Grupul consilierilor judeţeni liberali a constatat că abaterile încep încă de la modul în care ordinea de zi a şedinţelor este adusă la cunoştinţa publicului larg. Potrivit Legii 215, a Administraţiei publice locale şi centrale, ordinea de zi a şedinţei consiliului judeţean trebuie adusă la cunostinţă locuitorilor judeţului prin mass-media sau prin orice alt mijloc de publicitate, lucru care nu s-a întâmplat niciodată.
"Dacă este să ne uităm şi prin Legea transparenţei decizionale, lucrurile devin de-a dreptul sfidătoare la adresa cetăţenilor. În Legea 52/2003 se precizează că, în cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative, autoritatea publică are obligaţia să publice un anunţ referitor la această acţiune pe site-ul propriu, să-l afişeze la sediu, într-un spaţiu accesibil publicului şi să-l transmită către mass-media. Teoretic, această prevedere permite cetăţenilor interesaţi să consulte orice hotărâre sau decizie luată de consiliul judeţean. Mai mult, orice proiect de act normativ trebuie adus la cunoştinţa publicului cu cel puţin 30 de zile înainte de supunerea spre analiză, avizare şi adoptare de către autorităţile publice. Toate aceste prevederi nu sunt aplicate la Brăila! Uitaţi-vă un pic pe site-ul CJ Brăila. La capitolul Proiecte de hotărâri, în anul 2015, apare o singură hotărâre, legată de Camera Agricolă. În rest, nu există nimic! Nici proiectele, nici hotărârile, nici notele de fundamentare sau expunerile de motive! Cum poate cineva consulta un proiect de hotărâre, dacă acesta nu este public nicăieri? Cum îşi poate face cineva, un cetăţean oarecare, un punct de vedere, dacă nu poate vedea nicio hotărâre? În plus, noi, consilierii judeţeni, ce am votat timp de patru luni, dacă pe site-ul instituţiei nu există nimic referitor la deciziile noastre?", spune Adrian Neagu-Rădulescu, consilier judeţean din grupul PNL.
Practicile neconforme şi abuzive nu ating doar cetăţenii, ci sunt şi un mijloc de sfidare la adresa consilierilor. Potrivit Legii 215, toţi consilierii judeţeni trebuie convocaţi în scris la şedinţă, cu cel puţin cinci zile înaintea şedinţelor ordinare sau cu cel mult trei zile înaintea celor extraordinare. Consilierii judeţeni liberali reclamă faptul că niciodată nu primesc comunicările scrise cu cinci zile înainte, ci la întâmplare, la un interval de timp pe care secretarul judeţului, Nicu Filote, îl stabileşte, după bunul plac.
"Există probleme legate şi de modul în care se face, în general, comunicarea cu consilierii judeţeni. Orice consilier are dreptul să primească o mapă de şedinţă, ce conţine ordinea de zi, dar şi toate proiectele de hotărâri şi documentele justificative. Pentru toţi consilierii judeţeni liberali se trimite de la Consiliul Judeţean Brăila, la sediul partidului, o singură mapă de şedinţă. Noi suntem opt consilieri judeţeni. Cum putem să consultăm toţi documentele din mapă, dacă avem una singură, pe care o primim şi foarte târziu, uneori cu doar o zi înainte de şedinţă? Eu înţeleg că la PSD e suficientă o mapă pentru toţi, că ei oricum ridică mâna fără discuţii, dar noi vrem să vedem documentele, să le consultăm, să le amendăm, dacă e cazul, să vedem ce ni se cere să votăm", a mai precizat consilierul judeţean Adrian Rădulescu.
Consilierii liberali judeţeni solicită urgent intrarea în legalitate în ceea ce priveşte transparenţa decizională şi sancţionarea celor care au încălcat legea constant şi cu bună ştiinţă. De asemenea, solicită preşedintelui Consiliului Judeţean Brăila, Viorel Mortu, să ia urgent atitudine faţă de acestă situaţie care trenează la Brăila de prea multă vreme şi să intre în legalitate.
Biroul de Presă PNL Brăila