Legea educației notelor proaste | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Ce iese din mâna parlamentarilor și a Guvernului

Legea educației notelor proaste

• dacă până în acest an atât CLM cât și CJ Brăila premiau elevii cu performanțe deosebite la învățătură și activități sportive, după o modificare adusă noii Legi a Educației, revoltați, liderii administrației locale au atras atenția că acest gest nu mai poate fi făcut decât de Primăria Municipiului, nu și de Consiliul Județean • de vină ar fi un simplu cuvânt ce se regăsește în noul text de lege • Dragomir nu s-a ferit să acuze PNL pentru noile modificări ale legislației, precizând că deși CJ Brăila nu mai poate sprijini tinerii cu performanțe, autoritățile pot acum să aloce burse de merit pentru copii cu note între 1 și 5 • pe de altă parte, legea a trecut și cu girul parlamentarilor PSD și al premierului Ciolacu

Surpriză neplăcută în acest an la premierea elevilor cu rezultate excelente la învățătură în județul Brăila. Dacă până acum atât Consiliul Local Municipal cât și Consiliul Județean puteau premia în bani acești tineri merituoși, precum și pe profesorii lor, prin noua Lege a Educației doar Primăria mai poate să facă acest lucru, după cum au explicat liderii administrației locale. Asta înseamnă că automat și sumele de bani pe care elevii le vor primi se vor reduce la jumătate deoarece Primăria contribuia cu 50% din valoarea totală a premiilor, iar CJ cu ceilalți 50%. Subiectul a fost adus în atenția publicului abia marți, 28 noiembrie,în timpul ședinței ordinare a CLM Brăila, când s-au votat două proiecte de hotărâri: premierea elevilor cu media 10 la examenul național de Bacalaureat 2023/examenul de Evaluare Națională 2023 și a cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea acestora, respectiv premierea elevilor care au obținut medalii și premii la olimpiadele școlare și competițiile sportive, naționale și internaționale,în anul școlar 2022-2023 și cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea acestora.

 

Dragomir: «Este un lucru foarte trist! O bătaie de joc!»

Despre faptul că elevii excelenți ai Brăilei nu mai pot fi premiați de către Consiliul Județean s-a vorbit prima oară în ședința de CLM de la finalul lunii noiembrie. Atunci, Constantin Sârbu, consilier municipal PNL, a dorit să fie informat dacă mai participă și Consiliul Județean la această finanțare, ca în anii trecuți. Răspunsul a venit din partea primarului Marian Dragomir, care a dat vina pe PNL și pe ministrul Educației, Ligia Deca, pentru această problemă, precizând că i se pare aberant că s-a ajuns într-o asemenea situație jenantă. Ba mai mult, acesta a atras atenția că tot în baza acestei legi sunt premiați cu stimulente financiare elevii care au note mici, cuprinse între 1 și 5, fiind considerate tot „burse de merit”.

”Consiliul Județean a prevăzut în buget sumele necesare premierii elevilor, așa cum prevedea legea, dar având în vedere faptul că legea s-a schimbat într-o «Românie educată» cu ministrul Ligia Deca, care pur și simplu nu promovează acest lucru, CJ Brăila, conform prevederilor legale ale actualei legi, nu mai poate premia elevii cu performanțe deosebite. Elevii care au obținut locurile 1, 2, și 3 la olimpiadele naționale și internaționale. Este un lucru foarte trist! O bătaie de joc pe care Ministerul Educației a promovat-o prin această lege, ca urmare a faptului că tot la inițiativa acestui minister, în «România educată a lui Iohannis» sunt elevi – inclusiv în municipiul și județul Brăila -, pe care Inspectoratul școlar Județean condus de Canciu al dumneavoastră, îi premiază cu bani pentru burse de merit, aceștia având note de la 1 până la 5. Elevi cu astfel de note primesc burse de merit, iar elevi care obțin locurile 1, 2 și 3 la competiții naționale și internaționale nu pot fi premiați de Consiliul Județean fiindcă așa a modificat Ministerul Educației legea. Primăria Municipiului Brăila va premia în continuare acești elevi pentru că noi putem, pe lege. Și Consiliul Județean avea bani în buget, dar legea nu îi mai permite să o facă!”, a declarat Dragomir în timpul ședinței.

Ulterior, la rubrica ”Alte probleme”, Sârbu a reluat subiectul pentru a-i transmite lui Dragomir că legea a trecut prin Parlamentul României, prin Comisia de învățământ, astfel că și deputații și senatorii PSD au votat-o. De asemenea, că aceasta a fost dezbătută în cadrul Guvernului și acceptată și de premierul Marcel Ciolacu, președintele social-democraților. În replică, Dragomir l-a acuzat pe președintele municipalei PNL Brăila, Cătălin Canciu, inspectorul școlar general că deși a știut despre aceste modificări, a preferat să stea ”în poziția ghiocelului” pentru a nu deranja pe nimeni care i-ar fi putut periclita poziția obținută politic.

 

Premierea olimpicilor s-a ”împiedicat” de un simplu cuvânt

Subiectul privind modul în care se va face anul acesta premierea olimpicilor brăileni a fost reluat și într-o conferință de presă comună susținută săptămâna trecută de către președintele CJ Francisk Chiriac și primarul Marian Dragomir. Cei doi au explicat că un simplu cuvânt din noua Lege a Educației ar împiedica recompensarea elevilor de către Consiliu. Mai exact, este vorba despre cuvântul ”stimulente” din articolul 144, aliniatul 4, care stipulează: ”Consiliul local/Consiliul județean/Consiliul General al Municipiului București pot asigura fonduri pentru organizarea și desfășurarea olimpiadelor și a concursurilor școlare locale/județene/ale municipiului București, precum și pentru acordarea stimulentelor financiare elevilor care au obținut distincții, medalii și premii speciale și cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea acestora”.Întrebat ce ar fi trebuit să scrie în lege pentru ca elevii brăileni să poată fi premiați și de către CJ, cei doi au răspuns ”premii” sau o formulare de tipul ”pot acorda sume de bani pentru premierea...”.

”Credeți-ne că nu este vorba de rea-voință aici. Am studiat acest articol, l-am întors pe toate părțile, dar Consiliul Județean nu poate aloca stimulente, ci premii. Deci pe noua legislație nu putem acorda acele sume de bani elevilor. Noi aveam proiectul de hotărâre gata pentru a fi votat în ședința din luna noiembrie, dar pe legislație nouă făceam un abuz”, a declarat Francisk Chiriac, președintele CJ.

Primarul Marian Dragomir a continuat apoi, explicând: ”În limba română există foarte multe cuvinte și articole prin care se pot specula unele lucruri astfel încât doar specialiștii în domeniu să înțeleagă. În momentul în care spui «stimulente» te gândești că, teoretic, și Consiliul Județean și Primăria pot asigura stimulente unităților de învățământ. Dar, de fapt, Primăria poate asigura stimulente unităților de învățământ iar Consiliul Județean nu, deoarece Consiliul Județean poate să dea stimulente maxim la unitatea de învățământ pe care o are în subordine, cum sunt școlile incluzive. Și se omit de fapt liceele și școlile gimnaziale. Este un artificiu pe care doar un specialist în domeniu îl poate înțelege. Până și noi, la nivelul Primăriei Municipiului Brăila, am consultat juriștii noștri și apoi pe anumiți colegi pe care îi avem în zona administrativă pentru a înțelege exact ce înseamnă diferența dintre legislația trecută și cea actuală privind stimulentele și cine poate să acorde stimulente. De foarte multe ori este vorba de chestiuni foarte tehnice, pe care specialiștii în domeniu le înțeleg, iar cei care nu sunt specialiști efectiv nu au cum să înțeleagă cine poate da și cine nu poate da stimulente pe unitățile de învățământ”.

Cum întreaga situație este una absurdă, având în vedere că ani la rând atât Primăria cât și Consiliul Județean au premiat elevii olimpici, Chiriac a declarat că a semnalat situația ministrului Educației, Ligia Deca, căreia i-a cerut să găsească o soluție.

”Am sunat-o și am rugat-o pe doamna ministru Deca să-mi dea un alt articol din lege, astfel încât Consiliul Județean să poată da aceste stimulente. Și am primit răspunsul că nu se găsește în legislația actuală un alt articol să pot da aceste stimulente. O să fac o scrisoare către Ministrul Educației, către doamna ministru, să modifice acel articol din lege pentru că noi, administrația publică locală, vrem în continuare să ne premiem copiii merituoși, care au obținut rezultate foarte bune, așa cum am făcut în fiecare an. Consiliul Județean împreună cu Primăria. Avem banii în buget, proiectul e făcut...”, a spus președintele CJ.

La insistențele jurnaliștilor, care l-au întrebat dacă nu cumva articolul respectiv poate fi interpretabil, Chiriac a răspuns: ”Sub nicio formă! De asta o să fac acea scrisoare, să se modifice acel articol, iar pe viitor să poată să dea și consiliile județene aceste premii”. Acesta a continuat apoi spunând că olimpicii Brăilei își vor primi și premiile de la Consiliul Județean dacă ministrul Educației va modifica articolul cu pricina.

 

Premiere pe jumătate pe 6 decembrie

Până atunci însă, păstrând tradiția, elevii care au făcut performanță în competițiile școlare și sportive din anul școlar 2022-2023 vor fi premiați, pe data de 6 decembrie, la Teatrul ”Maria Filotti”,în cadrul Galei de Excelență în Educație. 

”Pe data de 6 decembrie vom avea premierea doar cu banii de la Primăria Municipiului Brăila, așa cum este legal, din păcate. (...) Dacă legislația nu se va modifica în timp util astfel încât să poată și CJ Brăila premia elevii, pentru anul viitor vom discuta și vom lua o decizie astfel încât Primăria să poată aloca și suma pe care Consiliul Județean nu mai are voie să o aloce, repet, deși o avea prevăzută în buget”, a conchis Dragomir. Desigur, acesta nu a ratat ocazia de a-l critica din nou pe inspectorul școlar general, Cătălin Canciu, pentru că s-a ocupat de ”lupte politice” în loc ”să studieze legislația și să vadă care sunt adevăratele pericole”. Totuși, primarul a spus că va invita instituția Inspectoratului școlar Județean Brăila la eveniment. ”Dacă dânsul va dori să vină personal, va veni. Dacă nu, va desemna pe altcineva sau nu va participa. A nu se înțelege că dacă între primarul Dragomir și inspectorul numit politic Canciu este o dispută, Primăria boicotează ISJ-ul. Sub nicio formă Primăria nu boicotează Inspectoratul școlar Județean și nici unitățile de învățământ”.

 

Canciu susține că exista soluție, dar CJ Brăila nu a vrut să o vadă

În aceeași zi în care Dragomir și Chiriac au susținut conferința de presă, seara, liberalii au organizat și ei un eveniment asemănător la sediul partidului, iar inspectorul școlar general Cătălin Canciu a venit cu o replică la acuzațiile ce i-au fost aduse de liderii administrației locale. Acesta a explicat că este „o aberație marca Dragomir și Chiriac”. Canciu a precizat că Direcția Economică a Primăriei a știut textul legii înainte să fie promulgat, astfel că a luat măsuri din timp și a transferat banii necesari pentru bursele elevilor și profesorilor într-un cont de asistență socială, care nu este afectat de noile modificări legislative.

Acesta a afirmat că din punctul său de vedere, cei de la Primărie au uitat sau au omis să îi informeze și pe colegii de la Consiliul Județean să procedeze la fel.

”Cum poate Primăria Municipiului Brăila să plătească și Consiliul Județean nu?! Există o ruptură în legislație?! Să ne arate. Dar au cerut Inspectoratului statistica, tabelul, informații cu toți elevii care se încadrează în aceste premii. După ce au avut baza de date cu elevii au spus: «Măi, Francisk, tu nu poți!» Dacă Primăria Brăila poate, de ce nu poate și CJ? Tot un UAT este. Dar ar fi trebuit ca domnul Chiriac, dacă era un iubitor de școală, să bage mâna în veniturile proprii, estimate, cum spune legea și să le dea copiilor banii, fără să mai facă atâta tam-tam și să strige ca două țațe în Piața Mare”, a declarat Canciu în conferința de presă.

Cât despre faptul că mai nou sunt premiați și elevii cu note slabe, inspectorul școlar a recunoscut că sintagma ”burse de merit” probabil că nu este potrivită în cazul lor,însă ajutorul este binevenit pentru a-i stimula să învețe mai bine și să continue să vină la școală.

 

ți bani primeau înainte elevii olimpici și cât vor primi anul acesta?

Dincolo de disputele politice, se pare că la Gala de pe 6 decembrie olimpicii Brăilei și profesorii lor vor primi premii în bani doar din partea Primăriei, ceea ce înseamnă că valoarea sumelor primite se va reduce la jumătate. Concret, dacă până anul trecut un elev care a obținut locul I, II sau III la etapa internațională a unei olimpiade primea 9.600 lei, acum va lua doar 4.800 lei. Un elev care a câștigat locul I la etapa națională a unei olimpiade va primi 2.400 lei (4.800 lei anul trecut), unul cu premiul II va fi recompensat cu 1.600 lei (3.200 lei înainte), iar pentru locul III se va oferi un premiu în valoare de 800 lei (1.600 înainte). Pentru profesorii coordonatori, valoarea premiilor de anul acesta este: premiul I – 1.200 lei, premiul II – 800 lei, premiul III – 400 lei. Pentru premiile obținute de elevii lor la olimpiadele internaționale profesorii vor primi 2.400 lei.

La Gala de Excelență în Educație ce va avea loc pe data de 6 decembrie la Teatrul ”Maria Filotti” vor fi premiați peste 90 de elevi și profesori.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro