• municipalitatea ar trebui să treacă prin Consiliu un proiect în acest sens pentru implementarea noii reguli
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care taxa pe apa de ploaie poate fi scosă din facturile consumatorilor. Ca o paranteză, iniţiativa a aparţinut deputatului liberal de Brăila, Vasile Varga şi s-a concretizat în modificarea şi completarea Legii 241/2006, privind Serviciul de alimentare cu apă şi canalizare. Revenind, consiliile locale pot adopta acum hotărâri pentru scutirea populaţiei de la plata colectării, transportului, epurării şi evacuării apelor pluviale, serviciile urmând a fi suportate din bugetul local.
“Eliminarea taxei pe apa de ploaie este un succes comun, al celor peste 15.000 de brăileni semnatari care au solicitat asta, a echipei de la PNL Brăila, un efort dublat de demersul parlamentar al deputatului liberal Vasile Varga. Acum, odată cu promulgarea legii de către preşedinte, primarul Marian Dragomir nu mai are niciun motiv să nu scoată taxa din facturi. Ne aşteptăm ca, la prima şedinţă a Consiliului Local Municipal Brăila, acesta să fie primul punct al ordinii de zi. Altfel, declaraţiile de până acum ale lui Marian Dragomir, care a spus că îşi dorea eliminarea taxei, dar nu ar fi avut cadru legal, rămân pură demagogie. Oricum, dacă vom constata că majoritatea PSD din CLM nu va face acest pas, chiar în luna august, consilierii locali liberali vor iniţia ei o hotărâre de consiliu, pentru eliminarea taxei pe apa de ploaie”, a declarat Alexandru Dănăilă, preşedintele PNL Brăila. De asemenea, sursa citată a mai adăugat că, în cascadă, toate consiliile locale din judeţul nostru, acolo unde se plăteşte taxa pe apa de ploaie, ar trebui ca în perioada următoare să ia decizii similare, de eliminare a acesteia.
Campania privind taxa pe apa de ploaie din facturi a fost demarată de PNL Brăila, încă din toamna anului trecut, peste 15.000 de brăileni semnând pentru eliminarea acesteia. De precizat că pe perioada campaniei liberalii au atras insistent atenţia asupra unei lungi serii de anomalii privind această taxă, pornind de la modul arbitrar în care era calculată, utilizarea unor coeficienţi nereali, a unor suprafeţe inexistente şi chiar situaţii aberante în care taxa a fost plătită pentru luni în care nu a plouat.