Mergi la conţinutul principal

Legea “Varga” a trecut. CLM Brăila va putea elimina taxa pe apa de ploaie pentru populaţie

• după ce a fost adoptată de Senat, propunerea deputatului PNL Brăila Vasile Varga de modificare a articolului 36 din Legea 241/ 2006, privind Serviciul de alimentare cu apă şi canalizare astfel încât consumatorii să nu mai plătească taxa pe apa de ploaie, acesta a trecut şi de Cameră • proiectul a fost adoptat, ieri, cu 285 de voturi “pentru”, astfel că legea va merge la promulgare

 

Propunerea deputatului PNL Vasile Varga de a elimina taxa pentru apa de ploaie pentru cetăţeni a fost adoptată în Parlamentul României. Cu alte cuvinte, după promulgarea legii, CLM Brăila va putea emite un proiect de hotărâre în acest sens. Concret, Camera Deputaţilor a aprobat ieri, cu 285  de voturi “pentru”, modificarea şi completarea articolului 36 a Legii 241 din 2006, privind Serviciul de alimentare cu apă şi canalizare.

“Prin această modificare, consiliile locale vor putea adopta hotărâri pentru scutirea populaţiei de la plata colectării, transportului, epurării şi evacuării apelor pluviale, serviciile urmând a fi suportate din bugetul local, în limita disponibilităţilor şi a sumelor alocate cu această destinaţie. Demersul deputatului brăilean este un adevărat succes şi îi scuteşte pe români de abuzurile operatorilor de apă şi canalizare”, se arată în cadrul unui comunicat emis de PNL.

Deputatul brăilean nu a ratat ocazia să anunţe pe reţelele de socializare imediat ce proiectul său a fost aprobat în Camera Deputaţilor, for decizional. Ulterior, acesta a ieşit public cu o declaraţie mai amplă.

“Taxa pe apa de ploaie îi afectează pe toţi consumatorii, care au semnalat tot felul de nereguli în modul în care aceasta a fost calculată, fie prin aplicarea unor coeficienţi neconformi, fie prin utilizarea unor suprafeţe inexistente în realitate. S-a ajuns la situaţii aberante ca brăilenii să achite apă de ploaie pentru luni în care nu a plouat sau au fost cazuri în care taxa pe apa de ploaie a fost mai mare decât valoarea apei menajere consumate. Au existat decizii diferite ale administraţiilor locale, au fost oraşe unde apa de ploaie a fost eliminată din facturi, alţi edili au invocat lipsa unui cadru legislativ. Au fost instanţe care au constatat abuzuri asupra consumatorilor, au fost instanţe care au decis că taxa poate fi eliminată. De acum, se poate acţiona unitar, în sensul eliminării acestei taxe abuzive din toate facturile. Aştept ca primarul Dragomir să pună în aplicare această decizie la prima şedinţă a Consiliului Local Municipal Brăila, după ce legea va fi promulgată de preşedinte”, a afirmat Varga.

 

Aplicarea legii este lăsată la latitudinea consiliilor locale

Tot în comunicatul de presă emis de PNL Brăila se arată faptul că de acum consiliile locale pot decide eliminarea taxei din facturi, astfel încât aceasta să fie suportată de administraţiile locale. Deputatul brăilean a precizat cu această ocazie că are totuşi o nemulţumire, în sensul că modificarea legislativă nu a trecut chiar în forma imperativă propusă iniţial, prin care consiliile locale erau OBLIGATE să suporte plata colectării, transportului, epurării şi evacuării apelor pluviale. Mai exact, în forma adoptată, se lasă la latitudinea administraţiilor locale aplicarea legii.

“Aprobarea acestor modificări reprezintă un succes, mai ales pentru un oraş ca Brăila, unde 15.000 de locuitori au semnat pentru eliminarea taxei pe apa de ploaie, în cadrul celei mai mari campanii civice desfăşurate în oraş”, se mai arată în comunicatul semnat de Varga.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro