"A fost o discuţie în Guvern, pe baza unor propuneri pe care ministrul le-a prezentat, propuneri formulate de comitetul care a lucrat la elaborea legii salarizării unice. Poziţia Guvernului e foarte clară: de aceea se numeşte legea salarizării unice, şi asta înseamnă că nu avem excepţii. Adică toţi cei care sunt plătiţi din bani publici vor avea o singură lege, fără privilegii, fără excepţii, aşa cum poate s-ar fi dorit de către unii sau de către alţii. Repet, ministrul Muncii a fost doar un purtător de mesaj al celor care lucrau în echipa de redactare a legii", a afirmat premierul.
"România va avea o singură lege pentru tot ce mişcă în ţara asta din bani publici la salarii", a adăugat Boc.
Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a prezentat miercuri în Guvern o Notă potrivit căreia angajaţii a 11 instituţii finanţate integral din venituri proprii, printre care AVAS şi ANRE, nu ar fi intrat sub incidenţa Legii unice a salarizării, însă propunerea a fost respinsă de premierul Emil Boc.
"Propunem ca personalul din instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, ca şi autorităţile administrative autonome, să nu fie cuprinse în proiectul de Lege de salarizare unitară, urmând ca salarizarea acestuia să se realizeze ca şi în prezent, prin negociere, în baza contractelor colective de muncă, după caz, respectiv potrivit prevederilor legale din actele normative de organizare şi funcţionare", se arată în document.
În acelaşi document se prevede că nivelul de salarizare poate fi reglat prin bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate anual şi prin mandatul de negociere a contractelor colective de muncă.
Pe listă figurează opt instituţii publice finanţate integral din venituri proprii, în cazul cărora urma să nu fie aplicată Legea salarizării unice: ANRE, AVAS, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Agenţia de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii, Administraţia Naţională Apele Române, Administraţia Fondului de Mediu. La acestea se adaugă Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private - autorităţi administrative autonome finanţate integral din venituri proprii.
Potrivit unor surse guvernamentale, premierul s-a arătat "extrem de nemulţumit" de propunere. "Premierul a spus că el nu îşi va pune semnătura pe proiectul Legii salarizării unice decât dacă sunt incluse în actul normativ şi instituţiile aflate pe lista prezentată de ministrul Muncii", au declarat sursele citate.
Sub incidenţa proiectului de Lege privind salarizarea unică urma să intre, potrivit Notei prezentate de ministrul Muncii în Guvern, doar personalul din instituţiile publice finanţate integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul de asigurări sociale de stat şi din bugetele fondurilor speciale sau din venituri proprii la care se adaugă subvenţii acordate din bugetele enumerate mai sus.
Nota aminteşte că personalul din instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, precum ANRE sau AVAS, se salarizează potrivit Ordonanţei Guvernului 14/1998, prin negociere, pe baza unui contract colectiv de muncă, în limita fondului de salarii aprobat prin bugetul de venituri şi cheltuieli anual.