• conform Hotărârii de Guvern 714/2022, deținătorii foselor septice erau obligați să se înscrie într-un registru de evidență, până la data de 26 noiembrie 2022 • măsura se aplică atât pentru fosele/bazinele vidanjabile existente, cât și în cazul celor care sunt în curs de construire, iar primăriile erau, la rândul lor, obligate să întocmească acest registru • în caz contrar, avertizau autoritățile centrale, oamenii, dar și primăriile riscau amenzi de până la 15.000 de lei • la mai bine de un an de atunci, reprezentanții Gărzii de Mediu Brăila recunosc că totul a rămas doar pe hârtie, ”deocamdată” • asta în contextul în care județul Brăila stă foarte prost la capitolul canalizare, locuitorii satelor și comunelor din mediul rural bazându-se în continuare pe haznalele din fundul curții
În mai, anul trecut, Garda Națională de Mediu anunța noi măsuri și obligații legale în rândul deținătorilor de fose septice, pentru diminuarea poluării pânzei freatice și/sau a apelor de suprafață. Erau prevăzute și amenzi, de până la 15.000 de lei, dar și un termen limită pentru intrarea în legalitate, respectiv noiembrie 2022. Și nu doar pentru persoanele fizice și juridice, obligate să se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate, ci și pentru primării, forțate la rândul lor să întocmească acest registru. O lună mai târziu însă, adică decembrie 2022, aflăm că termenul limită a fost prelungit până în 2023, fără a se stabili o zi sau o lună anume. La acea dată, motivul invocat de reprezentanții Gărzii de Mediu Brăila a fost că ”mai nimeni, în județul Brăila nu avea fose septice conforme”, și deci, registrele ar fi fost goale, dacă ar fi fost întocmite, desigur. În consecință, și controalele anunțate de Garda de Mediu au fost amânate. Până când, nimeni nu știe. Cert este că între timp, s-a schimbat și guvernul și ne-am pricopsit cu o nouă lege, doar pe hârtie. De altfel, și comisarul șef al Gărzii de Mediu Brăila, Carmen Tudorache, recunoaște că la Brăila nimic nu s-a schimbat după data de 26 mai 2022, când a intrat în vigoare HG 714/2022.
”Nu înțeleg. Ne mai chinuim cu fosele astea să fie conforme? Sau nu mă mai agit? Nu de alta, dar sunt bani în plus. Anul trecut am fost la Primăria Chiscani să mă înscriu și eu în registrul ăsta, că... na! Dacă au zis că dau amenzi și tot urma să-mi cumpăr o fosă septică, am zis să respect legea. Ce credeți că mi-au zis? Că nu există, domnule, niciun registru! Mai durează, că mai e până atunci, mi-au zis. Am zis bine și plecat am fost. Fosa am amenajat-o după cum scria în instrucțiuni. Dacă e conformă sau nu, habar n-am, dar să fie sănătoși, că nici nu mai fac nimic. Fac legi pe genunchi, dar nici ei nu știu ce naiba votează! V-am sunat să vă întreb ce s-a mai întâmplat cu legea asta, dacă ne mai înscriem sau nu în vreun registru, că eu o să plec din țară luna viitoare, cu munca, și să nu mă trezesc cu vreo amendă aiurea”, ne-a mărturisit Viorel, un localnic din Chiscani. Această comună se află pe lista scurtă a localităților din Brăila care au, la ora actuală, sistem de canalizare operațional, însă doar parțial. Adică, vorbim de sisteme care acoperă mai puțin de 5% din gospodării, conform informațiilor puse la dispoziție de către vicepreședintele Consiliului Județean Brăila, Ionel Epureanu.
Prea puține canalizări în județ. Tot haznalele sunt baza!
Tot pe lista scurtă a localităților cu sistem de canalizare operațional se mai află municipiul Brăila, orașele Făurei, Ianca și Însurăței, comunele Măxineni, Tufești și Viziru. Și, parțial, în localitățile Gropeni, Jirlău și Movila Miresii, cu sisteme care acoperă mai puțin de 5% din utilizatori, în timp ce în comuna Vădeni există un sistem de canalizare operațional doar în satul Baldovinești. În total, sunt 12 localități, nici acestea racordate, integral, la sistemul de canalizare din județul Brăila. Vestea bună, dacă o putem numi astfel, este că multe din localitățile de mai sus își continuă investițiile în sistemul de canalizare, în timp ce alte UAT-uri din județ lucrează acum la înființarea sistemului, investiții derulate prin Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de APĂ și APĂ Uzată. Pe această listă figurează 16 orașe și comune, unele care se regăsesc și mai sus, dar și municipiul și județul Brăila. Acestea două din urmă figurează cu lucrări de investiții în curs de execuție, precum: ”Înființare colectoare și stații pompare pentru preluare ape uzate”(județ) și ”Extindere și reabilitare rețele SEAU - Treaptă terțiară de epurare și Instalație pentru Neutralizare și Valorificare nămol”(municipiu) . De asemenea, tot prin SEAU are lucrări în curs de execuție și orașul Făurei, cu proiect ”Bazin de omogenizare și stație de pompare”. Celelalte localități care figurează cu lucrări în curs de execuție de înființare și extindere sistem de canalizare sunt orașele Ianca, Însurăței și comunele Bărăganul, Cazasu, Chiscani (Vărsătura și Lacu Sărat), Gropeni, Jirlău, Mircea Vodă, Movila Miresii, Surdila Găiseanca (Filipești), Șuțești, Tichilești, Ulmu, Vădeni și Zăvoaia, potrivit unei situații puse la dispoziție de către vicepreședintele CJ Brăila, Ionel Epureanu.
Procedura de înscriere a foselor septice
Legea spunea că înscrierea deținătorilor de fose septice se face printr-un formular pus la dispoziție de fiecare primărie în parte, fie online, pe site-urile instituțiilor, fie fizic, la sediile acestora. În baza hotărârii de Guvern menționate, fosele septice vor fi verificate de Garda Națională de Mediu, pe baza unei planificări anuale. La controale vor fi prezenți și reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale. ”Pe 26 mai 2022 a intrat în vigoare un act normativ (HG 714/2002) prin care persoanele fizice și juridice care dețin fose septice sunt obligate să se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate. Conform HG 714/2002, deținătorii foselor septice sunt obligați să se înscrie în registrul de evidență în termen de 120 zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate, sau în termen de 180 zile de la intrarea în vigoare a legii, pentru cele deja construite și conectate (adică până pe 26 noiembrie 2022). Obligația se aplică atât pentru fosele/bazine vidanjabile existente, cât și în cazul celor care sunt în curs de construire”, preciza anul trecut, Garda Națională de Mediu, într-un comunicat de presă. Tot anul trecut subiectul a fost adus și în atenția primarilor din județul Brăila, în cadrul unei ședințe, care a avut loc la Instituția Prefectului-Județul Brăila. Teoretic, Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT), respectiv primăriile localităților aveau termen 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii să înființeze aceste registre, cu obligația de a le pune la dispoziția autorității de gospodărire a apelor. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, de unde și concluzia că politicienii ori nu știu ce votează, ori mimează că respectă normele europene privind poluarea pânzei freatice.