Supărare mare în rândul salariaţilor Serviciului de Medicină Legală Brăila şi ai secţiei Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Judeţean Brăila: din ianuarie 2014 au salarii mai mici din cauză că au pierdut 15 procente din sporul pentru condiţii speciale de muncă. Cei peste 30 de angajaţi (14 la Medicină Legală şi 19 la Anatomie Patologică) se luptă în instanţă să rezolve problema, spunând că la mijloc este pur şi simplu o neînţelegere. Mai mult, invocă adrese şi puncte de vedere semnate de către Ministerul Sănătăţii, care practic le dau dreptate, în sensul că nu ar fi corectă interpretarea dată de Curtea de Conturi situaţiei distincte a salariaţilor de la Serviciul de Medicină Legală şi secţia Anatomie Patologică.
Totul a plecat de la un control în 2012 al Curţii de Conturi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, în subordonarea căruia se află cele două structuri menţionate anterior. În urma verificării
inspectorii au ajuns la concluzia că salariaţii beneficiau de un spor de 100% pentru condiţii deosebite de muncă, contrar prevederilor legale în ce priveşte salarizarea în sectorul bugetar, care stabileşte cota maximă a acestui spor la 85%. Drept urmare, s-a dispus reducerea cu 15% a sporului respectiv şi recuperarea din 2011 încoace a acestei diferenţe (plus dobânzi şi penalităţi) încasate în plus de salariaţii celor două structuri, în cuantum total de circa 0,46 milioane lei. "Noi am formulat acţiune în instanţă împotriva deciziei Curţii de Conturi, acţiune care a durat până la finele anului 2013, când s-au pierdut şi fondul, şi recursul. În decembrie 2013 instituţia a luat două măsuri: începând cu 1 ianuarie 2014 a stabilit cuantumul sporurilor pentru personalul Serviciului de Medicină Legală şi respectiv, Anatomie Patologică, la 85%, iar a doua măsură s-a stabilit prejudiciul pentru perioada 1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2013. Spitalul a formulat acţiune în instanţă pentru recuperarea acestuia. Au fost două procese distincte: cu personalul din cadrul Serviciului de Anatomie Patologică şi al doilea cu cei de la Medicină Legală. La Anatomie Patologică s-a finalizat procesul pe fond şi la apel, câştigând instituţia noastră, sporul rămânând în cuantum de 85%. La Medicină Legală nu am parcurs decât fondul, în care instituţia noastră a câştigat, decizia fiind pronunţată de curând, pe 17 martie", ne-a declarat Mihail Iugulescu, managerul Spitalului Judeţean. De asemenea, sursa citată a mai explicat că sumele de recuperat de la Medicina Legală se ridicau la 180.000 lei, plus dobânzi de 43.744 lei, în timp ce la Anatomia Patologică debitul era de 190.146 lei, plus dobânzi de 45.181 lei. În total, era vorba despre un debit de circa 460.000 lei. Sumele respective nu s-au mai recuperat deoarece Guvernul Ponta a instituit o formă de amnistie fiscală pentru bugetari (Legea 124/2014 - privind unele măsuri referitoare la veniturile de natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice). Procesele deschise de spital pentru recuperarea celor 0,46 milioane lei au rămas astfel fără obiect.
Gina Ilie: "Ni s-a făcut o nedreptate ce trebuie remediată!"
De cealaltă parte, conducerea Serviciului Judeţean de Medicină Legală Brăila se arată profund nemulţumită: "Începând cu ianuarie 2014, noi, 14 salariaţi ai Serviciului de Medicină Legală Brăila, trăim un adevărat coşmar. Întregul şir de ilegalităţi a fost generat de un controlor financiar al Camerei de Conturi Brăila, care a văzut în statele de plată ale SML la rubrica spor 13E (aferent condiţiilor deosebite de muncă) procentul de 100% (consemnare rămasă nemodificată în programul calculatoarelor referitor la salarii). Acel controlor nu a avut nici măcar curiozitatea de a analiza Legea cadru 284/2010 şi legile de aplicare anuală a acesteia. Greşeala lui, voită sau din neştiinţă, a fost preluată de şefii săi şi s-a concretizat într-o decizie. Ulterior, reprezentanţii Spitalului Judeţean nu au reuşit să se facă auziţi şi înţeleşi, să adune şi să pună la dispoziţia instanţelor probele care atestă eroarea Camerei de Conturi. În realitate, sporul de 100% era aferent lunii decembrie 2009, după care s-a renunţat la aplicarea procentului, fiind menţinut cu titlu de spor doar cuantumul aferent lunii decembrie 2009. Dacă ne raportăm la situaţia de acum, sumele reprezintă circa 60 maxim 75% din valoarea salariului de bază. Cu alte cuvinte, dacă reprezentantul Camerei de Conturi ar fi făcut calculul, ar fi observat că, de fapt, exprimată în procente, suma reprezentând sporul era mai mică de 85%. Tocmai acest lucru nu s-a înţeles! Nu vom accepta discriminarea la care suntem supuşi şi avem convingerea că vom întâlni şi oameni care vor înţelege că ni s-a făcut o nedreptate ce trebuie remediată!", ne-a declarat şeful SLM Brăila, dr. Gina Ilie, arătând că Brăila este singura în această situaţie, existând cazuri în care instanţele din alte judeţe nu au dat dreptate Curţii de Conturi.