• asta a afirmat consilierul municipal PNL Adrian Tabarac, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM • acesta l-a întrebat pe primarul Marian Dragomir dacă este de părere că ECO s-ar putea autosusţine în condiţiile în care ar deveni unicul operator de salubritate din municipiu, în viitorul apropiat • edilul-şef a explicat că municipalitatea nu urmăreşte ca “ECO” să devină operator unic, ci încearcă să reprezinte cât mai bine interesele cetăţenilor atunci când vine vorba de serviciile prestate în acest domeniu
Liberalii brăileni suspectează că municipalitatea ar vrea să transforme societatea “ECO” în viitorul operator unic de salubritate, aspect pe care ei îl consideră cam riscant, având în vedere volumul prea mare de muncă şi costurile aferente. În cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM Brăila, consilierul municipal Adrian Tabarac a abordat acest subiect, încercând să afle de la primarul Marian Dragomir dacă este de părere că “ECO” s-ar putea autosusţine odată ajunsă într-o asemenea ipostază. Totul a pornit de la scandalul iscat pe tema demarării procedurilor de reziliere a contractului cu “Brai-Cata”, dar şi a unor neînţelegeri cu “RER” (ambii operatori privaţi) după ce ar fi informat agenţii economici privind o creştere a tarifului, lucru contestat de municipalitate.
“Domnule primar, am observat în ultima perioadă un ping-pong în declaraţii, între dumneavoastră şi operatorii de salubritate. Speranţa noastră este ca brăilenii să nu fie afectaţi sub nicio formă de situaţia tensionată dintre Primărie şi operatorii de salubritate. Chiar dacă privaţii cer anumite lucruri şi spun că Primăria nu şi-a îndeplinit toate atribuţiile din contract, adică să pună toată infrastructura necesară la dispoziţie. Chiar dacă veţi încerca să reziliaţi toate contractele cu operatorii privaţi de salubritate. Să ştiţi că dacă rămâne operator unic de salubritate «ECO», care are Consiliul Local Municipal ca acţionar majoritar, nici această societate nu va reuşi să se susţină, din aceleaşi cauze. Şi va trebui să venim cu bani de la bugetul local. Şi tot cetăţenii vor fi cei care vor suferi. Pentru că bugetul local este alcătuit din banii cetăţenilor acestui municipiu. Aşa că, domnule primar, vă întreb care este soluţia pe care o vedeţi dumneavoastră în a nu exista o situţie tensionată cu operatorii de salubritate? Şi pe viitor, chiar dacă veţi dori să demaraţi şi alte proceduri de rezilieri de contract, cum credeţi că se va descurca operatorul care are acţionar majoritar CLM Brăila?”, a declarat Tabarac.
Primarul susţine că încearcă să reprezinte interesele brăilenilor
Edilul-şef Marian Dragomir a precizat că nu face niciun ping-pong cu operatorii de salubritate, ci încearcă să reprezinte cât mai bine interesele cetăţenilor municipiului Brăila. Mai mult, acesta a punctat că municipalitatea nu are ca principal interes ca “ECO” să devină operator unic, însă îşi doreşte ca operatorii de salubritate să presteze servicii de calitate, lucru care nu se întâmplă în prezent.
“Aş vrea să răspundă cetăţenii dacă sunt mulţumiţi de nivelul salubrizării, deoarece eu nu sunt mulţumit. Aş vrea să răspundă cetăţenii dacă acceptă o impunere a creşterii taxei de salubrizare? Lucru pe care eu nu îl doresc. Şi nu este normal să aflăm din presă că un operator (n.r. - RER) transmite comunicate prin care solicită creşterea preţurilor. Deoarece există un contract, o procedură, termene foarte clare. În ceea ce priveşte societatea «ECO», nu există interesul nostru, ca aceasta să devină unic operator în Municipiul Brăila. Noi ne-am dori ca toate cele trei societăţi - «Brai-Cata», «RER» şi «ECO» - să presteze servicii de calitate, să se doteze. Dar să nu confundăm obligaţiile pe care le au societăţile cu cele pe care le are Primăria Municipiului Brăila, care a virat în totalitate contribuţia către sistemul integrat de management al deşeurilor. Proiect votat de dumneavoastră, la care participă toate primăriile din judeţ, indiferent de culoarea politică. Proiect administrat de Consiliul Judeţean Brăila, care a finalizat toate acele staţii de sortare - selectare, dar care pot fi transmise unui operator de salubritate - deşi ele sunt finalizate în momentul de faţă -, doar după terminarea licitaţiei pentru operatorul unic”, a declarat Dragomir.
Despre preţul pentru gunoi în anul următor, primarul a punctat că va creşte doar în funcţie de rata inflaţiei. Chiar şi aşa, a făcut precizarea că dacă salariul minim pe economie va fi majorat, operatorii vor avea dreptul să solicite acoperirea diferenţei de preţ printr-o mărire a tarifului.