Mergi la conţinutul principal
Pensionarea cu 2 ani mai devreme fără penalizare

Legea Rotaru, profit pentru mai mulți

* această înlesnire se extinde în județul Brăila la mai multe localități, față de prevederile inițiale, inclusiv Municipiul * inițiativa aparține senatorului Ion Rotaru, președintele PSD Brăila

 

Așa cum am arătat într-un articol anterior, Legea 263/2010 privind

sistemul unitar de pensii publice a fost modificată ca urmare a amendamentului

depus de senatorul Ion Rotaru. Mai exact, art.65 alin. 5 din Lege include o facilitate importantă pentru viitorii pensionari, care au locuit în zonele afectate de poluarea remanentă provenită din procesele tehnologice și de producție ale fostului Combinat de Celuloză și Hârtie și ale Combinatului de Fibre Artificiale de la Chiscani.

Legea modificată prevede că persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă, pe o rază de 8 km în jurul obiectivului în care s-a aflat situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani, fără penalizarea prevăzută la alin. 4 al art 65 din Legea 263/2010 a sistemului unitar de pensii publice. La ora actuală legea este în vigoare, iar de facilitatea privind pensionarea cu

2 ani mai devreme fără penalizare, vor beneficia cei care vor ieși la pensie până la 31 decembrie 2030”, a punctat senatorul Rotaru într-un comunicat trimis presei. Sursa citată a revenit asupra acestui subiect deoarece ”noutatea vizează faptul că numărul de beneficiari se extinde și în alte localități limitrofe, ca urmare a procedurilor specifice stabilite pe baza legii și în aplicarea acesteia”.

În aceste condiții, vor beneficia de aceste prevederi, brăilenii care au

locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare din următoarele localități:

 

- Municipiul Brăila – integral;

- Comuna Chiscani cu satele componente: Chiscani, Lacu Sărat și

Vărsătura;

- Comuna Tichilești cu satele componente : Tichilești și Albina;

- Comuna Cazasu;

- Comuna Traian cu satele componente: Traian și Silistraru;

- Comuna Unirea cu satele componente: Unirea si Morotești;

- Comuna Tudor Vladimirescu cu satele componente: Tudor

Vladimirescu, Scorțaru Vechi la care se adaugă și satul Comăneasca

parțial;

- Comuna Vădeni cu satele componente: Baldovinești și Pietroiu

integral, la care se adaugă și satul Vădeni parțial;

- Comuna Siliștea cu satul Mărtăcești integral și satele Siliștea și

Muchea parțial.

Așadar, cetățenii interesați se pot adresa Casei Județene de Pensii

Brăila, pentru informații privind procedura și documentele necesare pentru

întocmirea dosarelor de pensionare ce intră sub incidența Legii 263/2010

modificată”, a adăugat liderul PSD Brăila.

Reamintim că propunerea legislativă a primit la Senat 96 de voturi ”pentru” și 25 de voturi ”împotrivă” ale senatorilor USR. La Camera Deputatilor au fost 198 de voturi ”pentru”, 22 de abțineri ale deputaților AUR și USR precum și 56 de voturi ”împotrivă” ale deputaților USR și neafiliați.

 

Condiții pentru pensionarea anticipată

Referitor la această înlesnire pentru brăilenii în prag de pensionare sau care mai au câțiva ani până la pensie Marius Adrian Rîndunică, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Brăila a subliniat când am scris prima dată despre acest subiect important că, potrivit art. 66 din Legea nr. 263/2010, modificată și completată, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută de art. 65, modificat de Legea nr. 161/2022, nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de Legea nr. 263/2010 sau de alte acte normative.  

"La momentul depunerii dosarului de pensionare, pe lângă actele necesare prevăzute de în Legea nr. 263/2010, va fi necesară și o adeverință tip, al cărei model îl atașăm, prin care se face dovada locuirii cel puțin 30 de ani în localitățile Brăila, Tichilești și Chiscani și în jurul localității în care se află situl contaminat, pe o rază de 8 km, completată de Serviciul de Evidență a Populației", ne-a mai declarat directorul Adrian Marius Rîndunică.

Menționăm că în adeverința respectivă eliberată de Serviciul de Evidență al populației pe raza căruia locuiește solicitantul se vor preciza cu exactitate perioadele de domiciliu/reședință în localitățile care se încadrează în lege. În acest sens directorul Rîndunică a adăugat: "În vederea aplicării corecte a prevederilor art. 65 alin.5 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, așa cum a fost modificat prin Legea nr. 161/2022, urmează a se comunica de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice lista localităților  cuprinse în zona de 8 km în jurul localității în care se află situl contaminat". Iată că între timp s-a decis lista, localitățile fiind cele enumerate mai sus.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro