Legea Educaţiei aplicată în patru paşi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Legea Educaţiei aplicată în patru paşi

Campania "În educaţie tu faci legea de nota 10 (zece)" a fost prezentată ieri, la Brăila, de directorul din Ministerul Educaţiei, prof. Marius Bălaşa, la Teatrul "Maria Filotti", în faţa a peste 300 de cadre didactice şi elevi. Alături de reprezentantul Ministerului Educaţiei au fost inspectorul general Viorel Botea, adjunctul Romeo Mocanu, subprefectul Veronica Macri şi directorul Primăriei, Camelia Guşatu.
Directorul Marius Bălaşa a subliniat în mai multe rânduri că ministerul a dat posibilitatea profesorilor să se implice în realizarea legislaţiei secundare de aplicare a Legii Educaţiei Naţionale şi că ei trebuie să facă acest lucru ca să nu se plângă apoi că legile nu sunt corecte. "În opt luni de la intrarea în vigoare a legii trebuie să se finalizeze peste 100 de metodologii. Unele existau şi până acum, altele sunt complet noi, precum cele de organizare a Corpului Naţional de Experţi, a Corpului de Mentori sau Statutul Elevului. Regulamentul de organizare a Consiliului de Administraţie (CA) cred că este cel mai important pentru că urmează încadrări pe posturi, acordare de dirigenţii, gradaţii de merit, care se vor face prin CA, aşa că trebuie să fiţi atenţi", a spus prof. Marius Bălaşa. Reprezentantul Ministerului a mai explicat că s-au gândit patru paşi până la definitivarea legislaţiei secundare. Primul pas a fost realizarea metodologiilor în judeţe, de către cadre didactice constituite în grupuri de lucru. Al doilea pas, început la sfârşitul lunii februarie, constă în trimiterea acestor proiecte către asociaţiile profesionale şi ONG-urile care şi-au declarat intenţia de a se implica în redactarea actelor normative. La nivel naţional sunt 26 de asociaţii profesionale şi 40 de ONG-uri. Cel de-al treilea pas va fi făcut la sfârşitul lunii aprilie, când proiectele, cu amendamentele primite până la momentul respectiv, vor fi postate pe un site special, unde oricare cetăţean va putea să le citească şi să facă observaţii. Ultimul pas va consta în discutarea actelor normative între conducerea Ministerului Educaţiei şi sindicatele din sistem. "Dacă acum nu acordaţi atenţie acestor prevederi, la toamnă s-ar putea să constataţi că ceva nu este corect, dar va fi prea târziu pentru schimbare. Nu vom da atenţie la toamnă unui cadru didactic care se plânge de lege, dacă acum nu şi-a spus punctul de vedere. Dacă această lege este foarte bună nu va putea fi schimbată pe viitor. Trebuie gândită bine şi eu sunt convins că aşa se întâmplă, pentru că direct în redactarea ei sunt implicate peste 2.000 de cadre didactice, iar indirect cred că putem vorbi de zeci de mii", a explicat directorul Marius Bălaşa. Au mai fost prezentate apoi metodologiile lucrate la Brăila, iar în final profesorii au pus întrebări referitoare la Legea Educaţiei. Cele mai importante aspecte urmează a fi publicate în paginile ziarului nostru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro