PNL-iştii brăileni fac penitenţă pentru faptul că o lege importantă precum cea privind modificarea Codului Muncii a trecut tacit, pe 2 septembrie, de Senatul României. Senatorii Cătălin Boboc şi Dănuţ Mihai au explicat, ieri, că vina aparţine de fapt pesediştilor, care au ţinut proiectul de lege "dosit" la Comisia de Muncă, special pentru a fi adoptat fără nicio dezbatere în prealabil. Liberalii cer acum amânarea votului în Camera Deputaţilor şi organizarea de dezbateri serioase pe această temă, la nivel naţional, astfel încât toate părţile afectate de viitoarele modificări să îşi spună părerea.
"Se petrece, zilele astea, un fenomen periculos pentru România şi pentru economia ţării. La o «iniţiativă cetăţenească», spun ei (n.r. - PSD-iştii), a fost depus în Parlamentul României un proiect pentru modificarea Codului Muncii. Un proiect care a zăcut la Comisia de Muncă de la Senat, o comisie condusă de PSD-işti, aproape 2 luni de zile, fără discuţie, fără dezbatere şi ne-am trezit că a trecut la Senat în mod tacit. Acum se află la Camera Deputaţilor, unde, din fericire, nu mai poate trece tacit şi va fi dezbătut. Este un Cod al Muncii care întoarce România cu câţiva ani în urmă, atunci când sindicatele puneau o presiune imensă asupra Guvernului. Nu spun că sindicatele nu sunt importante, dar trebuie să ţinem cont şi de situaţia economică dificilă pe care agenţii economici, antreprenorii o traversează astăzi. Dacă modificările la Codul Muncii sunt necesare, ele trebuie să se facă numai în urma dialogului cu ambele părţi afectate de acest proiect", a declarat Boboc. Sursa citată a precizat că grupul parlamentar PNL a demarat discuţii în Camera Deputaţilor atât cu sindicatele cât şi cu patronatele din România. De asemenea, Boboc a precizat că liberalii organizează astfel de întâlniri la nivel naţional şi că până la finele săptămânii o dezbatere va avea loc şi la Brăila.
Liberalii condamnă faptul că Guvernul nu a exprimat o opinie pe această temă
Copreşedintele PNL Brăila, Cătălin Boboc, a mai atras atenţia că nici Guvernul României nu a dat un răspuns clar în legătură cu modificarea Codului Muncii, lucru pe care îl consideră anormal. "Este inacceptabil la un astfel de act normativ, Guvernul României să nu aibă un punct de vedere. Motiv pentru care solicităm de îndată demararea de dezbateri publice. Noi am început câteva demersuri, vom avea şi în fiecare filială în parte. Vom avea o întâlnire şi la Brăila, săptămâna aceasta probabil, dacă şi partenerii de dialog vor avea timpul necesar. Astfel încât, dacă modificăm Codul Muncii, acesta să fie rezultatul unor discuţii cu toţi partenerii implicaţi. Nu poţi să faci o lege care afectează deopotrivă salariaţii şi patronatele având discuţii doar cu unii dintre ei. Nu se poate aşa ceva!", a mai completat Boboc. La rândul său, senatorul Dănuţ Mihai susţine că şi unii PSD-işti şi-au dat seama că proiectul a fost făcut pe genunchi. "Şi Liviu Pop (n.r. - ministru delegat pentru Dialog Social) care reprezintă practic Guvernul Ponta în business-ul pentru Dialog Social spunea la un moment dat într-o intervenţie despre acest proiect de lege că 30% sunt iniţiative binevenite, 30% trebuie discutate şi 30% nu au ce căuta acolo. Deci, este clar că oamenii care se pricep, care au o experienţă, şi-au dat seama că sunt multe lucruri ce trebuie ameliorate, discutate, negociate în acest Cod al Muncii", a afirmat Mihai.