Legea de modificare a Legii ANI este neconstituţională | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Legea de modificare a Legii ANI este neconstituţională

Plenul Curţii, altcătuit din 9 judecători, s-a reunit ieri în şedinţă pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, sesizarea de neconstituţionalitate asupra Legii privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, sesizare formulată de Preşedintele României.
"În urma deliberărilor, Plenul Curţii Constituţionale, în unanimitate, a constatat că Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative este neconstituţională", se arată în comunicatul CCR.
Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
De la data publicării, decizia este general obligatorie şi are putere numai pentru viitor. Decizia se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului, potrivit comunicatului Curţii Constituţionale.

Pe 13 iulie, preşedintele Băsescu a sesizat CCR

Pe 15 iulie, dintr-un material publicat de Agenţia NewsIn rezulta că judecătorii CCR s-au pronunţat şi în trecut asupra situaţiei în care una din Camerele Parlamentului a intervenit asupra unor articole de lege ce ar ţine de competenţele legislative ale celeilalte, declarând legile adoptate astfel neconstituţionale, precedent ce dădea şanse şi sesizării preşedintelui Băsescu pe Legea ANI. Astfel, Curţii Constituţionale i s-a mai solicitat şi în 2008, de două ori, să se pronunţe asupra constituţionalităţii procedurii de legiferare, în urma acestor sesizări stabilindu-se un principiu potrivit căruia "dezbaterea parlamentară a unui proiect de lege sau a unei propuneri legislative nu poate face abstracţie de evaluarea acesteia în plenul celor două Camere ale Parlamentului bicameral".
Preşedintele Traian Băsescu a reclamat, pe 13 iulie, la CCR, că Legea ANI cuprinde "aspecte de neconstituţionalitate extrinsecă", deoarece în adoptarea sa nu s-au respectat "exigenţele" legate de traseul legislativ, după ce Senatul a legiferat în materia comisiilor de cercetare a averilor, chestiune de competenţa Camerei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro