Mergi la conţinutul principal

Legea offshore a trecut de Senat. Reacția senatorului Rotaru

* șeful PSD Brăila, Ion Rotaru, a emis un comunicat de presă la scurt timp după aprobarea în Senat a legii care va permite exploatarea gazelor din Marea Neagră, arătându-se extrem de încântat * acesta a afirmat că modificările ce au fost aduse legii offshore sunt menite să genereze o serie de câștiguri reale pentru țara noastră

 

 

 

Președintele PSD Brăila, Ion Rotaru, este de părere că noua lege offshore va aduce mari câștiguri pentru România, arătându-se extrem de încântat că aceasta a trecut de Senat. Social-democratul a emis un comunicat de presă la scurt timp după ce legea a fost aprobată în prima Cameră decizională a Parlamentului în acest caz. Senatorul a afirmat că România are nevoie urgentă de o lege care să susțină și să încurajeze investițiile astfel încât să beneficieze cât mai repede de gazul extras din Marea Neagră și din exploatările de mare adâncime.

”Pentru ca românii să poată beneficia de aceste gaze, prima condiție este ca ele să fie extrase. Până în prezent, statul român nu a avut niciun beneficiu. Modificările propuse vor face din legea offshore o variantă mai bună decât cea actuală care n-a produs niciun beneficiu, nici pentru români, nici pentru bugetul țării. Modificările Legii offshore sunt gândite să aducă câștiguri reale țării, nu iluzii. Asigură garanțiile necesare investitorilor să înceapă investițiile. Venituri consistente vor intra suplimentar la bugetul național iar pe piața internă va fi o cantitate mai mare de gaz pentru populație și pentru economie, premisă esențială a stabilizării/scăderii prețurilor”, a declarat Rotaru.

Senatorul a dorit să sublinieze că statul român va avea drept de preempțiune asupra achiziției de gaz, prin două instrumente: Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei, care avizează contractele bilaterale și Administrația Națională a Rezervelor de Stat, care are prima opțiune de achiziție. Mai exact, potrivit lui Rotaru, companiile care extrag gazul românesc nu vor putea vinde oricând, oricum, oricui.

”Proiectul precizează că «Guvernul, prin Hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Energiei, în situație de criza energetică și/sau de distorsiune a aprovizionării cu gaze naturale a României, poate lua măsuri de vânzare cu prioritate în România, a cantităților de gaze naturale extrase din perimetrele respective». În plus, statul român are control inclusiv la nivelul companiilor care vor extrage gazul. La Romgaz, care a preluat participația Exxon din perimetrul Neptun Deep al Mării Negre, statul român are 70% din acțiuni, iar la Petrom 20%. Așadar este fără fundament afirmația că gazul extras va fi vândut în afara țării, în detrimentul populației și economiei naționale”, a mai precizat sursa citată.

Tot în comunicatul șefului PSD Brăila se arată că după statisticile specialiștilor investiția a un miliard de dolari va aduce 3 miliarde de dolari la buget, în fiecare din următorii 23 de ani și va crea și menține peste 30.000 de locuri de muncă.

Rotaru a ținut să mai puncteze și că prin prevederile propuse se deblochează nu doar investițiile și exploatările de gaze din Marea Neagră, ci și cele terestre, de mare adâncime, cum este exploatarea Caragele, Buzău, unde s-a descoperit cel mai mare zăcământ de gaze din ultimii 30 de ani.

Proiectul de lege a fost votat de Senat miercuri, 11 aprilie, și este transmis către Camera  Deputaților, forul decizional.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro