Mergi la conţinutul principal

Liberalii propun centre after school şi mini-UPU în fiecare cartier

Liberalii brăileni au prezentat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă două idei interesante pe care le propun pentru municipiu, dacă vor câştiga alegerile din 5 iunie. Mai exact, preşedintele PNL Brăila, Cătălin Boboc, a venit însoţit de consilierul municipal Cristian Pricop şi de Cătălina Ciocan, ambii candidaţi pe lista partidului pentru viitorul CLM. Boboc a anunţat cu această ocazie că are de gând să prezinte, pe rând, proiectele candidaţilor PNL, în mai multe conferinţe de presă, astfel încât brăilenii să le poată cunoaşte cât mai bine. Acesta a ţinut să expună în câteva cuvinte şi raţionamentul care a stat în spatele selecţiei candidaţilor partidului pentru alegerile locale. "Avem o echipă de oameni şi fiecare contribuie la proiectul «Deschidem Brăila» cu propria experienţă, fiecare din domeniul în care a lucrat, astfel încât să putem oferi un program de guvernare locală eficient, care să ne ducă undeva. Am ţinut cont de nişte lucruri: oamenii să fie serioşi, respectaţi în societate, oameni care să nu aibă probleme de natură penală. Am avut grijă să nu punem pe lista noastră proxeneţi, de exemplu. Poate unii şi-au făcut lista pentru a da bine la presă, la public, dar noi am vrut doar să ne ţinem de cuvânt. Astfel încât, în această echipă să fie reprezentate toate categoriile sociale. De la tineri până la oameni în vârstă, atât bărbaţi cât şi femei, pentru că până la urmă o echipă de consilieri locali trebuie să respecte configuraţia unei societăţi", a declarat Boboc.

Cătălina Ciocan şi proiectul after school în fiecare cartier

PNL-iştii susţin că în contextul în care în Brăila sănătatea şi educaţia sunt două elemente primordiale, însă asupra cărora administraţia actuală s-a aplecat mai puţin, au încercat să vină cu o alternativă. Astfel, Cătălina Ciocan (35 ani), profesor de geografie, a prezentat un proiect ce vizează realizarea unor centre after school în fiecare cartier din municipiu, în clădiri dezafectate, dar care pot fi reabilitate pe bani europeni. "Una dintre grijile primarului trebuie să fie educaţia, cu toate că în zilele de azi aceasta a fost lăsată ceva mai la urmă, fapt ce nu e tocmai benefic societăţii. Una din temele proiectului nostru «Deschidem Brăila» apare în proiectul de guvernare locală şi se referă la înfiinţarea unor centre after school sau şcoala după şcoală. Acest proiect presupune înfiinţarea unui centru în fiecare cartier din Brăila sau pe o zonă cât mai mare, în care copiii să-şi poată prelungi programul şcolar, sub ochii unor cadre specializate, un loc unde să-şi facă temele şi să servească o masă caldă. Ne adresăm şi venim în sprijinul familiilor tinere, care sunt active. Majoritatea părinţilor au un program de minim 8 ore sau chiar prelungit pentru suplimentarea veniturilor şi atunci copiii riscă să rămână singuri ori supravegheaţi de o bunică, vecină sau o bonă plătită, adică variante nu tocmai favorabile în educarea copilului", a declarat Ciocan. PNL-ista a precizat că există bază legală pentru a duce la bun sfârşit un asemenea proiect, indicând Legea nr. 1/2011 a Educaţiei Naţionale. "Clădiri în Brăila unde ar putea funcţiona un astfel de centru avem destule. Le-am identificat, sunt câteva ce pot fi reabilitate prin fonduri europene: creşe, şcoli, grădiniţe. Există Programul Operaţional Regional 2014-2020, care permite accesarea acestor fonduri pentru reabilitarea clădirilor, ele pot fi consolidate, refăcute integral. În Brăila, din păcate, sunt numai centre în mediul privat. Eu zic că nouă ne lipseşte doar voinţa, pentru că banii sunt uşor de procurat. Costurile vor fi mai mici pentru că Primăria va cofinanţa", a mai adăugat sursa citată. La rândul său, Boboc a punctat că două astfel de centre ar putea fi realizate în Şcoala nr. 3, respectiv nr. 6, deoarece sunt clădiri istorice şi astfel s-ar împuşca doi iepuri dintr-o singură lovitură, prin reabilitarea clădirii şi realizarea unor centre after school necesare. Liberalul a indicat că în doi ani de zile s-ar putea vedea cu uşurinţă primele rezultate ale proiectului.

Pricop vrea să degreveze activitatea UPU

La rândul său, medicul Cristian Pricop a venit cu o idee asemănătoare, însă îndreptată către zona de sănătate. Acesta a susţinut că fiecare cartier din Brăila ar trebui să aibă un centru de permanenţă, pe modelul vechiului dispensar sanitar, care să degreveze activitatea Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Brăila. Consilierul municipal a declarat că, în prezent, UPU a devenit "policlinica de după-amiază, din timpul sărbătorilor, de sâmbătă şi duminică", lucru ce nu este deloc normal şi creează probleme atât medicilor, cât şi pacienţilor în stare gravă. "Ţinând cont că din anul 2013 există legislaţia care prevede aşa ceva, noi ne-am gândit să susţinem realizarea acelor centre de permanenţă în fiecare cartier din Brăila. Ele nu substituie UPU, dar o eliberează de micile probleme care, de multe ori, stau nerezolvate la uşă. Fiind în apropierea oamenilor, aceste centre de permanenţă reprezintă prelungirea programului medicilor de familie până a doua zi dimineaţă. Aceste centre de permanenţă sunt organizate de DSP, sunt finanţate de Casa de Asigurări de Sănătate, dar şi Primăria poate avea un rol primordial în înfiinţarea lor deoarece le poate evidenţia, le poate susţine, le poate face astfel încât să fie accesibile cetăţenilor", a declarat Pricop. Candidatul liberal a explicat că medicii de familie ar avea motive să vină să lucreze după program în astfel de centre, amintind de lărgirea paletei de pacienţi, mărirea veniturilor, ba chiar şi îmbogăţirea experienţei în cazul celor tineri. În acelaşi context, Pricop a vorbit şi despre înfiinţarea unei policlinici pentru copii, extrem de necesară în Brăila. "Primăria poate evalua şi poate da un spaţiu pentru ca acest proiect să fie realizat. E ceva necesar în ziua de azi", a conchis sursa citată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro