Legea salarizării nu poate fi aplicată în 21 de instituţii din cauza contractelor colective de muncă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Legea salarizării nu poate fi aplicată în 21 de instituţii din cauza contractelor colective de muncă


Legea unitară a salarizării nu poate fi aplicată în cazul a 21 de agenţii şi autorităţi guvernamentale deoarece salariile în aceste instituţii sunt stabilite prin contracte colective de muncă în vigoare, iar aplicarea Legii unice ar duce la reduceri salariale şi, implicit, la procese în instanţă.
Surse ministeriale au declarat că Executivul ar urma să adopte un act normativ prin care să recunoască valabilitatea contractelor colective de muncă, iar după expirarea acestora, salariile din aceste instituţii vor fi plătite conform grilei din Legea unică a salarizării.
Dacă, în urma adoptării acestui act normativ, sunt depăşite cheltuielile de personal prevăzute în bugetele pe 2010 ale celor 21 de agenţii şi autorităţi, ordonatorii de credite trebuie fie să renegocieze contractele colective de muncă, fie să recurgă la disponibilizări.
Cele 21 de instituţii sunt printre cele care fac obiectul Legii 329/2009 privind reorganizarea agenţiilor şi autorităţilor guvernamentale - precum AVAS, ANRE, ISCIR sau ONRC. Aplicarea grilei de salarizare din Legea unică ar duce la scăderea venitului salarial chiar cu 60% faţă de cel prevăzut în contractul colectiv de muncă, în cazul angajaţilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), spun aceleaşi surse.
Contractul colectiv de muncă în cazul AVAS ar urma să expire în februarie 2010, iar în cazul ISCIR în noiembrie 2010.
În scopul rezolvării acestei probleme s-a constituit şi un grup de lucru, din care fac parte reprezentanţi ai ministerelor Muncii, Finanţelor, Justiţiei, Economiei şi ai Secretariatului General al Guvernului.
Potrivit aceloraşi surse, problema a fost discutată şi în şedinţa de miercuri a Executivului, ajungându-se la concluzia că, pentru a se evita pierderea unor eventuale procese intentate de angajaţi - ceea ce ar însemna costuri bugetare mai mari pentru că se adaugă cheltuieli de judecată şi de executare - , trebuie adoptat un act normativ care să "interpreteze" şi să "clarifice" situaţia.
Guvernul se va reuni în şedinţă extraordinară luni, la ora 18:00, pentru a aproba cadrul normativ necesar implementării Legii unice a salarizării, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean. Actul normativ a fost discutat în cadrul şedinţei de Guvern, iar în forma finală a acestuia vor fi incluse şi observaţiile făcute de miniştri, a mai spus Muntean, fără a oferi amănunte.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro