Mergi la conţinutul principal

Legea de ratificare a Convenției privind prevenirea și eliminarea violenței și hărțuirii la locul de muncă a fost promulgată

• numai anul trecut, în toată țara, au fost înregistrate peste 500 de petiții privind hărțuirea și discriminarea la locul de muncă • la Brăila, au fost înregistrate șapte astfel de cazuri, informează surse din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, redirecționale, în mare parte, către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

 

Legea inițiată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale pentru ratificarea Convenției privind prevenirea și eliminarea violenței și hărțuirii la locul de muncă a fost promulgată, la finele lunii martie, informează surse din cadrul MMSS. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în calitate de cameră decizională, pe 4 martie 2024.

Convenția nr. 190/2019, adoptată pe 21 iunie 2019, la cea de-a 108-a sesiune a Conferinței Internaționale a Muncii (Organizația Internațională a Muncii) la Geneva vizează eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii.

„Angajații au dreptul să lucreze într-un mediu în care să fie respectați, indiferent de sex, rasă, etnie sau orientare politică. Observăm că sunt tot mai multe sesizări pentru hărțuire. Este nevoie ca măsurile să fie ferme, dar proporțional cu gravitatea acestor abateri. Legea promulgată vine să creeze condițiile pentru un mediu de lucru în care angajaților să li se respecte demnitatea”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, pentru mass-media centrală.

Conform datelor furnizate de Inspecția Muncii, în anul 2023 au fost înregistrate, la nivel național, nu mai puțin de 511 petiții privind hărțuirea sau discriminarea la locul de muncă. În urma verificărilor efectuate, au fost aplicate 41 de sancțiuni, valoarea totală a amenzilor fiind de 18.000 de lei. Ca o comparație, în urmă cu 10 ani, respectiv în anul 2014, erau înregistrate doar 137 de astfel de sesizări.

Surse din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila ne-au precizat că, la nivelul județului, anul trecut, au fost înregistrate șapte cazuri de hărțuire la locul de muncă, pentru care au fost dispuse măsuri de intrare în legalitate. Aceste petiții au fost redirecționate, în mare parte, către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. 

Conceptul de „violență și hărțuire” acoperă, printre altele, abuzul fizic, abuzul verbal, hărțuirea și mobbingul, hărțuirea sexuală, amenințările și urmărirea sau supravegherea. Noul cadru legal protejează atât angajații cât și persoanele care lucrează, indiferent de statutul lor contractual, persoanele aflate în perioada de formare, inclusiv stagiarii și ucenicii, lucrătorii cărora le-a încetat raportul de muncă, voluntarii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și cele care au depus cereri pentru ocuparea unui loc de muncă, precum și persoanele care exercită autoritatea, îndatoririle sau responsabilitățile unui angajator, precizează MMSS.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro