Legea Prevenţiei: 333 de situaţii în care patronii vor fi iertaţi la prima abatere | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Legea Prevenţiei: 333 de situaţii în care patronii vor fi iertaţi la prima abatere

• până la amendă, agentul economic depistat în abatere poate scăpa cu un avertisment • organul de control îi stabileşte însă un plan de măsuri privind intrarea în legalitate • abia dacă nu-l duce la îndeplinire, contribuabilul ajunge să fie amendat

 

Patronii şi alţi responsabili din firme vor putea evita o întreagă serie de sancţiuni din partea unor instituţii de control gen Fisc, Inspecţia Muncii, dacă va fi aprobată Legea Prevenţiei, aflată încă în dezbatere publică. Lista abaterilor care nu vor mai putea fi sancţionate direct cu amendă cuprinde 333 de articole de legi, de la Codul Fiscal, Codul Muncii, Siguranţă Alimentară până la legislaţia legată de site-uri. Ideea de bază este că legiuitorul şi-a propus să ofere firmelor găsite în neregulă o perioadă de până la 90 de zile pentru a remedia greşeala, cu precizarea că firmele vor putea beneficia de această păsuire o singură dată la 3 ani. Practic, principiul este ca la prima abatere prevăzută în sfera Legii prevenţiei, agentul constatator să dea în primă fază un avertisment şi să stabilească în sarcina contribuabilului care a greşit un plan de remediere cu un termen maxim de respectare. Abia după expirarea acestui termenul de graţie în cazul în care nu se face dovada corectării şi intrării în legalitate conform planului de măsuri organul de control va aplica sancţiunea.

Dincolo de faptul că este binevenită o astfel de lege, proiectul aflat în dezbatere publică cuprinde o serie de prevederi controversate în care, la prima abatere, se acordă păsuiri în cazuri de discriminare, neeliberare a bonului fiscal, ori hărţuire.

Patronii cu care reporterii “Obiectiv” au discutat pe marginea acestui subiect au fost cu toţii de acord că Legea prevenţiei va uşura activitatea firmelor, care nu vor mai fi amendate la prima abatere, cel puţin în cazul celor 333 de contravenţii prinse în lista anexată proiectului de lege. “Vă daţi seama că e binevenită o astfel de lege, mai ales în contextul în care instituţiile când vin în control se comportă ca o haită de lupi «flămânzi» de amenzi. În contextul în care legislaţia se modifică uneori peste noapte, aplicarea unui avertisment pentru că nu am respectat nu-ştiu-ce prevedere despre care nimeni nu avea habar cu o zi în urmă, este mult mai echitabilă pentru noi, antreprenorii”, ne-a declarat patronul unei firme cu activitate în complexul comercial TUG Center.

“Este într-adevăr o măsură binevenită. Antreprenorii nu mai stau astfel cu stresul controalelor în cascadă ale diferitelor instituţii şi amenzilor pentru cine-ştie-ce nimic pentru care pot primi amendă. OK, ai găsit nereguli, ca organ de control stabileşti o listă de conformare şi abia dacă patronul nu o pune în practică vino să aplici amenda. E o procedură pe care antreprenoriatul român o cere de multă vreme. Ar fi totuşi un aspect asupra căruia aş vrea să insist şi anume lista abaterilor pentru care prima dată se acordă doar un avertisment. Nu sunt de acord, de exemplu, să dea avertisment celor prinşi că taie pădurea. NU, nu, dă-le amendă! Ba chiar măreşte amenzile! La fel cum nu sunt de acord să scape cineva cu avertisment pentru evaziune fiscală, dar pentru sume mari nu pentru 2 lei evaziune. Aici cred că ar trebui un pic puse lucrurile la punct”, ne-a declarat omul de afaceri Ştefan Fusea şi, în acelaşi timp, preşedinte al Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură CCIA Brăila.

 

Inspecţia Muncii spune că aplică de multă vreme regula prevenţiei în controalele sale

La rândul său, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila, Liviu Arhire, a punctat că oricum instituţia pe care o conduce aplică deja, de mai multă vreme, regula prevenţiei în acţiunile pe care derulează. “În funcţie de neregulile constatate în cadrul acţiunilor de control derulate de inspectorii noştri se merge în primă fază pe avertisment şi stabilirea unui plan de măsuri pe care contribuabilul trebuie să le ducă la îndeplinire într-un anumit interval de timp. La finalul acestei perioade are obligaţia să ne comunice şi dovedească cu acte intrarea în legalitate după planul de măsuri. Vă daţi seama însă că, în cazul în care inspectorul descoperă cazuri de muncă nedeclarată, adică muncă la negru aşa cum este cunoscută, sau neplata orelor suplimentare pe o perioadă mai lungă de timp sau alte abateri unde este vădită intenţia contribuabilului de a eluda legea, devine improbabilă acordarea unui simplu avertisment”, ne-a declarat sursa citată, punctând, de asemenea, că o dovadă clară a faptului că ITM Brăila pune accent pe prevenţie în cadrul controalelor pe care le derulează o constituie ponderea scăzută a amenzilor în total abateri constatate de instituţia locală.

Proiectul Legii Prevenţiei a fost lansat în dezbatere publică, propunerile, observaţiile, opiniile celor interesaţi să participe la procesul elaborării fiind aşteptate până pe data de 1 mai 2017. Pentru ca proiectul să intre în vigoare, el trebuie să fie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat de preşedintele României şi publicat în Monitorul Oficial.

Lista completă a sancţiunilor contravenţionale prevăzute în Legea Prevenţiei o puteţi consulta AICI.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro