• consilierul local PNL Sorin - Ion Ioniţă a afirmat, recent, că noul serviciu de Dezinfecţie, Dezinsecţie şi Deratizare de care se va ocupa SUPAGL nu reprezintă altceva decât o taxă obligatorie mascată pentru cetăţeni • acesta susţine că cea mai mare problemă o reprezintă faptul că nimeni nu va garanta eficienţa intervenţiilor şi a comparat situaţia cu faptul că există taxă de salubrizare, însă nimeni nu se oboseşte să ridice hoiturile de animale moarte din oraş
Faptul că administraţia PSD a aprobat, recent, ca Serviciul de Utilitate Publică, de Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) să preia cu totul sectorul legat de Dezinsecţie, Dezinfecţie şi Deratizare (DDD) din întreg oraşul, nu a picat deloc pe gustul consilierilor liberali, chiar dacă l-au votat când s-a dezbătut în plen. Consilierul municipal, Sorin - Ion Ioniţă a afirmat, recent, că proiectul realizat la iniţiativa social-democraţilor nu face altceva decât să le impună brăilenilor o nouă taxă obligatorie, chiar dacă la modul mascat. Ioniţă a ţinut să sublinieze că, deşi proiectul lasă loc de interpretare, el este convins că acest serviciu se doreşte a fi unul obligatoriu, iar taxa pentru DDD va deveni o rutină anuală, în momentul plăţii impozitelor.
„Ştiţi că s-a discutat la şedinţa CLM proiectul privind Deratizarea, Dezinfecţie, Dezinsecţie şi au fost oarece animozităţi acolo. S-a înţeles că legea este dată din 2015 şi că a trebuit pusă în aplicare. Dar pe mine m-a surprins ca efect următorul lucru: aceasta este transferată către cetăţean ca o taxă suplimentară şi obligatorie. An de an, cetăţeanul care locuieşte pe raza Municipiului Brăila va trebui să plătească o sumă de bani pentru un serviciu. Lucru care - de ce spun că m-a surprins neplăcut -, vine în contrabalanţă cu ceea ce a promis domnul Dragnea, atunci, în campanie, când ne explica frumos la cadru că programul dumnealui de guvernare luptă ca să taie taxele, să relaxeze oarecum populaţia. E adevărat că s-au tăiat 102 taxe, dar foarte multe dintre ele nu produceau mare efect asupra cetăţenilor. Însă taxa despre care vorbim acum vine ca obligativitate pe fiecare an, pe fiecare cetăţean, indiferent de modul cum se va face ea”, a declarat Ioniţă.
Mai mult, mergând pe aceeaşi ordine de idei, liberalul a ţinut să compare acest serviciu şi modul în care va putea fi gestionat, cu activitatea celor de la salubritate. Potrivit acestuia, deşi brăilenii scot anual bani din buzunar pentru a avea oraşul curat, nimeni nu se oboseşte măcar să ridice hoiturile de animale moarte de pe marginea drumurilor.
„Serviciul de salubritate este prestat de ani de zile de companiile care se ocupă cu salubritatea, dar cum se face el? Păi, vedem cu toţii. Pentru că la serviciul de salubritate intră inclusiv recuperarea hoiturilor de animale de pe marginea drumului. Or, eu nu am văzut vreun lucrător la salubritate să vină să ridice un hoit de pe marginea drumului. Am văzut, mai degrabă, un om de bun simţ care se duce şi îl îndepărtează de acolo, îl dă undeva să nu mai fie vizibil. Asta că vorbim despre responsabilitate. Totodată stau şi mă gândesc cum va reuşi serviciul căruia i se va da sarcina să facă deratizarea, să realizeze efectiv acest lucru. Pentru că oameni nu are, specializare nu are, iar experienţă are zero. Vă spun că se doreşte ca acest serviciu să fie obligatoriu şi plătit an de an. O să vedeţi! Taxa va fi integrată chiar în perioada de impozitare”, a conchis liberalul.
Reamintim că, în şedinţa CLM din luna aprilie, consilierii şi-au dat girul în unanimitate pentru ca SUPAGL Brăila să preia în exclusivitate toate operaţiunile de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare din oraş, cu mici excepţii. Mai exact, în cazul unor societăţi private care se supun unor legi speciale şi trebuie să realizeze acest serviciu într-un mod aparte. Proiectul a fost supus dezbaterii încă din şedinţa lunii martie, însă a fost amânat iniţial, deoarece foarte mulţi dintre membrii CLM s-au arătat îngrijoraţi în privinţa monopolului de piaţă.