Proiectul de hotărâre de Consiliu Local Municipal vizând încercarea de intrare în legalitate la Piaţa Halelor în ce priveşte regimul de proprietate asupra construcţiilor de acolo, intitulat "Actualizare Lot 3 Piaţa Halelor", n-a trecut de consilierii municipali. În şedinţa de miercuri, 29 iulie, a miniparlamentului local, subiectul a stârnit discuţii aprinse, mai ales din partea liberalei Simona Drăghincescu, iar, în final, proiectul a picat din cauza abţinerilor sau neparticipării la vot în cazul a cinci consilieri, majoritatea invocând faptul că au afaceri cu Administraţia Pieţelor şi, astfel, sunt în incompatibilitate. Este vorba despre consilierii Elena Rădulescu (PC) şi UNPR-iştii Tudorel Arbunea şi Cosmin Păvăloiu, aleşi care au decis să nu participe la vot de teama să nu fie în incompatibilitate, chiar şi în ciuda declaraţiei secretarului municipiului, Ion Drăgan, care a dat asigurări că nu ar avea probleme. De precizat că în grupul celor care au zis "pas" s-au înscris în mod surprinzător consilierul independent Dan Păun, precum şi Gigel Cişmaş de la UNPR, ambii abţinându-se la vot.
În final, când s-a supus spre aprobare proiectul, balanţa s-a înclinat spre respingere, chiar dacă majoritatea aleşilor a votat "pentru". Explicaţia este simplă: fiind vorba despre un proiect vizând patrimoniul local era necesar acordul a două treimi dintre membrii CLM. Cum însă doi consilieri au lipsit motivat (Tache Ene - PPLC şi liberalul Georgică Stelian), pentru ca acest proiect să treacă era nevoie de un "da" din partea a cel puţin 18 consilieri, însă în această tabără s-au înscris prin vot doar 17 aleşi, din partea PSD, parţial PNL şi PNG. Împotrivă au votat Simona Drăghincescu - PNL, Traian Adrian - PPDD şi Paraschiva Paraschiv - PPLC.
Drăghincescu: "Am partea mea de vină"
Proiectul cu pricina a fost lăsat printre ultimele propuneri pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a CLM, iar când a fost pus în dezbatere a generat aproape un război al declaraţiilor, de o parte a baricadei fiind liberalii Alexandru Dănăilă (viceprimar) şi Laurenţiu Chiru (preşedinte de şedinţă), iar de cealaltă parte colega de partid, Simona Drăghincescu. Tonul l-a dat aceasta din urmă, care a ţinut să spună că majoritatea construcţiilor din Piaţa Halelor ar fi proprietate privată, invocând documente obţinute cel mai probabil de la pieţari. "Sunt în continuare urmărită penal pentru demolarea unor construcţii care apar ca fiind proprietate publică doar pentru că sunt înscrise eronat în cartea funciară, nu pentru că ar exista documente de proprietate. 22 dintre cele 30 de construcţii care fac obiectul discuţiei sunt proprietatea privată a comercianţilor şi doar 8 sunt proprietatea publică a municipalităţii. (...) Este o confuzie la mijloc. Greşeala aparţine celor de la Cadastru pentru că funcţionarii de acolo au înscris toate cele 30 de construcţii din acest lot ca fiind domeniu public, deşi doar 8 erau în această situaţie. (...) Am partea mea de vină că nu m-am priceput şi nu am ştiut cum să înscriu în cartea funciară un imobil. (...) Nu putem atribui domeniului public sau să scoatem din domeniul public ca şi cum ar fi fost nişte construcţii doar pentru că eu sunt incomodă şi nu se doreşte să candidez la Primărie în 2016! Sunt de acord că trebuie corectate aceste erori", cam aceasta ar fi esenţa alambicatului discurs al Simonei Drăghincescu, care a durat, cumulat, mai bine de 30 de minute, fără a mai pune la socoteală momentele în care a întrerupt intervenţiile colegilor de şedinţă sau în care, pur şi simplu, a vorbit peste aceştia. De altfel, a fost nevoie în mai multe situaţii de intervenţia împăciuitoare a primarului Aurel Simionescu.
Dănăilă: "Blocarea acestui proiect reprezintă o blocare a inventarierii corecte a domeniului public, pentru viitor"
La rândul său, viceprimarul Alexandru Dănăilă a ţinut să lămurească lucrurile cu privire la subiectul în dezbatere, amintind faptul că este şeful comisiei de inventariere a domeniului public al municipiului şi a descoperit inadvertenţe în înscrisuri, iar acestea trebuie în mod transparent corectate. "Este important să înţelegem că suntem în anul 2015, când transparenţa este cuvântul de căpătâi şi modul în care ar trebui să lucrăm cu toţii. Este necesar să inventariem domeniul public aşa cum este el, fizic, în teren. Şi bineînţeles să spunem ce s-a întâmplat cu anumite bunuri care erau în domeniul public până astăzi, să facem un istoric, pentru că toată lumea trebuie să aibă la cunoştinţă. Mai mult decât atât, eu vă spun că acest proiect are la bază nişte expertize cadastrale (cu referire la acuzaţiile Simonei Drăghincescu în privinţa corectitudinii informaţiilor cuprinse în material, precum şi la contraxepertiza adusă de aceasta - n.r.). Nu pot să spun că sunt un fin cunoscător al domeniului, dar atunci când vine vorba de un expert şi de o lucrare care a fost întocmită în conformitate cu legislaţia în vigoare, ajunge votul nostru ca să blocheze aceste cheltuieli ce s-au făcut pentru a se ajunge la forma actuală şi inventarierea viitoare a domeniului public. Gândiţi-vă că ultima inventariere trecută prin CLM şi actualizată s-a întâmplat în 2011", a spus vicele. Contactat după încheierea şedinţei "cu scântei" de miercuri, 29 iulie, penelistul s-a arătat dezamăgit de rezultatul votului. "Ar fi trebuit să deblocăm această situaţie, să putem intra cu tot domeniul public şi inclusiv să trimitem către Guvern, ca să avem o variantă definitivă a domeniului public. Să facem cadastru pentru cât mai multe suprafeţe, astfel încât să le avem pe toate măsurate şi identificate, să ştim clar ce se întâmplă acolo. Eu consider că blocarea acestui proiect de astăzi (n.r. - miercuri) reprezintă o blocare a inventarierii corecte a domeniului public, pentru viitor. Am înţeles astăzi (miercuri, 29 iulie - n.r.), că acest Consiliu Local nu doreşte să avem domeniul public inventariat corect şi conform legislaţiei în vigoare! Ne bazăm pe aprecieri personale, ceea ce cred că este o greşeală", a mai spus Dănăilă. De asemenea, el a anunţat că renunţă la poziţia de preşedinte al Comisiei de inventariere: "Este clar, munca pe care atât eu cât şi colegii mei am făcut-o nu a fost validată de consiliu. Este important să vină altcineva pentru că domeniul public nu poate să stea blocat în Dănăilă. Dacă se vrea eliminarea mea de anumite grupuri de interese, pot să înţeleg treaba asta - suntem într-o confruntare politică -, dar nu sunt de acord să afectăm domeniul public!".
Păun: "Am zis să nu mă bag"
Contactat de reporterii "Obiectiv" pentru a vedea de ce s-a abţinut la vot, consilierul Dan Păun a explicat că ascultând ambele pledoarii (Drăghincescu vs. Dănăilă) a ajuns la concluzia că subiectul îl depăşeşte: "Mi s-a părut o chestie extrem de complicată, sofisticată, în care cei de meserie trebuie să îşi dea verdictul. Eu nu sunt jurist, nu sunt nici cadastrist, fiecare vine cu o argumentaţie pe care dacă o asculţi separat stă în picioare, dar puse cap la cap mie nu mi-au dat bine. Am zis să nu mă bag în chestiuni care sunt dinainte de a fi eu consilier, pe care nu le cunosc, nu le stăpânesc foarte bine".
În ciuda tuturor încercărilor noastre de a-l contacta pe cel de-al doilea consilier care s-a abţinut la vot, UNPR-istul Gigel Cişmaş, acesta nu a răspuns la telefon.
Inventarierea se află în impas
Dincolo de toate jocurile politice, un lucru este cert, şi anume faptul că la acest moment toate construcţiile din Piaţa Halelor sunt întabulate ca fiind proprietatea publică a municipiului, lucrarea cadastrală fiind executată chiar în perioada de mandat a Simonei Drăghincescu. De aici a plecat confuzia privind regimul de proprietate, iar cazul a "explodat" după ce pe numele consilierului a fost formulată o plângere penală în care este acuzată, printre altele, că ar fi produs un prejudiciu avutului public prin demolarea mai multor chioşcuri care, în actele oficiale, aşa cum am spus, figurează ca proprietate publică. Era nevoie, aşadar, de o decizie clară a CLM privind modalitatea prin care trebuie făcute toate modificările necesare, astfel încât situaţia din teren să coincidă cu inventarele şi documentele oficiale. Care este efectul respingerii acestui proiect? Situaţia din Piaţa Halelor va rămâne în continuare încurcată în ce priveşte regimul de proprietate asupra construcţiilor de acolo. "Obiectiv-Vocea Brăilei" susţine în continuare ideea că trebuie tranşate public problemele existente în pieţele din municipiu, inclusiv din Piaţa Halelor, vizavi de apartenenţa sau nu la domeniul public a unor construcţii. La fel de important, "Obiectiv" insistă asupra necesităţii ca modificările în actele oficiale ale instituţiilor publice dar şi în scriptele Administraţiei Pieţelor să se facă pornind de la situaţia reală privind regimul de proprietate. Şi mai important, toate aceste modificări trebuie făcute respectându-se procedura cerută de lege, cu obţinerea tuturor autorizaţiilor, avizelor necesare, şi nu prin radierea construcţiilor din inventarul public al municipiului, fără nicio explicaţie.