• liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, susţine că administraţia brăileană a adunat prejudicii de milioane de euro în urma unor greşeli, lucru care nu mai poate fi tolerat • acesta a afirmat că liberalii vor cere în 2019 ca fiecare sumă plătită suplimentar din bani publici pe diferite proiecte şi demersuri gestionate prost să fie recuperată de la cei care se fac responsabili • potrivit lui Dănăilă. atât cei doi ordonatori principali de credite, primarul şi preşedintele CJ, cât şi funcţionarii din subordine trebuie să înţeleagă că nu pot experimenta pe banii oamenilor
«Cine greşeşte să plătească!». Aşa consideră liderul PNL Brăila Alexandru Dănăilă că ar trebui să sune deviza celor care lucrează în administraţia publică locală şi judeţeană, atât timp cât gestionează banii brăilenilor. Plecând de la ideea că responsabilii judeţului puteau solicita mult mai multe fonduri de la Guvernul PSD decât au făcut-o, că puteau realiza proiecte pentru atragerea de fonduri europene, dar şi de la faptul că există greşeli administrative care de-a lungul timpului au costat judeţul şi municipiul milioane de euro, Dănăila a afirmat că în 2019 are de gând să vegheze asupra acestui aspect. Preşedintele organizaţiei judeţene a PNL a precizat că atât ordonatorii principali de credite, primarul şi preşedintele CJ Brăila, cât şi funcţionarii pe care îi au în subordine, de multe ori colegi de partid, ar trebui să înveţe că au obligaţia de a gestiona cu foarte mare responsabilitate banii publici. Liberalul a precizat că va solicita sancţiuni drastice pentru toţi cei care se fac responsabili de prejudicii, dar şi recuperarea tuturor sumelor.
“Poate că oamenii nu sunt interesaţi neapărat de ce se întâmplă cu banii. Dar anul viitor (n.r. - anul acesta) noi vom cere ca fiecare sumă de bani plătită suplimentar, care poate reprezenta un prejudiciu pentru bugetul Consiliului Local sau Judeţean să fie recuperată de la persoanele ce se fac vinovate. Pentru că astăzi Consiliul Local are deja câteva milioane de euro pe care le plăteşte pentru greşelile celor din administraţia publică locală. Şi cine se face vinovat trebuie să plătească! Ca să ştie a doua oară să nu mai facă greşeala asta. Pentru că altfel, din practică, toţi care greşesc vor înţelege, că nu li se întâmplă nimic. Şi nu vor face nimic să îndrepte lucrurile. Vor merge în continuare din greşeală, în greşeală. Şi la Consiliul Judeţean este la fel. Dacă oamenii care dispun de banii judeţului şi ai municipiului vor înţelege că la un moment dat or să trebuiască să răspundă sau să atragă răspunderea colegilor de partid care activează şi ei la diferite servicii şi direcţii din cadrul acestor instituţii, s-ar putea să se gândească de două ori dacă îşi mai bat joc de banii judeţului şi ai municipiului. Repet, milioane de euro se cheltuiesc din cauza unor greşeli. În mediul privat dacă faci o asemenea greşeală a doua zi ori te-a dat afară, nici nu mai discută, şi rămâne să plăteşti şi prejudiciul, ori dacă nu, poţi să fii acuzat de infracţiuni şi alte chestiuni de natură penală. La Primărie şi la Consiliul Judeţean când greşeşti - şi mă refer aici la ordonatorii principali de credite, la primar şi la preşedintele de consiliul judeţean, ei răspunzând pentru tot ce se întâmplă dedesubt -, plăteşti din buget şi la revedere! Nu ţi se întâmplă nimic. Îţi iei şi primele şi salariul şi tot. Nu se mai poate continua aşa!”, a declarat Dănăilă.
În consecinţă, acesta a afirmat că liberalii brăileni vor solicita informaţii din partea reprezentanţilor administraţiei cu privire la toate aceste situaţii unde au apărut prejudicii, le vor face publice şi vor încerca ulterior să facă tot posibilul pentru a se ajunge la recuperarea sumelor de la cei vinovaţi.
Dănăilă a amintit, în acest context, de mega-proiectul Bulevardul Dorobanţilor unde Brăila a primit o sancţiune de 5 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru că secretarul municipiului la vremea respectivă, Mircea Fudulaiche, nu s-a prezentat la procesul care viza modul în care se făcuse caietul de sarcini în cazul acestei investiţii. Acesta a motivat atunci că i-a izbucnit un incendiu în birou şi au luat foc o serie de documente importante, inclusiv adresa prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie făcea comunicarea unui nou termen în proces. Dănăilă a mai amintit şi faptul că Primăria trebuie să plătească peste 2 milioane de lei constructorului ca urmare a pierderii unui proces legat de lucrările efectuate la Bulevard, pornit tot dintr-o decizie administrativă.
“Sincer, mi-aş fi dorit să trăim într-un judeţ şi un municipiu care se dezvoltă. Dar din păcate, de la doi oameni tineri aşa cum sunt primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean, eu am avut mai multe aşteptări. Dar acum, într-un fel sau altul, noi ajungem - şi când spun «noi» vorbesc de mine, de Adi Tabarac şi de ceilalţi care sunt de vârsta noastră -, să fim blamaţi din cauza modului în care se gestionează problemele administraţiei publice locale. Şi şansele ca unii tineri care poate - nu mă refer la mine sau la Adi, dar la alţii -, ar avea ceva de spus şi ar avea nişte proiecte de făcut, nu vor mai avea şanse pentru că situaţia din punct de vedere a bugetului, în primul rând, şi din punct de vedere al implementării proiectelor cu fonduri europene, este una dezastruoasă”, a conchis Dănăilă.