Direcţia de Asistenţă Socială a schimbat radical tactica efectuării anchetelor sociale în rândul beneficiarilor ajutoarelor de căldură.
Dacă în anii trecuţi, inspectorii sociali erau obligaţi să efectueze controale la 60% dintre brăilenii care solicitau subvenţii, acum autorităţile publice locale pot efectua anchete sociale doar la sesizare şi din oficiu. Modificările aduse OUG 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece şi-au produs deja efectele la Brăila. Dovadă că, iarna trecută, de când a intrat în vigoare noua bază legală, doar 7 brăileni au fost depistaţi cu nereguli. Pentru aceştia s-a dispus recuperarea sumelor încasate necuvenit cu titlu de ajutor pentru încălzirea locuinţei, în valoare de aproximativ 600 de lei. O sumă infimă, dacă ne uităm în anii anteriori. Spre exemplu, în sezonul 2012-2013, în cererile pentru ajutoarele de căldură, au fost depistate peste 900 de declaraţii mincinoase, care au păgubit statul cu aproape 1 miliard şi jumătate de lei vechi, iar în sezonul anterior, respectiv 2011-2012, s-au emis peste 950 de dispoziţii privind recuperarea sumelor, totalul debitelor constituite fiind aproape dublu, respectiv peste 295.000 lei. Aşadar, declaraţiile pe proprie răspundere ale brăilenilor care încasează ajutoare de căldură trebuie crezute pe cuvânt, cel puţin până la sesizarea din oficiu a autorităţilor sau până când cineva îi reclamă.
Ajutorul se acordă pentru consumatorii de energie termică în sistem centralizat, gaze naturale, lemne, cărbuni, combustibili petrolieri şi, începând cu sezonul rece noiembrie 2013 - martie 2014 se acordă şi pentru consumatorii de energie electrică care fac excepţie de la noile prevederi. Cu alte cuvinte, ancheta socială este obligatorie doar în cazul solicitării ajutorului pentru energie electrică.
" În sezonul trecut, n-am găsit nicun caz în care solicianţii de ajutoare deţineau case ori maşini, dar, în schimb, au fost depistaţi cu venituri nedeclarate. Aceste 7 cazuri au fost depistate pe bază de sesizări. În anii trecuţi aveam obligaţia prin lege să facem 60% din anchete sociale, sezonul trecut s-a schimbat legea. Acum legiuitorul nu spune că trebuie să mai fac un procent. Acum facem anchete în urma sesizărilor unor terţi şi în urma suprapunerilor de date se găsesc diferite lucruri ", a explicat directorul DAS Brăila, Nicoleta Oancea. Sursa citată a mai explicat că, în opinia sa, numărul mic de nereguli depistate la ajutoarele de căldură se explică şi prin teama de amenzi şi recuperări silite pe care le-au dispus autorităţile în anii trecuţi. " Dacă vorbim de situaţia actuală, de cererile care s-au depus în acest moment, observ că oamenii vin mult mai informaţi, mai atenţi şi declară tot ce au, cu mici excepţii. Curăţenia pe care am făcut-o în anii anteriori cu debitele s-a simţit. Zic eu că oamenii s-au temut de amenzile date în anii anteriori şi de recuperările silite pe care le-am dispus în urma sumelor încasate necuvenit ", a încheiat conducerea DAS Brăila.