Liberalii și colectarea selectivă. Brăilenii trebuie să fie mai bine informați | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Liberalii și colectarea selectivă. Brăilenii trebuie să fie mai bine informați

• asta a transmis consilierul județean PNL Brăila Dănuț Lungu în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc vineri, 9 iunie, la sediul partidului • acesta s-a arătat profund nemulțumit de modul în care s-a derulat campania de informare a cetățenilor pe tema colectării selective a gunoiului și a precizat că până când oamenii nu vor înțelege să facă acest lucru într-un mod corect, suntem pasibili de amenzi din partea UE pe viitor • Lungu a afirmat că în urma unor discuții cu oamenii veniți în audiențe la sediul PNL, a ajuns la concluzia că 30-40% dintre cetățeni nu știu cum să colecteze selectiv gunoiul

 

Problema colectării selective a gunoiului rămâne în atenția PNL-iștilor brăileni. Vineri, 9 iunie, cu ocazia unei conferințe de presă ce a avut loc la sediul partidului, consilierul județean PNL Brăila Dănuț Lungu a dorit să atragă atenția asupra faptului că mulți brăileni încă nu știu cum să colecteze selectiv gunoiul. Liberalul a precizat că a ajuns la această concluzie după ce a stat de vorbă cu oamenii atât pe stradă, cât și cu cei veniți în audiențe la sediul PNL Brăila. Lungu consideră că 30 – 40% dintre brăileni nu au fost informați și nu au habar cum trebuie să procedeze în contextul intrării în schemă a operatorului unic de salubritate.

”Aș vrea să readuc în discuție proiectul de implementare în județ și municipiu a colectării selective a gunoiului menajer. Dacă vă aduceți aminte, am întrebat și în ședința de Consiliu Județean dacă s-a făcut o informare cât mai clară și cât mai corectă cetățenilor, în modul de a colecta selectiv acest gunoi menajer. Am ajuns la o concluzie întrebând o parte dintre cetățeni, chiar și în audiențele desfășurate la sediul partidului: că nu știu. Oamenii nu știu ce înseamnă această colectare selectivă. 30 – 40% dintre oamenii despre care vorbesc. 20-30% au auzit, dar nu știu exact cum se face. Și undeva la, eu știu, 10 – 15% au habar și înțeleg cum se face. De aceea atrag atenția. Pentru că dacă noi, la nivel de județ și municipiu, nu vom ajunge la rezultatele dorite pe acest proiect, vom plăti penalități. Poate chiar și bani ceruți înapoi, cum s-a întâmplat la Bulevardul Dorobanților, pentru neimplementarea corectă a acestui proiect, program realizat din fonduri europene”, a declarat Lungu, îngrijorat.

Consilierul județean a mai precizat că nu înțelege nici cum este posibil ca în județ taxa pentru gunoi să difere de la o localitate la alta, în ciuda faptului că acum discutăm despre un singur operator pe întreg județul, care a oferit un preț unic pentru prestarea acestui serviciu. De asemenea, Lungu a atras atenția că nici la această dată în Municipiul Brăila, în special în zona de blocuri, cetățenii nu selectează gunoiul înainte de a-l duce la ghenă.

”Am mai întrebat, nu mi s-a dat nici un răspuns. Știm cu toții că la nivelul județului și municipiului avem un singur operator care colectează selectiv gunoiul. În schimb, în județ găsim prețuri diferite la primării de încasare a taxei pe gunoi. Diferite de la un UAT la altul. Municipiu, oraș. Nu înțeleg de ce există această diferență de preț. Pentru că operatorul unic a câștigat această licitație și a oferit un preț unic. Asta cred. Și a treia problemă identificată, cel puțin la nivel de municipiu, mai ales că vine și vara: se referă la aceste locații de colectare a gunoiului de la cetățeni, în special în zonele de blocuri, au cam fost lăsate uitării. Deja ușor-ușor au devenit focare de infecție, ceea ce reprezintă un pericol foarte mare pentru cetățeni. Asta este părerea mea. Menționez că cel puțin la nivel de municipiu încă nu se face nici un fel de colectare selectivă a gunoiului menajer”, a mai acuzat Lungu.

 

Consilierul PNL, revoltat și de solicitările RER de a majora tariful

Dănuț Lungu a mai punctat că nu este normal ca oamenii să nu fie informați mult mai mult privind beneficiile colectării selective a gunoiului. Acesta a insistat pe ideea că nu numai în județ, dar și în municipiu, încă mai există locuitori din zona de case care nu știu cum ar trebui să procedeze atunci când vine vorba despre selectarea gunoiului.

”V-am spus, doar 15-20% din ei au citit, s-au informat. Campania asta de informare a fost doar la un anumit nivel. Am întrebat cetățenii dacă au primit acele flyere, dacă au fost informați. Dacă le-a spus cineva ce și cum. Da! Unii au primit, cu tot cu sacii menajeri. Dar alții nu au primit nimic. Nici nu știu despre ce este vorba. Ies cu tomberonul în continuare afară. Îl ridică. În special la case. Maxim 20% înțeleg cam care e treaba și despre ce e vorba și care este avantajul de a colecta selectiv acest gunoi. Restul nici nu înțeleg despre ce este vorba.  Nu se selectează! Chiar dacă au zile diferite. Astăzi vin și iau hârtia, mâine vin și iau metalul. Operatorul, știu că are zile în care vine și ridică selectiv gunoiul. Dar în acele tomberoane mari în care cetățenii își duc gunoiul, totul este amestecat”, a mai completat liberalul.

Cât despre solicitările RER de a majora tariful, Lungu a precizat că nu înțelege cum este posibil un asemenea scenariu, în condițiile în care societatea abia a preluat contractul și a devenit operator unic pe întreg județul.

”Nu înțeleg care este situația. De ce a făcut solicitare să se majoreze tariful? În condițiile în care acum trei luni de zile a venit cu o ofertă. De aia e operator unic. Înțeleg că a avut o ofertă unică la nivel de județ și municipiu. Acum de ce se majorează din nou tariful? Am senzația că aici este iarăși o amestecătură una peste alta. Se folosesc încasările pe taxa de gunoi chiar și în altă parte. Se ascund niște bani. Dar ce facem?! Ne vom trezi din șase în șase luni că se vor mări aceste prețuri?!”, a conchis acesta.

Precizăm că în ședința ordinară a CJ Brăila din luna aprilie a fost aprobat un proiect, introdus suplimentar pe ordinea de zi, privind acordarea unui mandat special Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „ECO Dunărea” Brăila și reprezentantului de drept al Consiliului Județean Brăila în Adunarea Generală a acesteia, președintele instituției Francisk Iulian Chiriac, pentru a respinge solicitarea de modificare a tarifelor aferente Contractului de delegare a gestiunii activității de colectare și transport a deșeurilor municipale în Județul Brăila și a activității de măturat, spălat, stropit și întreținere căi publice în oraș. Solicitarea de majorare a tarifului a venit din partea Asocierii RER încă din luna ianuarie a acestui an.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro