Mergi la conţinutul principal

Lefuri grase în administrație

* încă din prima lună a anului, consilierii municipali au aprobat o serie de proiecte de hotărâri privind stabilirea nivelului salariilor de bază pentru directorii, funcționarii publici și personalul contractual din cadrul Primăriei, direcțiilor și instituțiilor deconcentrate, în 2022 * acestea se mențin ca în ultimii trei ani, cu excepția pozițiilor de la baza piramidei, care au cunoscut unele adaptări conforme cu legislația în vigoare * trebuie subliniat totuși că nivelul salarial al celor aflați la vârful instituțiilor ar putea fi considerat extrem de îndestulător, cea mai mică leafă brută fiind de 2.550 lei în cazul muncitorilor necalificați și a unor debutanți

 

Din 2019 salariile din administrația brăileană au rămas la același nivel, însă asta nu înseamnă deloc că se pune problema unor lefuri mici. În prima ședință din luna ianuarie, consilierii municipali au aprobat o serie de proiecte de hotărâri prin care au stabilit salariile de bază pentru directori, funcționarii publici, personalul contractual din Primărie, direcții și instituții subordonate. Pe scurt, la fel ca în 2021, în aceste proiecte s-a bifat faptul că în afară de câteva mici excepții ce au vizat creșteri la nivelul lefurilor celor de la baza piramidei, ca urmare a adaptării la majorarea salariului minim pe economie, banii au rămas cam aceiași. Totuși, asta nu însemnă cumva că salariile încasate de cei din Primăria Brăila sau de la nivelul subordonatelor ar putea fi considerate neîndestulătoare. Să începem cu primarul Marian Dragomir, care din 2019 încasează o indemnizație brută de 18.720 lei. De asemenea viceprimarii Doinița Ciocan și Alexandru Jantea iau pe hârtie câte 16.640 lei. Totuși, cum indemnizațiile lunare ale primarilor și viceprimarilor unităților administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabule (deci și cazul Primăriei Municipiului Brăila) se majorează cu 25%, lefurile acestora pe hârtie arată mai degrabă în felul următor: 23.400 lei pentru edilul-șef și 20.800 lei pentru viceprimari.

Dacă aruncăm un ochi și spre cei ce ocupă pozițiile de vârf de la nivelul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Brăila, observăm că secretarul general al Municipiului, Ion Drăgan, are o leafă brută de 14.581 lei pe lună. Arhitectul-șef, Elena Corina Anghelescu, are un salariu brut de 13.104 lei. Directorii executivi de grad II primesc tot atât, directorii adjuncți (grad II) iau pe hârtie 12.772 lei lunar, iar șefii serviciu grad II câte 11.690 lei. Un șef birou grad II ia 11.024 lei. Deci chiar dacă nu au înregistrat creșteri în ultimii ani, lefurile celor din vârful administrației Municipiului Brăila pot fi râvnite de mulți din mediul privat.

 

Cât de «rău» o duc directorii subordonatelor în 2022

Și ca lucrurile să fie cât se poate de clare, am luat la rând lefurile brute ale tuturor șefilor de direcții și instituții deconcentrate. Iată deci la ce nivel salarial se situează aceștia în 2022. La Direcția de Asistență Socială (DAS) Brăila, directorul executiv, Nicoleta Oancea, are un salariu de bază de 13.104 lei pe lună, iar directorul adjunct ia 12.771 lei. Situația este similară în cazul Serviciului de Utilitate Publică ”Seroplant”, unde directorul Ligia Drăgan, are o leafă pe hârtie de 13.062 lei, în timp ce directorul adjunct ia 12.771 lei. La Serviciul de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ și a Cimitirelor (SUPAFLC) Brăila, directorul Emilena Huiu, are o leafă brută de 13.062 lei, urmată de directorul adjunct și contabilul șef cu câte 12.771 lei. În cazul Serviciului de Utilitate Publică de Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) Brăila, directorul executiv, Dumitru Munteanu, are un salariu brut lunar de 13.062 lei, urmat de directorul economic-administrativ (adjunct) cu 12.771 lei. Directorul tehnic al instituției câștigă o leafă de bază tot de 12.771 lei. Totuși trebuie precizat că în salariul de bază pentru funcțiile de conducere este inclusă gradația aferentă tranșei de vechime în muncă la nivel maxim. La Serviciul de Transport Public Local de Călători și Administrare Portuară (STPLCAP) Brăila, începând cu 2019, directorul Mihai Rusinoiu câștigă un salariu brut lunar de 9.402 lei (salariu care cuprinde sporul de vechime la nivel maxim), urmat de șeful de birou cu 7.530 lei. În cazul Serviciului Public de Asistență Medicală și Administrare a Creșelor Brăila, directorul Metanet Talib are 13.104 lei (brut), urmată de contabilul șef cu 11.690 lei. La Poliția Locală, directorul Georgică Tănase câștigă o leafă brută de 13.104 lei, urmat de directorul adjunct 12.772 lei. Și aici este inclusă gradația aferentă tranșei de vechime în muncă la nivel maxim.

În cazul managerilor instituțiilor de cultură și al celor din căminele pentru vârstnici, trebuie subliniat că aceștia au contract de mandat, astfel că salariile nu le sunt stabilite prin votul consilierilor municipali. De altfel, niciunul dintre directori nu se prea înghesuie să își facă publică leafa pe site-urile instituțiilor pe care le conduc, prin declarații de avere, așa cum ar fi normal. Din păcate este și cazul noului manager al Teatrului ”Maria Filotti”, Radu Nichifor, a cărui declarație de avere nu apare pe site-ul teatrului. Ca o paranteză, fostul manager, Lucian Sabados avea o indemnizație de încadrare de 10.270 lei. La Teatrul de Păpuși ”Cărăbuș, managerul Daniela Mihovici precizează în declarația sa de avere din 2021 că a încasat o leafă anuală de 73.047 lei, ceea ce ar însemna undeva la 6.087 lei pe lună. Site-ul Casei de Cultură a Municipiului Brăila nu funcționează în prezent, astfel că o declarație de avere a managerului Emanoil Ciucașu nu poate fi accesată nicăieri, situație pe care am descoperit-o și în urmă cu doi ani. Atunci, surse din Primărie ne-au transmis totuși că acesta ar avea o leafă lunară de 5.966 lei.

În cazul Căminul pentru persoane vârstnice ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, director este Gigel Ion, la Complexul rezidențial “Sfânta Maria” - Daniela Tronaru, iar la Căminul pentru Persoane Vârstnice ”Lacu Sărat” - Mihaela Belu. Pe niciunul dintre site-urile căminelor nu apar declarațiile de avere ale directorilor sau chiar numele acestora. În urmă cu doi ani, reprezentanții Primăriei ne informau că aceștia ar avea lefuri cuprinse între 5.000 și 10.000 lei pe lună.

 

Cum arată ”tabloul” salariilor funcționarilor publici

Așa cum am precizat, cele mai multe salarii de bază au rămas neschimbate, cu câteva mici excepții unde cele mai mici lefuri au fost ușor crescute, ca urmare a prevederilor intrate în vigoare. Astfel, în cazul aparatului Primarului Municipiului Brăila, un referent inspector, arhivar, referent casier debutant - cu studii medii, un muncitor calificat IV (cu studii medii sau generale), începând cu 2022, are 2.550 lei salariul brut, în loc de 2.205 lei cât era înainte. Și acest tip de creșteri a fost înregistrat la aproape toate instituțiile subordonate, în rest, nivelul salarial rămânând identic cu cel de la finele lui 2021.

Totodată, prin aceste hotărâri noi, s-a bifat și cuantumul voucherelor de vacanță acordate în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2026, fiind vorba despre 1.450 lei pentru fiecare salariat.

Revenind la salarii, în ceea ce privește funcțiile publice de execuție din Primăria Brăila, trebuie precizat că lefurile de bază variază între 7.613 lei pe lună (în cazul unui auditor cu studii superioare, de exemplu) și 2.663 lei în cazul unui referent debutant cu studii medii. Totuși cele mai multe se clasează la peste 3.500 - 4.000 lei. În privința funcțiilor de execuție personal contractual, salariile de bază sunt între 7.946 lei cât ia un consilier, expert, inspector de specialitate de gradul I A, cu studii superioare și leafa unui muncitor calificat IV cu studii medii sau generale de 2.550 lei.

Și la DAS Brăila moficările au fost înregistrate doar în cazul angajaților de la baza piramidei, în rest tabloul rămânând identic anilor precedenți. Putem vorbi despre lefuri de 7.946 lei (brut), dar și de 2.550 lei la pol opus. La ”Seroplant”, auditorii superiori și principali, consilierii juridici/inspectorii primesc între 3.744 lei și 7.259 lei pe hârtie. La pol opus un referent debutant are un salariu de bază de 2.558 lei.

La SUPAFLC un auditor ia 7.259 lei la cel mai înalt grad, iar un muncitor necalificat 2.550 lei (brut). La SUPAGL cea mai mare leafă (în afara posturilor de conducere) este înregistrată de auditorii interni - 7.613 lei. La pol opus, un îngrijitor debutant ia 2.550 lei. În cazul serviciului de Transport, un inspector de specialitate la cel mai înalt grad ia 4.992 lei. La polul opus se regăsește un inspector debutant cu 3.099 lei (brut). La Creșe, un inspector de specialitate, referent gradul I A ia 7.946 lei pe hârtie, în timp ce la polul opus se regăsește leafa unui referent debutant sau a unui muncitor calificat de 2.550 lei.

În cazul Poliției Locale Brăila, modificările aduse fac referire la mai multe posturi. Un Arhivar I A ia începând cu 2022 o leafă brută de 3.994 lei, un Arhivar I ia 3.536 lei, un Arhivar II ia 3.037 lei, în timp ce un arhivar debutant, dar și un îngrijitor primește un salariu pe hârtie de 2.550 lei. Totuși, cea mai mare leafă după cea a posturilor de conducere, este înregistrată de auditori de grad profesional superior: 7.613 lei (brut).

La Casa de Cultură a Municipiului cea mai mare leafă o înregistrează consilieri, experții, inspectorii de specialitate, revizori contabili, arhitecții: 4.201 lei (brut). Cei mai puțini bani îi ia un referent debutant 3.037 lei (brut). La Teatrul ”Maria Filotti”, cei aflați pe poziția de consilier, expert, inspector de specialitate etc. cu un grad superior iau 4.202 lei (brut), iar cea mai mică leafă este de 2.550 lei, aici fiind mai multe poziții care se încadrează pentru suma amintită, de la referenți de grade mai mici, debutanți, până la muncitori necalificați. La Teatrul de Păpuși situația este similară. Discutăm despre o leafă brută de 4.202 lei în cazul consilierilor/experților de grad IA și de doar 2.550 lei pentru muncitorii necalificați.

În cazul căminelor pentru vârstnici un șef serviciu, șef de secție are o leafă brută de aproape 4.500 lei, un auditor în jur de 4.100 lei, iar muncitorii necalificați 2.550 lei.

Ar trebui subliniat că la aproape toate subordonatele Primăriei Brăila, persoanele care exercită activitate de control financiar preventiv au o majorare a salariului de bază cu 10% pe durata cât fac acest lucru, ceea ce înseamnă că multe dintre salariile enumerate sunt chiar puțin mai mari.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro