• elevi, profesori, angajaţi ai autorităţilor publice şi mulţi alţii participă sâmbătă, 15 septembrie, la cea mai mare mişcare civică menită să lupte împotriva uneia dintre cele mai presante probleme de mediu: deşeurile • Faleza Dunării, plaja Perla sau Zona Liberă sunt doar câteva dintre locaţiile unde voluntarii “Let's do it, Brăila” vor face curăţenie
Brăila, prin numeroşii săi voluntari, participă sâmbătă, 15 septembrie, la cea mai ambiţioasă mişcare civică menită să lupte împotriva uneia dintre cele mai presante probleme de mediu - deşeurile, în cadrul proiectului “Ziua Naţională de Curăţenie 2018” organizat de Asociaţia “Viitorul în Zori”, cunoscută şi sub numele de “Let’s Do It, România!”.
Până vineri, peste 5.500 de voluntari s-au înscris direct pe platforma online sau la centrul de întegistrare “Let's do it, România!” amplasat în Bariera Călăraşilor, lângă dispeceratul Braicar, să participe la acest eveniment: peste 4.500 în municipiu şi în jur de 1.000 în judeţ. Iar înscrierile sunt deschise şi sâmbătă, până la ora 12.00, la centrul de înregistrare din Bariera Călăraşilor. De asemenea, tot acolo va fi şi punctul de întâlnire de unde se va da startul către zonele ce urmează a fi ecologizate, faleza Dunării, plaja Perla, Zona Liberă sau cartierul Vidin fiind doar câteva dintre locaţii în care vor merge voluntarii. Bineînţeles, cei de la “Let's do it, Brăila!” vă vor asigura materialele necesare (saci şi mănuşi).
Pe lângă numeroşii brăileni care vor ieşi să facă curăţenie pe 15 septembrie, Ziua Naţională de Curăţenie este sprijinită de autorităţile şi instituţiile brăilene: Primărie, Consiliul Judeţean, Armată, Poliţie, Jandarmerie, Penitenciar, unităţi de învăţământ, Garda de Mediu, SUPAGL Brăila şi operatorii de salubrizare Braicata, RER şi ECO, care vor aduna sacii cu deşeurile colectate.
De altfel, în data de 15 septembrie, în intervalul orar 08.00 -12.00, un număr de 18 persoane private de libertate, aflate în custodia Penitenciarul Brăila se vor alătura echipei “Let’s Do It, România!” pentru a opta oară.
În cele cinci ediţii ale evenimentului “Ziua Naţională de Curăţenie”, desfăşurate începând cu anul 2010, s-a reuşit mobilizarea a aproximativ 1.400.000 de voluntari, dintre care 800.000 erau tineri. Cu ajutorul lor, alături de 400 de companii şi 1.900 de primării s-a reuşit strângerea a 25.000 de tone de deşeuri.
Anul acesta proiectul se va realiza şi în context global în 150 de ţări, sub numele “World Cleanup Day”. Astfel, pe 15 septembrie 2018, se urmăreşte mobilizarea a 5% din populaţia planetei pentru a curăţa deşeurile de pe toată suprafaţa Pământului într-o singură zi. În România, acest obiectiv se traduce prin mobilizarea a 1 milion de cetăţeni, participanţi în cadrul proiectului.
Până în acest moment proiectul se bucură de sprijinul următorilor actori instituţionali: Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Apelor şi Padurilor, Ministerul Turismului, Jandarmeria Română, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, Asociaţia Municipiilor din România.