Liber la papagali! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
De Ziua internațională a păsărilor

Liber la papagali!

Astăzi este ziua internațională a păsărilor! Cu această ocazie, comisiile de Agricultură din Parlamentul României s-au reunit în ședință comună pentru a dezbate, pe regiuni istorice, ce păsărici sunt pe cale de dispariție și cum ar putea ei, deputații și senatorii, să le asigure un trai decent. De exemplu, în zona Brăilei ar fi în pragul dispariției Gâsca cu gâtul roșu (Branta ruficollis) - au fost numărate în jur de 25.000 de exemplare în această iarnă - Rața catifelată (Melanitta fusca), Acvila de câmp (Aquila heliaca). “Această specie a fost observată de mine o singură dată anul trecut, în 25 de ani de teren. Populația europeană a speciei este foarte mică, cuprinsă între 850-1400 de perechi. Aceasta a scăzut semnificativ în perioada 1970-1990. Deși în cea mai mare parte a teritoriului a scăzut și în perioada 1990-2000, în Rusia s-a menținut stabilă, ceea ce a determinat menținerea generală a populației. Cele mai mari efective sunt prezente în Rusia, Ungaria și Macedonia. în România este necuibăritoare”, ne-a declarat Marius Vernescu, membru al Societății Ornitologice din România, realizatorul rubricii “Să iubim natura” din ziarul “Obiectiv – Vocea Brăilei”. În schimb, se pare că s-au înmulțit necontrolat nu numai la noi, dar și în Europa Vestică, găinușele moțate și cocoșeii “cameleonici” în limbaj popular, adică e vorba de cei care-și schimbă culoarea cam după cum bate vântul.

Pe de altă parte, la inițiativa unui număr de 30 de deputați de la PNL și PSD, cărora li s-au alăturat și câțiva de la USR, s-a decis că papagalul ar fi specia ce merită crescută într-o manieră industrială în România. În primul rând pentru că studii recente, mai ales de când se tot vorbește de laboratoarele biologice secrete, din Asia, arată că papagalii sunt rezistenți la virusurile gen gripa aviară.

“Papagali scăpați din captivitate reușesc să trăiască și am văzut fotografii ale colegilor, postate pe facebook cu ei iarna dar și în cursul anului.

Sunt papagali care reușesc să se adapteze și să găsească hrană în parcuri unde voluntarii au montat hrănitori”, ne-a declarat Marius Vernescu.

Având în vedere și amenințarea cu criza alimentară pe care o tot propagă unii și alții la televizor, papagalii – de o anumită specie, eventual hibridă - de crescătorie, ar putea să constituie o alternativă la carnea de pasăre. Și asta deoarece după decimarea fermelor de porci urmare pestei porcine, intrată în România tot dinspre Est, conspiraționiștii susțin că ar urma decimarea fermelor de păsări astfel încât românii să devină niște simpli consumatori ale gunoaielor alimentare din țările vestice. Vă aduceți aminte de pulpele americane uriașe pe care se băteau concetățenii noștri în anii '90?

Revenind, deși Guvernul Ciucă nu este nici pe departe ca Guvernul Orban al Ungariei, totuși actuala coaliție PNL-PSD sau PSD-PNL cum vă place, ține cu poporul și cum la români cel mai mult contează burta plină, inițiativa de care vorbeam mai sus are toate șansele să se transforme peste noapte într-o ordonanță de urgență. Mai exact, deputații inițiatori printre care și Alexandru Popa, liderul PNL Brăila și pesedistul Nicu Niță, membri în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, au decis să analizeze posibilitatea subvenționării hranei papagalilor din fermele de păsări care se reorientează spre acest domeniu de mare viitor. “Mă gândesc foarte serios să reamenajez adăpostul de la Unirea pentru creșterea papagalilor. Sincer, de când cu noul primar al Brăilei, nu prea mai sunt câini pe străzi deci nu mai este rentabil adăpostul, chit că 10.000 lei chirie pe lună, nu-i de colo... dar la valoarea mea e cam puțin”, ne-a declarat deputatul PSD Nicu Niță. “Eu, mă știți, sunt un fermier orientat, astfel că fără îndoială o să umplu Brăila de papagali cu carne fragedă. Înțeleg că sunt și acum destui papagali care circulă liberi, dar ăia vorbesc sau oricum sunt extrem de gălăgioși în vreme ce ăștia, păstoriți de mine, vă garantez că au ciocu' mic”, s-a arătat sigur pe el liderul PNL Brăila, Alexandru Popa. “Sunt convins că papagalii lui Popa sunt dintr-ăia care tac și-nghit. În tot cazul, noi, la CJ, avem papagalii noștri și chiar nu mă interesează subiectul, adică nu mă interesează să-i hrănesc, ca să zic așa. Mă știți, eu sunt băiat de oraș, ne-a declarat președintele CJ, Francisk Chiriac, încă supărat că deputatul Popa nu sprijină proiectele primarilor PSD. În ceea ce-l privește pe primarul Brăilei, Marian Dragomir este tranșant: “Nu mă interesează papagalii! Eu am treabă cu porumbeii”. Cam la fel a reacționat și președintele PSD Brăila Ion Rotaru: “Am îmbătrânit înconjurat de papagali. Acum să ajungem să-i și mâncăm cu pâine? Zău așa, chiar am luat-o razna?”. Cum USR practic e mort și îngropat la Brăila, singurul care a lăsat o impresie frumoasă este medicul veterinar Mihai Isvoranu înlăturat de veșnicul Cătălin Stancu, mai nou pupincurist al lui Drulă, fostul ministru al Transporturilor, progresistul șef după mazilirea lui Dacian Cioloș. Ei bine, deși majoritatea veterinarilor brăileni nu se bagă când vine vorba despre păsări, dr. Isvoranu este altfel: “Îmi ofer serviciile mai ales dacă este vorba despre papagali. Știu cum să mă port cu ei!”. De altfel, recent, medicul a pus pe picioare o cioară găsită de redactorii Obiectiv. Deși nimeni nu-i dădea nicio șansă, acum cioara e bine mersi, semn că dr. Isvoranu este un adevărat progresist.

În fine, pentru a vedea dacă inițiativa parlamentară ar fi de interes pentru brăileni, cei interesați pot solicita în scris hrană gratis pentru creșterea și îngrășarea papagalilor din propriile familii sau de-ai prietenilor etc. Este simplu: cu o cerere scrisă de mână “În atenția d-lui deputat Alexandru Popa/ D-lui deputat Nicu Niță doritorii pot depune la sediul PNL/sediul PSD solicitarea de mâncare gratis pentru papagalii urbei. Succes!

 

Papagalii, păsări oportuniste și agresive în București, dar și în alte orașe europene

”Momentan, sunt patru păsări prezente pe una din insulele din Parcul Tineretului. Deși specia provine din zone mai calde, se adaptează foarte ușor unui climat mai rece. Studii asupra speciei arată că pot rezista mai multe săptămâni la temperaturi de -15 grade C. În ultimii ani, iernile din România au fost mai blânde și dacă luăm în calcul faptul că în orașe temperatura din timpul iernii este cu câteva grade în plus față de periferie atunci condițiile sunt acceptabile și pot trece cu bine peste iarnă. Sunt păsări oportuniste, se hrănesc cu aproape orice tip de fruct sau semințe pe care le găsesc în parc.

Specia intră în conflict direct cu speciile native prin ocuparea locurilor de cuibărit și consumul de hrană. (...) Un alt avantaj al succesului speciei în noi habitate este faptul că perioada lor de reproducere începe mai devreme față de alte specii cuibăritoare. Momentan, în România situația este sub control, însă în alte orașe europene există populații de peste 5.000 de păsări.

În trecut au fost observate păsări solitare în Parcul Herastrău. Un alt parc unde pot fi observați papagali, destul de des, este Parcul Carol, dar sunt aceleași păsări din Parcul Tineretului. Acestea se duc în Carol pentru a căuta hrană, dar seara se retrag pe insula din Tineretului. Orice observație asupra acestei specii este bine venită și ne poate ajuta să înțelegem mai bine dinamica păsărilor și evoluția populației” - a precizat pentru presa centrală ornitologul Dani Drăgan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro