterea ţânţarilor, chiar dacă acum au fonduri mai puţine din pricina pandemiei, însă în caz contrar, problema va persista.
“Cu siguranţă şi ploile din ultima perioadă şi creşterea nivelului Dunării, care a intrat în bălţile de împrumut, cum se spune, pe malul celălalt, au condus la această creştere a numărului de ţânţari. S-a acţionat în fiecare noapte săptămâna trecută. Se acţionează în fiecare noapte şi săptămâna aceasta. În plus, va fi şi elicopterul, care va distribui substanţele în aer. Chiar şi peste Insula Mică, Insula Mare a Brăilei, vegetaţia limitrofă din jurul Municipiului Brăila. (...) Cât despre substanţele folosite, acestea sunt omologate. Există o limită maximă a concentraţiei acestora. Dacă dau în exces, atunci vom avea alte efecte iar cei de la Garda de Mediu sau anumite ONG-uri se pot sesiza. Poate la un moment dat, legislaţia naţională va prevedea posibilitatea să se acţioneze cu substanţe mult mai puternice”, a explicat Dragomir.
Liberalul Petrică Popa a afirmat că, din cunoştinţele sale, toate substanţele de pe piaţa din România, mai slabe sau mai puternice, mai scumpe sau mai ieftine, sunt omologate. Acesta i-a sugerat edilului-şef să consulte specialişti în acest sens şi să aleagă unele mai eficiente, chiar dacă mai costisitoare. Pe de altă parte, administraţia Dragomir a fost mult mai eficientă în lupta cu ţânţarii în comparaţie cu administraţiile precedente.