După un întreg scandal declanşat ieri pe tema proiectulu legii amnistierii, aprobat în secret luni noapte de Comisia juridică a camerei Deputaţilor, comitetul liderilor de grupuri parlamentare de la Cameră a decis scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului. Anunţul a fost făcut ieri după-amaiză de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în şedinţa de plen, după ce inclusiv liberalii s-au declarat a fi împotriva unei astfel de legi.
Proiectul privind amnistierea şi graţierea unor pedepse urma să fie supus marţi votului în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional la acest act normativ, după ce Comisia juridică a adoptat luni seară raport favorabil cu amendamente. Grupurile parlamentare ale PNL, PDL şi PPDD au anunţat că vor vota, marţi, la sesiunea de vot final, împotriva Legii.
Proiectul iniţiat de către deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun a fost analizat în Comisia juridică, fiind adoptate o serie de amendamente luni seară târziu, în condiţiile în care la lucrările comisiei au participat un sfert din totalul de 27 de membri.
Adoptarea raportului favorabil asupra proiectului în Comisia juridică nu a fost făcută publică.
Conform unor surse parlamentare, urmare a amendamentelor adoptate de comisie, proiectul prevede amnistierea infracţiunilor pedepsite cu închisoare de până la şase ani şi graţierea pedepselor cu închisoarea de până la şapte ani. Termenele iniţiale erau de până la patru ani pentru amnistie şi de şapte ani pentru graţiere.
Proiectul de lege a fost respins în luna mai de Senat.
Opoziţia şi PNL, împotriva legii
"Din punctul de vedere al PNL, această lege considerăm că nu e oportună în acest moment. Grupul liberal va vota împotrivă", a declarat în plen liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, la dezbaterile generale asupra proiectului de lege.
La rândul său, deputatul PDL Adrian Gurzău a precizat că Legea amnistierii nu face altceva decât să îi "scape" pe cei care au probleme de legalitate sau sunt incompatibili.
"Acest proiect de lege îl face pe preafericitul sinucigaş Adrian Năstase să scape de toate dosarele penale şi de situaţia în care este. Aveţi majoritatea, fiţi transparenţi! Suntem membri UE, nu avem posibiliattea să ne batem joc de lege", a spus Gurzău.
Liderul grupului PPDD, Daniel Fenechiu, a precizat, la rândul său, că PPDD consideră că proiectul de lege este în acest moment inoportun şi va vota împotrivă.
Deputaţii au admis, însă, amendamentele la proiectul de lege stabilite în anexa la Raportul favorabil al Comisiei juridice din Cameră.
Antonescu a ameninţat cu părăsirea sălii
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, precizase, marţi, că liberalii sunt categoric împotriva Legii amnistierii, pentru care cer vot deschis în Camera Deputaţilor, iar dacă solicitarea nu le va fi acceptată vor părăsi sala.
"În mod categoric grupul PNL - s-a luat o decizie, s-a şi formalizat prin vot în acest sens - este împotriva acestei legi (a amnistierii - n.r.), este pentru un vot deschis şi, în cazul în care o majoritate a Parlamentului va decide vot secret, liberalii se vor retrage de la vot", a precizat Antonescu, după şedinţa de grup a deputaţilor PNL.
Băsescu: Nu decredibilizaţi justiţia!
Preşedintele Traian Băsescu le-a trimis, marţi, o scrisoare preşedinţilor Senatului şi Camerei, cărora le cere să identifice cele mai rapide căi pentru a permite instituţiilor statului, inclusiv autorităţii judecătoreşti să îşi desfăşoare activitatea în absenţa oricărei influenţe sau obstrucţii.
"În temeiul Art. 80 alin. (2) din Constituţia României, în calitate de Preşedinte al României şi în virtutea atribuţiei constituţionale de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, vă rog să identificaţi, cu respectarea legislaţiei şi a procedurilor parlamentare, cele mai rapide căi pentru a permite instituţiilor statului, inclusiv autorităţii judecătoreşti să îşi desfăşoare activitatea, în absenţa oricărei influenţe sau obstrucţii", scrie preşedintele Traian Băsescu în scrisoarea adresată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României.
Şeful statului precizează că a luat act de faptul că, în momentul de faţă, la Camera Deputaţilor se află în dezbatere Legea pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse (PLX 162/2013), ce a fost respinsă de Senat în data de 22 mai 2013.
"Cu ocazia votului final, îmi exprim convingerea că parlamentarii vor da dovadă de responsabilitate şi vor avea în vedere că o asemenea măsură nu este oportună, va decredibiliza eforturile de luptă împotriva corupţiei, afectând încrederea în actul de justiţie", spune preşedintele Băsescu.
Traian Băsescu face referire în scrisoare şi la propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor (PLX 656/2013).
"Îmi permit să vă semnalez faptul că operarea unor modificări legislative prin care s-ar crea un tratament preferenţial senatorilor şi deputaţilor în raport cu ceilalţi demnitari ai statului, în materie de integritate şi incompatibilităţi, va afecta activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate şi se va răsfrânge negativ în procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin Mecanismul de Verificare şi Cooperare", scrie preşedintele în scrisoarea adresată preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Şeful statului menţionează faptul că Parlamentul a respins mai multe solicitări ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind încuviinţarea începerii urmăririi penale faţă de deputaţii (foşti miniştri) Laszlo Borbely şi Paul-Victor Dobre şi faţă de senatorul (fost ministru) Varujan Vosganian şi cererea Agenţiei Naţionale de Integritate privind încetarea mandatului senatorului Mora Ákos-Daniel.
"Orice încercare de blocare ori tergiversare a activităţii autorităţii judecătoreşti, în perspectiva noului raport de ţară (MCV), va conduce la neîndeplinirea de către România a condiţionalităţilor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", arată preşedintele Băsescu.
"Am convingerea că veţi depune toate diligenţele pentru consolidarea şi buna funcţionare a statului de drept", se mai arată în finalul scrisorii preşedintelui Traian Băsescu.Preşedintele Traian Băsescu "roagă" Camera Deputaţilor să respingă legea, care ar decredibiliza eforturile de luptă anticorupţie şi justiţia.