Ungaria a adoptat o lege care permite poliţiei să-i trimită pe migranţii ilegali, reţinuţi pe teritoriul său, într-o zonă de opt kilometri de la graniţa sa sudică cu Serbia, înapoi în partea sârbă a gardului de la frontieră. Actul normativ a atras critici din partea Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). Un gard a fost ridicat de-a lungul graniţei de sud a Ungariei cu Serbia şi Croaţia, ceea ce a contribuit la reducerea drastică a fluxului de migranţi. Anul trecut, sute de mii de persoane au trecut prin Balcani către nordul Europei, în special spre Germania.
Cu toate acestea, un flux constant de migranţi soseşte în continuare la graniţa Ungariei cu Serbia. Budapesta a înfiinţat două zone de tranzit unde migranţii pot depune o cerere de azil. „Scopul este de a permite autorităţilor să-i escorteze înapoi prin porţile gardului de la frontieră pe cetăţenii unei terţe ţări care se află ilegal în Ungaria şi care sunt reţinuţi în interiorul unei zone de opt kilometri de la graniţă", potrivit legii.
Până în prezent, Ungaria a înregistrat 19.140 de cereri de azil şi peste 14.000 de migranţi au trecut ilegal graniţa sa de sud. Budapesta a limitat recent numărul de admiteri în zona de tranzit până la maximum 30.
UNHCR a estimat că noua lege va exacerba situaţia celor care aşteaptă să aibă posibilitatea de a depune o cerere de azil, iar unii dintre ei vor apela la traficanţii de persoane.