Mergi la conţinutul principal

Liberalii nu vor manager asumat politic la Spitalul Județean

• asta a declarat în cadrul unei conferințe de presă recente președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, referitor la găsirea unui înlocuitor pentru Delia Râșnoveanu, managerul demisionar de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila • liberalii nu sunt de acord cu varianta social-democraților de a încerca să facă o numire politică pentru un interimar pe această poziție importantă • Popa a afirmat că ar prefera ca la Spitalul Județean să nu se negocieze poziții ”ca la tarabă”, ci să se organizeze un concurs în urma căruia să vină un specialist, neafiliat politic, astfel încât să nu poată fi controlat ulterior și să rezolve cu adevărat problemele unității

 

Găsirea unui înlocuitor pentru funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila, după demisia Delia Râșnoveanu, de la finele lunii octombrie, a rămas o problemă grea aproape de nerezolvat pentru autoritățile brăilene până la acest moment. Luni, în cadrul unei conferințe de presă, președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a abordat subiectul, arătându-se nemulțumit de varianta vehiculată dinspre tabăra social-democraților de a rezolva problema prin numirea unui manager interimar, asumat politic. Popa a afirmat că Spitalul județean nu este o instituție oarecare și că nu se poate ”negocia ca la tarabă” pentru un asemenea post important cum este cel de manager al unității spitalicești. Acesta a precizat că liberalii brăileni ar prefera să fie demarate, de urgență, procedurile de organizare a unui concurs pentru postul vacant, astfel încât să poată veni un profesionist, care să rezolve problemele, fără să aibă vreo datorie de plătit față de cei care l-au promovat în funcție.

”Ați observat cum văd colegii noștri de alianță de la PSD un subiect foarte sensibil… Poate cel mai important pentru municipiul și județul Brăila: Spitalul Județean. O negociere ca la tarabă. «O să punem unul de la PNL, unul de la UDMR, unul de la USR…». Cred eu, că brăilenii merită mai mult. Nu merită doar să facem politică pe sănătatea și pe cârca lor. Cred că la Spitalul județean trebuie să vină, în urma unui concurs corect, un bun profesionist, un om care știe cu ce se mănâncă această activitate. Și să fie un om care nu are culoare politică. Pentru că oamenii care au culoare politică au și anumite obligații, cu siguranță. Pentru că dacă au fost susținuți de partid, intervin și anumite obligații la un moment dat. Nu trebuie să ne ferim. Acesta este adevărul. Cred că în pozițiile cheie trebuie să fie oameni profesioniști și oameni care își asumă, pot spune, o revoluție în Spitalul Județean. Ceea ce se întâmplă astăzi în SJU este o bătaie de joc pe care noi am tot semnalat-o în ultimii ani. Iar PSD, vedeți destul de clar, a luat hotărârea să îi ceară demisia doamnei Delia Râșnoveanu doar în contextul în care acest preț a fost plătit cu vieți omenești”, a declarat Popa.

Liderul PNL Brăila și-a exprimat speranța că PSD-iștii au terminat ”lista cu rudele”, astfel încât să aibă capacitatea să pună ”oameni sănătoși la cap, care pot conduce cu adevărat Spitalul județean”, dacă în cele din urmă se va merge pe asumarea politică a interimatului.

Întrebat de jurnaliștii prezenți la conferință cum i se pare varianta vehiculată potrivit căreia social-democrații ar dori să o propună pe Cristiana Voineag, medic și consilier municipal PSD, ca manager interimar, Popa a precizat că așa i s-ar confirma teoria că nu se dorește ca viitorul șef al spitalului să fie apolitic.

”Frica dumnealor este că poate să vină un om corect, un om cu viziune care le poate scoate la lumină toate mizeriile. Știm destul de bine că lucrurile nu sunt chiar corecte în Spitalul Județean, dar am tot evitat să atac acest subiect. Am încercat să lăsăm lucrurile, poate vor curge într-o direcție corectă. Nu am încercat să politizez și săștigăm puncte procentuale pe cârca sănătății brăilenilor. Dar lucrurile au ajuns prea departe”, a mai spus Popa.

Cât despre intenția manifestată pe rețelele de socializare de către Simona Drăghincescu de a prelua managementul interimar la spital, liderul PNL Brăila a preferat să nu comenteze.

 

Liberalii nu sunt dispuși să își asume nominalizarea unui manager interimar

Deși recunosc că în momentul de față spitalul este ”un sat fără câini”, PNL-iștii brăileni au ajuns la concluzia că oricum aceasta era situația și când PSD-ista Delia Râșnoveanu se afla la conducere.

Prezent la conferința de presă, consilierul județean Alexandru Bucălău a afirmat că nu se așteaptă oricum ca liberalii să fie consultați de cineva privind numirea noului manager interimar de la spital. A mai adăugat și că ținând cont de ceea ce ”se aude pe surse”, cineva de la PSD va fi numit interimar. Potrivit lui Bucălău, PNL-iștii nu sunt de acord cu un interimat, ci consideră că ar trebui organizat cât mai repede un concurs pentru ocuparea postului. De asemenea, sunt de părere că nu ar trebui să devină manager o persoană înregimentată politic.

”Păi am văzut ce s-a întâmplat cu fostul manager care era înregimentat politic. Și lucrurile au decurs total negativ cu privire la interesul pacienților. Din punctul meu de vedere nu ar  trebui să repetăm aceeași greșeală, a spus Bucălău.

La rândul său, consilierul județean PNL Dănuț Lungu a adăugat că este ferm convins că și dacă s-ar organiza un concurs, ar câștiga ”exact cine își dorește și cine trebuie”, ținând cont că CJ Brăila este principalul ordonator de credite. Însă liberalul a ținut să puncteze că și-ar dori, chiar dacă va fi o persoană asumată politic la cârma spitalului, măcar să vină cineva care să facă schimbările necesare.

Întrebați de jurnaliști dacă PNL Brăila ar avea o variantă în cazul în care se va ajunge la hotărârea de asumare politică a managementului spitalului, dar și dacă medicul Alina Neacșu (membru PNL) ar fi o variantă, aceștia s-au arătat în continuare împotriva ideii de numire pentru manageriat.

”Părerea mea este că managerul nu trebuie să vină în urma unei asumări politice. Ci în urma unui concurs corect și onest. Cine este bun trebuie să conducă. Nu neapărat că are apartenență de partid. Nu poți să faci asumare politică pe sănătatea brăilenilor! Chiar dacă ești un bun profesionist și te numește partidul, ai și anumite obligații. Cred că situația SJU astăzi este una critică și necesită schimbări majore. Iar acestea pot veni doar în urma unui concurs corect și unui om care nu a fost susținut nici de PNL, nici de PSD. Să facem numiri politice doar de dragul că unul a lipit afișe, cel puțin la Spitalul județean mi se pare exagerat!”, a declarat Popa.

Întrebat și dacă ar fi vorbit cu liberalul Cristian Florinel Pricop (medic) după ce ar fi existat o discuție inițiată de tabăra PSD privind o eventuală propunere a acestuia pentru poziția de manager interimar, șeful liberalilor brăileni iarăși a ridicat din umeri.

”Nu. Pentru că mi se pare o mare prostie. (...) Noi doar vrem ca lucrurile să fie corecte și să fie un bun profesionist. Situația din Spitalul Județean – și nu o spune doar Popa sau PNL - situația din spital o văd toți brăilenii… Oamenii merg zilnic acolo și știm destul de bine că cel mai bun medic în Brăila a ajuns trenul de București. Știți că vorba asta este din ce în ce mai folosită. În timpul vizitei domnului Andrei Baciu (n.r. – președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost la Brăila într-o vizită de lucru pe 20 octombrie) am discutat de situația plăților vizavi de medicamentele din SJU. Am avut o discuție privată cu dumnealui și mi-a spus că plățile erau la zi la momentul acela. Nu erau întârzieri, nu era nimic. Dar oamenii sunt trimiși să își cumpere medicamente. Cred că aici e o problemă. Și una mare! Și cred că instituțiile abilitate ar trebui să își facă datoria”, a conchis Popa.

Reamintim totuși că înainte de venirea ca manager a Deliei Râșnoveanu, Spitalul Județean a fost condus de Dr. Mihail Iugulescu, specialist în domeniu, iar în perioada respectivă foarte mulți performeri ai scenei politice brăilene au criticat destul de aspru faptul că acesta nu se ocupa suficient de mult timp de poziția de conducere pe care o deținea, deoarece încă profesa ca medic în spital.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro