Liberalii la atac | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Alegeri cu scântei la PNL Brăila. Candidaturi și demiteri

Liberalii la atac

* liberalii brăileni și-au stabilit calendarul alegerilor interne și debutează cu alegeri pentru organizația Municipală, pe 19 iunie * până miercuri se știa că și-au depus candidaturile Cătălin Canciu și Cristian Pricop * pe surse, am aflat că și consilierul județean Marian Căpățînă și-a depus candidatura, iar informația ne-a fost ulterior confirmată de acesta * în subsidiar, tensiunile cresc în interiorul PNL Brăila, iar miercuri, Biroul Politic Local interimar a propus și aprobat excluderea din partid a fostului deputat Vasile Varga * PNȚCD-istul Gheorghe Chiru a comentat ironic incidentul, spunând că dacă liberalii îl dau afară pe Varga, îl așteaptă alături de el pentru reconstrucția organizației

 

Tensiuni și forfotă maximă în tabăra Partidului Național Liberal Brăila în contextul alegerilor interne care bat la ușă. Deja se anunță candidaturi surpriză, dar se iau și decizii neașteptate precum propunerea de excludere din partid a fostului deputat Vasile Varga, ce a avut loc miercuri seară. Dar să le luăm pe rând. Liberalii brăileni și-au stabilit calendarul alegerilor. După cum ne-a precizat președintele interimar al organizației județene, Cătălin Boboc, totul debutează pe 19 iunie, când vor avea loc alegerile în cadrul organizației municipale a PNL Brăila. După care, până pe 5 iulie, se vor organiza alegeri și în filialele din județ, iar pe 31 iulie a fost fixată Conferința județeană, în cadrul căreia liberalii brăileni își vor alege noua conducere plină. Ei bine, dacă până miercuri pentru președinția organizației municipale a PNL Brăila, în cursă, se înscriseseră consilierul municipal Cătălin Canciu (din echipa deputatului Alexandru Popa) și consilierul județean Cristian Pricop, ieri, pe surse, am aflat că mai există un candidat surpriză. Este vorba despre consilierul județean Marian Căpățînă, care atunci când a fost contactat, ne-a confirmat informația și ne-a transmis că și-a depus joi dimineață candidatura.

Interesant este că, înainte cu o zi de primirea veștii legată de intrarea în cursă a lui Căpățînă, întrebat dacă îl susține pe Cristian Pricop, Cătălin Boboc a evitat să dea un răspuns clar. Acesta s-a limitat doar la a critica voalat candidatura lui Canciu.

”Am văzut treaba asta. E în regulă. Sigur, fiecare cu opțiunea lui și cu părerea lui. Opinia mea este alta. Nu așa trebuie făcute lucrurile. Și nu e nimic de ascuns. Chiar am avut o discuție cu Alex (n.r. - Alexandru Popa) pe subiectul ăsta. În principiu - nu e obligatoriu, ca să fim bine înțeleși -, președintele de la Municipiu este unul dintre potențialii candidați la Primărie în 2024. Și atunci... alegerea mea, cel puțin - bineînțeles, colegii vor vota fiecare cum consideră -, dar alegerea mea va fi și cu gândul la treaba asta. Chiar dacă nu neapărat va fi candidatul, dar trebuie să mă asigur că nu este un om care e «Alfa și Omega», care «le știe pe toate» și care îi ceartă pe toți. Nu! Adică ori am pe cineva cu tracțiune, ori am pe cineva echilibrat, care cunoaște partidul, ca să putem să construim, să putem să creștem. Dar astea sunt deja discuții pe care le vom avea între noi. Opinii, păreri. Din punctul meu de vedere, conducătorii oricăror organizații, nu neapărat politice, trebuie să fie și un pic așa... modele, să zicem. Să dea o notă de echilibru, de educație, de civilizație”, a declarat Boboc, făcând aluzie la candidatura lui Cătălin Canciu, dar fără a-și manifesta clar susținerea vizavi de Pricop.

 

Boboc încă nu și-a oficializat candidatura

Trebuie precizat că atât deputatul Alexandru Popa cât și secretarul de stat la Ministerul Muncii, Cătălin Boboc, și-au anunțat intenția de a candida pentru șefia organizației județene a partidului. Cu toate acestea, Boboc nu și-a depus încă candidatura. Întrebat în legătură cu acest aspect, liberalul a dat din nou un răspuns evaziv. Acesta s-a plâns despre modul în care a evoluat campania pentru alegerile interne din PNL Brăila.

”Eu am mai spus-o și o mai spun. Pentru mine, candidatura nu este o treabă așa... «Hai să mă bag și eu». Din păcate, sincer, foarte sincer, mi-aș fi dorit un alt mod de acțiune și de campanie. Că până la urmă, noi ce vrem?! Când tragem linie să ieșim întăriți din alegerile acestea. Și dacă vreți așa, ca imagine, să arătăm mai bine în ochii electoratului brăilean. Cam asta ar fi ideea. Cum anume? Sigur, prin votul lor, colegii mei din PNL Brăila, de la Municipiu, din tot Județul, vor decide. Dar sub nicio formă nu m-am gândit că începem cu atacuri, cu bălăcăreli din astea prin presă. Ne punem mâinile în șold și poalele în cap. Cum e vorba aceea. Știți?! Dar mă rog, fiecare, până la urmă, face politică așa cum consideră el. Eu zic că nivelul, că pretențiile de la noi ar trebui să fie un pic mai mari. Principala mea preocupare acum este să mă asigur că tot acest calendar se desfășoară în regulă. Pentru că noi știm cum se întâmplă de multe ori, din nefericire, se fac tot felul de - cum să le spun -, proceduri din astea și oamenii își propun de multe ori din păcate, doar săștige. Nu contează cum, nu contează cu cine, nu contează formule, nu contează echipe”, a comentat Boboc.

 

De ce vrea Căpățînă să devină liderul organizației municipale a PNL

Așa cum am precizat, ieri am aflat, pe surse, că și consilierul județean Marian Căpățînă va candida la președinția organizației Municipale a PNL. Contactat telefonic, acesta a confirmat și ne-a precizat că a luat decizia de a candida tocmai în contextul excluderilor care au loc în rândul liberalilor în ultima perioadă. Consilierul județean a afirmat că a fost mazilit la scurt timp după Alegerile Locale și consideră că politica organizației Municipale a PNL s-a cam îndepărtat de doleanțele urbei, astfel că s-a hotărât să încerce să schimbe această traiectorie.

”Decizia de a candida la alegerile interne în PNL, filiala Brăila, am luat-o în urmă cu mai multe luni și am prezentat-o partidului și organizației într-un birou politic județean în care se discuta o excludere. Am sesizat la momentul respectiv că au loc deja niște poziționări în două tabere. Și am considerat că acest lucru nu este util partidului. În acea ședință am rugat secretara să consemneze că voi candida la conducerea PNL, filiala Brăila. De ce candidatura la președinția filialei Municipiului Brăila? Din mai multe motive. În primul rând, eu sunt o persoană foarte cunoscută în Municipiul Brăila. Prin activitatea mea în decursul timpului și prin seriozitatea cu care am acționat în interesul comunității. Al doilea motiv este pentru că sunt relativ nou în PNL. Am intrat în 2020 în acest partid și pentru mine această acțiune este, de fapt, și o analiză pentru a vedea sprijinul politic real pe care îl am în interiorul partidului. Al treilea motiv este că după intrarea în PNL și crearea oportunității de a cunoaște oameni și organizații, am constatat că PNL, filiala Municipiului Brăila, are o problemă în a asigura fluxul informațional între cetățeni și factorul de decizie politică. Practic, pornind de la cetățean, organizațiile de cartier, reprezentanții zonali, consilieri, apar niște fracturi de transmitere de informație. Și aceste fracturi de transmitere de informație cred că se datorează, pe de o parte unei deficiențe de comunicare, pe de altă parte, unui management defectuos din partea liderilor locali”, a declarat Căpățînă.

Acesta a adăugat că în decursul activității sale, înainte de a se înscrie în PNL a implementat proiecte venite dinspre zona societății civile, însă a observat că acestea nu prea au ecou în acțiunile liderilor locali ai partidului, situație pe care ar dori să o schimbe.

Întrebat ce părere are despre ceilalți doi contracandidați, Căpățînă a afirmat: ”În primul rând doresc să îi felicit pentru opțiunea de a candida la aceste alegeri. Sunt doi intelectuali cu care PNL, filiala Brăila nu are decât de câștigat. Își asumă niște acțiuni care totuși nu sunt simple. Și mă bucur că PNL este un partid viu și că poate oferi soluții, prin liderii săi, la problemele comunității. Iar cei doi sunt niște oameni care pot produce soluții”.

 

«Febra alegerilor» și excluderea lui Vasile Varga

Așa cum am precizat și în ediția online a cotidianului ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, miercuri seară, în cadrul Biroului Politic Local (BPL), Cătălin Canciu (președinte interimar) a propus excluderea din partid a fostului deputat Vasile Varga, membru cu state vechi în PNL. Desigur, decizia trebuie totuși aprobată de Comitetul Director Județean al liberalilor, astfel că a fost mai mult un exercițiu de imagine. Mutarea a venit în contextul în care, recent, și Canciu a fost înlocuit de la conducerea Inspectoratului Școlar Județean, iar într-o conferință de presă susținută de deputatul Alexandru Popa, acesta și  membrii echipei sale l-au acuzat pe Cătălin Boboc de posibilul ”complot” la Centru. Revenind la excluderea lui Varga, contactat telefonic după această hotărâre a BPL, președintele interimar al organizației județene a PNL Brăila, Cătălin Boboc, ne-a precizat că gestul colegilor săi este unul care încalcă o decizie luată la nivel central, privind încetarea tuturor excluderilor înainte de organizarea alegerilor.

”Nu am ce să comentez prea mult, pentru că lucrurile erau de mult clare. În principiu, «cine nu e cu noi e împotriva noastră» și tot pe alt principiu, «politica e pe mușchi, vă arătăm noi ce putem și ce pățiți dacă aveți altă opinie decât noi». Cei  pe care i-a luat așa amețeala de putere, de fapt, au venit cu niște măsuri din astea... Nu mă aștept să fie ultima propunere de genul acesta. Deși, ea nu produce niciun efect, pentru că noi avem o decizie la nivel național, care spune că în această perioadă - tocmai ca să nu înceapă răfuieli din astea personale -, sunt interzise în partid radieri, excluderi și așa mai departe. Este o decizie luată de la nivel Central”, a declarat Boboc, cu precizarea că din BPL face parte și secretarul general al PNL, Alexandru Bucălău, jurist de profesie, care nu avea cum să nu cunoască acest aspect.

”Dacă ne apucăm să dăm afară jumătate dintre membrii de partid, doar pentru că nu votează cu noi, mi se pare așa, mai degrabă o abordare de SRL, nicidecum de organizație politică serioasă și sănătoasă. Dar fiecare își asumă ce face. Cu bune, cu rele. Aia e!”, a mai adăugat Boboc.

Întrebat în legătură cu încercarea de excludere din partid a lui Vasile Varga și consilierul județean Marian Căpățînă a vorbit despre o abordare greșită la nivelul partidului în privința membrilor. Acesta s-a arătat total împotriva excluderilor din partid.

”Aș dori să comentez la modul următor. De la intrarea mea în PNL am constatat că se încearcă o izolare a mea. Și spun cu tărie chestia aceasta. Nu sunt membru în Biroul Politic Județean interimar, dar am participat ca invitat la două sau maxim trei ședințe și acestea au fost de excludere. De fiecare dată am fost împotriva excluderilor. Acestea trebuie să fie ultima armă în a asigura o anumită stabilitate în partid. Eu sunt om al dialogului. Consider că pentru dialog trebuie să ne alocăm timpul necesar, indiferent cât este acesta, pentru a ajunge la o soluție optimă.  Și tocmai într-una din aceste ședințe, observând cum merg lucrurile, am luat decizia de a candida la conducerea PNL”, a declarat Căpățînă.

 

Gheorghe Chiru se oferă să îl primească el pe Varga la PNȚCD

Și președintele PNȚCD Brăila, Gheorghe Chiru, a comentat recent evenimentele petrecute în ultima vreme în PNL. Acesta a afirmat că principalul vinovat din punctul său de vedere este Cătălin Boboc, care nu a știut când este momentul să se retragă. Chiru a condamnat ferm demiterea lui Cătălin Canciu din fruntea ISJ Brăila, precizând că este prima oară când asistă la o asemenea mutare în interiorul unui partid.

”Nu am nimic de împărțit cu Cătălin Canciu, de exemplu, dar nu îl dai din funcția de inspector școlar general, numit fiind de ministru al partidului tău, pentru că nu îți cântă ție în strună. Că nu îți plac ochii lui. Nici mie nu îmi place de Canciu. Acum, mie Boboc îmi face impresia că face un joc împotriva intereselor PNL. Eu l-am susținut, dar a dezamăgit pe toată lumea. Cred că e de multă vreme cazul să se retragă. Clar! Datorită lui, PSD-ul conduce la Brăila și va conduce lejer încă două mandate, pe puțin. Dacă nu se schimbă legile. Pentru că el a jucat cum a jucat, tot timpul. Și acum, prin mișcările astea nu face decât să slăbească partidul din interior, pentru a rămâne el președinte și pentru a găsi formula aia cu care merge el la Congresul PNL să îl susțină pe Cîțu. Până la a face chestia asta ar trebui să te gândești: partidul ăsta a suferit din cauza cui? Cine a condus partidul ăsta la trecutele alegeri? Boboc. (...) Iar el greșește foarte mult, mai tot timpul. Boboc e singurul care și-a dat, nu cu stângu-n dreptul, care a făcut un gest, nu nesportiv, ceva... e o mizerie asta! Nu e politică! Nu se poate!”, a declarat Chiru despre demiterea lui Canciu.

Cât despre excluderea din partid a lui Vasile Varga, țărănistul a afirmat că nu are nimic cu Alexandru Popa, pe care nici nu îl cunoaște, însă nu este de acord cu ultima mișcare a taberei acestuia. Chiru chiar a glumit, spunând că dacă liberalii îl dau afară pe Varga, îl așteaptă la PNȚCD Brăila, pentru a reconstrui organizația.

”Revenind la nea Vasile. Nu poți să îl dai pe Varga afară! Indiferent cine a făcut-o sau cum a făcut-o. Eu nu sunt nici Popa. Nu am treabă eu cu ei. Dar privind din exterior. Nu poți să îl dai pe Varga afară, care e de atâta vreme acolo! El rămâne eminența cenușie. Pot să facă ei ce or face. Repet, nu critic modul în care au făcut-o sau de ce au făcut-o. Dar te gândești la el ca la un individ, în timp. Facem un pic de remember. E agățat tare de PNL-ul ăsta și vrând nevrând... Oricum, dacă îl dau ăștia afară, îl primesc eu. Că și așa mi-ar trebui un om în spate acolo care să participe la reconstrucția noastră. Glumesc, dar unul ca el, cu experiența lui, nu e... Nu știu. Nu mi se pare de dat afară ca o măsea stricată așa cum au făcut. Nu îl cunosc pe Popa. Nu am nimic cu el. E noua generație. Eu nu mă iau după gurile rele, nu comentez. E un tânăr care a avut vântul în pânze și a ajuns acolo unde a ajuns. Acum, trebuie să îi dăm și lui pe de altă parte posibilitatea să arate ce poate”, a conchis Chiru.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro