În urmă cu câteva zile, ministrul Ecaterina Andronescu a declarat în faţa Asociaţiei Primarilor de Oraşe că vrea să interzică pregătirea pe bani a elevilor la domiciliul dascălilor. "Vom elimina meditaţiile. În lege trebuie să avem o prevedere expresă, nu mai au ce să caute meditaţiile în sistemul de învăţământ. Profesorul nu are de ce să îl invite acasă pe elev. Eu sunt împotriva acestor lucruri, m-am bătut pentru salarii şi să îi motivez", a fost mesajul transmis dascălilor de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Ea a susţinut că ministerul doreşte ca prin programul "Şcoala după şcoală" să atragă profesorii de partea sa şi ca aceştia să renunţe de bunăvoie la sistemul de meditaţii. Conform acestui program, elevii ar trebui să rămână în şcoală după ore şi să primească o masă caldă şi asistenţă educaţională. Ministrul nu a spus însă niciun cuvânt despre modul în care îi va supraveghea pe profesori şi cum va controla dacă aceştia vor mai acorda sau nu meditaţii elevilor.
Această problemă îi preocupă şi pe elevii brăileni, ea fiind discutată chiar ieri la întâlnirea Consiliului Elevilor din judeţul Brăila cu inspectorul şcolar general Viorel Mortu. Cei mai mulţi copii nu au fost de acord cu decizia ministrului. "Este oribil să condiţionezi promovarea elevului de meditaţiile la domiciliu. Dacă un elev nu se descurcă însă cu ceea ce i se predă la clasă, nu cred că este greşit dacă apelează la un profesor. Cea mai simplă metodă de a combate abuzurile este aceea ca elevii să aibă posibilitatea de a le semnala, fără teama de a fi sancţionaţi", a spus elevul Marius Manole de la Liceul "Sebastian". Nici elevul Bogdan Termegan de la Colegiul "Bălcescu" nu a fost de acord cu această lege, pentru că ar însemna că toţi profesorii abuzează şi nu este aşa. "Există situaţia când elevul este constrâns prin note să facă pregătire, dar sunt şi situaţii când profesorii fac gratuit pregătiri cu elevii. Şi la noi se fac asemenea pregătiri gratuite la multe discipline. Cred că ar trebui încurajat acest sistem de pregătiri gratuite în şcoală şi atunci ar dispărea multe meditaţii plătite la domiciliul profesorilor", consideră Bogdan Termegan. Varianta pregătirilor gratuite în şcoală pentru elevii care au nelămuriri a fost susţinută şi de Anca Pascu, de la Colegiul "Murgoci", care a spus că şi la ei unii profesori vin cu jumătate de oră înainte, o dată pe săptămână, pentru a le explica nelămuririle elevilor. Exemple de acest fel au dat şi elevii de la Liceul Pedagogic şi Liceul Economic "P. S. Aurelian". Alţi elevi de la "Bălcescu" şi "Sebastian" au spus că la pregătirea cu profesorul de la clasă apare avantajul că nu schimbi stilul şi comunici mai bine cu dascălul.
La întâlnirea cu inspectorul general Viorel Mortu s-au mai discutat câteva dintre problemele care îi deranjează pe elevi: absenţa sălilor de sport la unele şcoli, obligativitatea orelor de religie, programul şcolar inadecvat posibilităţilor de transport în comun la unele şcoli din mediul rural. De asemenea, s-au discutat şi câteva propuneri ale inspectorului general Viorel Mortu: realizarea unui program de catering în şcoli pentru ca elevii să se hrănească mai sănătos, şi instituirea unui program after school.