„Revoluţia fiscală” plănuită de Guvernul României a trecut într-o nouă fază, care poate pune pe butuci industria pariurilor. Operatorii din domeniu avertizează că articolul 53 din proiectul OUG asupra modificării codului Fiscal le va fi fatal în cazul în care va intra în vigoare în forma iniţială.
Articolul menţionat se referă la noi taxe şi impozite la pariuri sportive: „Începând cu 01.01.2019, organizatorii de jocuri de noroc prevăzuţi în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia de a plăti o taxă anuală reprezentând 3% din totalul taxelor de participare încasate în anul precedent, cu excepţia organizatorilor de jocuri de noroc la distanţă sau jocuri de noroc on line care au obligaţia de a plăti o taxă anuală de 5% din totalul taxelor de participare încasate în anul precedent”.
Textul de lege a suscitat numeroase comentarii. În primul rând, este neclar la ce se referă „taxele de participare”. Unii au considerat că poate fi vorba despre rulajul operatorului de jocuri de noroc, iar alţii au fost de părere cu termenul desemnează fiecare miză jucată în offline, respectiv fiecare depunere făcută în contul offline. Oricare ar fi varianta corectă, consecinţele pot fi devastatoare pentru industria pariurilor.
1. Ce se întâmplă în agenţiile terestre cu slot machines
a) „taxă de participare” â rulaj
Majoritatea aparatelor care sunt pe piaţă au un payout între 95% si 97%, adică operatorul îşi opreşte maxim 5 lei dintr-o miză de 100 de lei. Suprataxa de 3% ar însemna că alţi 3 lei s-ar adăuga la taxele şi impozitele deja plătite către stat, care oricum depăşesc 2 lei.
b) „taxă de participare” â sume depuse
La fiecare 100 de lei băgaţi într-un aparat de păcănele, 3 lei se vor duce ca impozit către stat, pe lângă celelalte taxe şi impozite. Specialiştii sunt de părere că operatorii vor micşora payout-ul.
2. Ce se întâmplă cu pariurile sportive offline
Fiecare pariu poate fi considerat şi rulaj, şi depunere. Cel mai probabil, pentru a supravieţui, operatorii vor transfera suprataxa de 3% tot în „sarcina” pariorului, taxa la plasarea biletului urmând a creşte la 8% din miză de la 5%, cât este în prezent.
Exemplu: dacă vei dori să plasezi un pariu cu miza efectivă 100 de lei, vei fi nevoit să plăteşti 108 lei.
3. Ce se întâmplă cu pariurile sportive online
În acest domeniu, diferenţa dintre rulaj şi suma depusă este ca de la cer la pământ. Dacă depune 100 lei, un parior poate rula chiar şi peste 1000 de lei, câştigând şi pierzând pariuri. Aşadar, operatorul ar trebui să plătească o taxă de 5 lei pentru depunere, sau, după caz, una de 50 de lei pentru rulaj.
„Este ilogic ca tu, Guvern, să vii să îmi pui taxă de 3%. La pariuri, este aceeaşi situaţie: la fiecare sumă pariată se reţine jucătorului 3% la landbased şi 5% la online, ceea ce este o prostie, pentru că organizatorul trebuie să aducă bani de acasă ca să poată să ajungă la 0. Deci este clar că jocurile de noroc vor dispărea”, a declarat Sorin Constantinescu, preşedintele al Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România.
4. Ce în întâmplă în cazino
Situaţia se judecă la fel ca în cazul agenţiilor de pariuri terestre, adică rulajul este egal cu suma depusă. Cei din domeniu spun că organizatorul are în general un profit de 2.75% din totalul sumelor încasate. Cum 3 este mai mare de 2.75, înseamnă că operatorii vor fi pe minus în fiecare lună, dacă nu vor lua măsuri care, evident, vor fi în dezavantajul jucătorului.
Rămâne de văzut cum va continua şi, mai ales, ce deznodământ va avea această „telenovelă”.