Mergi la conţinutul principal

Legea Educaţiei este constituţională

Astfel, judecătorii CCR au decis, ieri, să respingă ca inadmisibilă sesizarea formulată de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, în timp ce sesizarea depusă de parlamentari ai PSD, PC şi PNL a fost respinsă ca inadmisibilă în ceea ce priveşte criticile pe formă, iar criticile pe fond au fost respinse ca nefondate.

Legea Educaţiei, pe care Executivul şi-a asumat răspunderea, urmează să meargă la promulgare.

Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au luat prima oară în discuţie sesizarea şefului Senatului şi a parlamentarilor opoziţiei pe 22 decembrie 2010, însă la vremea respectivă au amânat dezbaterile pentru şedinţa din 28 decembrie 2010, când au decis amânarea pronunţării pentru marţi.

Mircea Geoană a contestat, pe 14 decembrie 2010, Legea Educaţiei la Curtea Constituţioanală a României, reclamând că procedura prin care a fost adoptat actul normativ este neconstituţională.

Mircea Geoană a invocat şi decizia plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, din data de 14 decembrie 2010

În documentul adresat Curţii Constituţionale, preşedintele Senatului acuză faptul că Legea educaţiei naţionale a fost considerată adoptată, în ciuda faptului că acest proiect de lege a fost restituit Guvernului pe data de 30 noiembrie 2010, în urma deciziei Birourilor Permanente Reunite. Acelaşi document invocă şi decizia plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului din data de 14 decembrie 2010, de a considera legea menţionată ca fiind adoptată prin procedura angajării răspunderii, argumentând că, astfel, legea se plasează în afara oricăror reguli procedurale constituţionale şi regulamentare, iar în mod special se află în afara regulilor constituţionale prevăzute în ceea ce priveşte angajarea răspunderii Guvernului.

Preşedintele Senatului mai argumentează, în sesizarea sa, că "prin deciziile sale anterioare, Curtea Constituţională a statuat cât se poate de clar faptul că Guvernul nu poate să folosească procedura angajării răspunderii ori de câtre ori constată că Parlamentul nu dezbate ori nu adoptă un proiect de lege pe cât de repede şi-ar dori acesta, ori când constată că dezbaterile din Legislativ converg către o direcţie nedorită de către Executiv".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro