Mergi la conţinutul principal

Legătura dintre vârsta părinţilor şi riscul de autism la copil

Un studiu realizat pe un eşantion de 5,7 milioane de copii din cinci ţări a ajuns la concluzia că riscul apariţiei autismului este mai mare dacă taţii au peste 50 de ani, dacă mamele au peste 40 de ani, precum şi atunci când mama este adolescentă sau în situaţia în care diferenţa de vârstă dintre părinţi este foarte mare, scrie ziarul spaniol „ABC", citat de Agerpres.
Publicat în revista „Molecular Psychiatry", studiul analizează situaţia din Danemarca, Israel, Norvegia, Suedia şi Australia şi este unicat întrucât a generat cea mai mare bază de date din lume referitoare la factorii care pot contribui la apariţia acestor tulburări.
În acest fel, „relaţia dintre vârsta părinţilor şi autism a putut fi examinată cu o rezoluţie mult mai mare, ca şi cum s-ar fi făcut la microscop", a subliniat Michael Rosanoff, director de cercetare ştiinţifică în domeniul sănătăţii publice din cadrul organizaţiei „Autism Speaks".
Rod al unei colaborări internaţionale, studiul face parte dintr-un proiect care vizează alcătuirea unui Registru Epidemiologic referitor la Autism (iCARE), care să ajute la determinarea factorilor care predispun sau protejează contra autismului.
Cei 5.766.794 de copii din eşantionul analizat s-au născut între 1985 şi 2004, iar cercetătorii au urmărit modul în care s-au dezvoltat aceştia până în anul 2009.

Şi diferenţa de vârstă dintre părinţi contează dacă este mai mare de 10 ani

Rezultatele obţinute au arătat că incidenţa autismului a fost cu 66% mai mare la copiii născuţi din taţi cu vârstă de peste 50 de ani, şi cu 28% mai mare când taţii aveau peste 40 de ani, prin comparaţie cu copiii cu taţi cu vârsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani.
Şi vârsta avansată a femeilor la ora procreării este un factor de risc din acest punct de vedere: cele de peste 40 de ani au un risc cu 15% mai mare decât cele mai tinere de a naşte un copil cu autism. Totodată, şi vârsta prea fragedă poate avea urmări nedorite: copiii născuţi de mame adolescente au un risc cu 18% mai mare de a fi autişti decât cei ale căror mame au peste 20 de ani.
Un aspect nou pus în evidenţă de acest studiu este că rata autismului creşte în cazul în care diferenţa de vârstă dintre părinţi este mare. De exemplu, riscul este important dacă taţii au între 35 şi 44 de ani, iar mamele sunt cu cel puţin zece ani mai tinere, dar şi în situaţia inversă, când mamele au între 30 şi 40 de ani, iar taţii sunt mai tineri cu mai mult de zece ani.
Specialiştii presupun că riscul mai mare asociat cu bărbaţii de peste 50 de ani se poate explica prin mutaţiile genetice ale spermatozoizilor, care se înmulţesc odată cu avansarea în vârstă şi care ar putea contribui la dezvoltarea unor tulburări de acest gen la copii.
Explicaţia asocierii dintre riscul de autism la copil şi vârsta mamei continuă să fie o necunoscută însă pentru oamenii de ştiinţă, la fel ca şi legătura cu diferenţa mare de vârstă dintre cei doi părinţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro