• în ciuda opiniilor diferite în ceea ce priveşte susţinerea unuia sau altuia dintre cei 3 candidaţi la preşedinţia partidului, liberalii brăileni susţin că nu se mai pune problema unei divizări a organizaţiei • mai mult, preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a vorbit despre ce şi-a propus în acest mandat şi importanţa de a merge pe trendul de la nivel naţional
PNL-iştii brăileni susţin că vremurile când organizaţia era divizată au apus şi că indiferent dacă vor exista opinii diferite în privinţa candidaţilor pentru preşedinţia partidului la Congresul din 17 iunie, votul final va fi unul la unison. Preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, însoţit de fostul senator Cătălin Boboc, consilierul judeţean Florin Cîrligea şi consilierul municipal Sorin Ioniţă au încercat să explice, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că părerile diferite în privinţa celor trei candidaţi înscrişi în cursa din PNL - Ludovic Orban, Cristian Buşoi şi Viorel Cataramă -, reprezintă o normalitate până la luarea unei decizii în Biroul Politic al organizaţiei.
“La momentul acesta, după cum ştiţi, suntem în perioada de campanie electorală internă a partidului pentru alegerea unui preşedinte la nivel naţional. Un preşedinte care să reprezinte partidul şi care să poată da un nou suflu. În această cursă s-au înscris 3 persoane, în ordinea înscrierilor: Ludovic Orban, Cristian Buşoi şi Viorel Cataramă. Fiecare dintre ei, la momentul depunerii candidaturii a avut nevoie de un număr de semnături pe moţiunile lor. Moţiunea înseamnă un program prescurtat al viziunii politice a fiecărui candidat. Odată depusă candidatura la secretariatul partidului, fiecare dintre cei trei candidaţi are posibilitatea conform statutului, să meargă în teritoriu şi să se promoveze. Iar noi avem obligaţia, conform aceluiaşi statut, să îi primim dacă vor să vină, să îi ascultăm şi să dăm un vot pe aceste moţiuni. O filială cum este Brăila poate vota o moţiune, două, trei sau niciuna. Orice variantă este posibilă. Deci votul majoritar pentru o moţiune în forul nostru de conducere nu înseamnă că acea moţiune sau candidatul respectiv va fi cel susţinut la final”, a declarat Dănăilă.
Liberalul a ţinut să mai precizeze că deşi cu Viorel Cataramă încă nu a avut ocazia să discute, atât moţiunea lui Ludovic Orban, cât şi cea a lui Cristian Buşoi sunt foarte bune. Acesta a mai punctat că deşi au mai venit la Brăila, ultimii doi au anunţat deja că îşi vor relua vizita spre finele acestei luni, respectiv, în luna iunie pentru a sta de vorbă cu membrii organizaţiei.
“Votul pe o moţiune înseamnă că îi acorzi dreptul de a candida. Cam asta ar fi. De ce să opreşti dreptul unui om de a candida?”, a intervenit şi Florin Cîrligea, subliniind că organizaţia PNL Brăila nu are nimic împotriva existenţei mai multor proiecte bune privind partidul.
“După ce ascultăm toate moţiunile, ascultăm ce au de spus candidaţii, le mai punem şi noi întrebări să vedem care este viziunea lor despre partid în perioada următoare, vom lua o decizie. E valabil şi pentru domnul Cataramă, dacă va dori să vină la Brăila. Până la momentul în care vom stabili cu cine votăm în cadrul organizaţiei noastre sunt păreri oarecum diametral opuse. Şi este normal. Unele îl vizează pe domnul Cataramă, altele pe domnul Orban, altele pe Buşoi. Dar lucrul ăsta cu siguranţă este o chestiune care vizează interiorul partidului şi modul în care fiecare candidat îşi face campanie. Noi vom vota la final candidatul x. Odată stabilit, la final, cu siguranţă vom vota cu toţii în aceeaşi direcţie. Pentru că noi suntem o filială care din punctul meu de vedere şi-a dat restart după toate problemele din trecut”, a mai adăugat Dănăilă.
Boboc îl susţine pe Buşoi, dar va vota cum se va stabili în PNL Brăila
La rândul său, fostul senator Cătălin Boboc a recunoscut că susţine candidatura lui Cristian Buşoi la şefia partidului, însă nu îşi doreşte ca acest lucru să fie interpretat ca o dezbinare a voinţei partidului. Boboc a subliniat că la PNL oamenii sunt liberi să aibă opinii, însă cu precizarea că odată discutat în Biroul Politic şi luată o hotărâre finală, se va supune acelei decizii.
“Alexandru cu asta a început şi a spus foarte bine. Există opinii personale şi păreri ale fiecăruia dintre noi, pentru că la PNL nu suntem o turmă de oi. Noi suntem o echipă formată din oameni cu personalităţi diferite, cu opinii pe care le exprimăm de fiecare dată. Însă în momentul în care prin votul majoritar, acest for de conducere de la Brăila a luat o decizie, cu toţii, indiferent de opiniile personale, vom merge în aceeaşi direcţie. Şi am să vă spun de ce. Dintr-un motiv absolut pragmatic. Una e să se aşeze în spatele preşedintelui care merge la discuţii şi stă la masa unor negocieri, întreg votul delegaţilor de la Brăila şi alta e să te duci acolo cu o filială spartă. Indiferent de decizia pe care filiala o va lua, eu unul, am să o respect. Aşadar, apropo de unitatea echipei de conducere a PNL Brăila, fiţi fără niciun fel de grijă, se va manifesta ca atare”, a afirmat Boboc.
Cât despre susţinerea moţiunii promovate de Buşoi, ex-senatorul a subliniat că în momentul de faţă PNL nu mai are un lider providenţial care să aducă procente în plus, prin urmare trebuie să se axeze pe o echipă unită. Lucru pe care Buşoi îl propune.
“Mesajul este că PNL-ul sprijină statul de drept, sprijină demersurile justiţiei. Şi cred că toată lumea s-a lămurit deja. Dar cred că principala temă a PNL-ului trebuie să redevină sprijinul economiei, a investitorilor, a capitalului autohton. Cred că doar în felul ăsta putem avea o şansă să abordăm viitoarele alegeri. Şi trebuie să recunoaştem, cele mai importante sunt viitoarele alegeri prezidenţiale din 2019”, a mai adăugat liberalul.
Dănăilă: «Eu am o vârstă care nu îmi permite să fac greşeli mari»
Tot cu această ocazie, noul lider al PNL Brăila, Alexandru Dănăilă a încercat să precizeze motivele pentru care mandatul său are un rol extrem de important în perioada imediat următoare, la fel şi adaptarea organizaţiei la trendul ce va fi impus la nivel naţional.
“Eu am fost ales preşedinte al organizaţiei. Într-un fel sau altul, ceea ce se întâmplă în perioada următoare va fi în spatele meu atunci când o să discutăm despre rezultate. Eu am o vârstă care nu îmi permite să fac greşeli mari. Dacă nu voi reuşi într-un fel sau altul să duc organizaţia într-o zonă astfel încât să poată obţine un rezultat bun, nu satisfăcător, nu văd rostul unei continuări a mea în funcţia de preşedinte al partidului. Eu îmi doresc să fac performanţă. Timpul este scurt. De asta voi trece foarte uşor peste toate problemele care au fost până astăzi în organizaţie. Din discuţiile cu colegii şi modul în care s-a exprimat votul la conferinţa judeţeană, am înţeles că am sprijinul majorităţii. Chiar mai mult de atât. Cu Costel Capbun celălalt candidat, primarul comunei Berteştii de Jos, după alegeri am încheiat orice confruntare, dispută electorală interioară. Astăzi suntem în aceeaşi echipă, facem parte din Biroul Judeţean şi luăm deciziile împreună. Fiecare la nivel personal poate să aibă o opinie. Şi partidul nu va cenzura lucrul ăsta niciodată. Dar la momentul în care s-a luat o decizie oficială cu privire la o direcţie a noastră şi dacă cineva încearcă să comunice altceva în spaţiul public, lucrurile probabil că vor căpăta o altă turnură. Dar până atunci, suntem ok”, a conchis Dănăilă.