Deputații au votat în favoarea legii conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric. Legea urmează acum să ajungă pe masa președintelui pentru promulgare.
Legea privind conversia creditelor în franci elvețieni a trecut de Parlament cu 248 de voturi pentru.
Potrivit proiectului de lege, creditele în franci elvețieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adițional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul.
Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect.
Votul vine după ce deputaţii au eliminat, în comisiile de specialitate, plafonul de 250.000 de franci elvețieni. Săptămâna trecută, parlamentarii au scos şi pragul de îndatorare de 50%.
Peste 50.000 de români au așteptat decizia aleșilor pentru a afla dacă le scad sau nu ratele.
A fost înlăturat chiar și cel care prevedea un grad de îndatorare de 50% sau alineatul care spunea că de această lege beneficiază consumatorul ale cărui credite are valoare cumulată de maximum 250.000 de franci elvețieni la momentul semnării contractului de credit.
De acest act normativ ar urma să beneficieze 50.000 de români cu împrumuturi în franci. Banca Naţională, principalul oponent al acestei legi, spune însă că proiectul este discriminatoriu şi va destabiliza cursul.
Sunt 51.331 de credite care ar putea beneficia de legea conversiei creditelor din franci în lei. Soldul împrumuturilor de acest tip a ajuns la 5,7 miliarde lei, cifrele fiind la jumătate faţă de 2008. Pentru 24.391 de credite în franci s-a făcut conversie, iar 9.137 au fost restructurate anul trecut şi primele 8 luni din 2016, conform datelor Băncii Naționale.
Potrivit BNR, conversia împrumuturilor în franci le-ar provoca băncilor pierderi de aproximativ 2,4 miliarde de lei şi ar conduce la scăderea leului şi la creşterea dobânzilor.
Deja unii economiști susțin că euro ar putea ajunge la 4 lei și 54 de bani în această săptămână pe fondul repercursionilor pe care această lege le-ar putea avea asupra sistemului bancar.
Iar influenţele pe care le-au avut discuțiile pe marginea acestei legi în Parlament se văd deja de două săptămâni asupra cursului. Ieri, Banca Naţională a României a publicat un curs de 4 lei şi 51 de bani, cu un ban mai mult decât la sfârşitul săptămânii trecute. Și francul elvețian s-a apreciat. A fost cotat la 4 lei şi 15 bani. Un curs atât de ridicat nu a mai fost atins de la începutul lunii iulie.