Mergi la conţinutul principal
„O călătorie cu gândul printre stele”

Lecții de astronomie susținute de un fost elev al Școlii Gimnaziale ”Fănuș Neagu”

* după aproape un deceniu de la absolvirea școlii, Andrei Ionescu - absovent al Academiei de Poliție și membru fondator al Astroclubului Substele - le-a vorbit elevilor de la „Fănuș Neagu” despre marea sa pasiune * Andrei le-a prezentat elevilor noțiuni de astronomie, le-a arătat instrumentele pe care le dețin membrii Astroclubului Substele (printre care se numără și cel mai mare telescop astronomic personal din țară) și i-a invitat pe cei pasionați să i se alăture

 

 

 

 

Andrei Ionescu, un tânăr de 23 de ani, pasionat de astronomie, absolvent al Școlii Gimnaziale „Fănuș Neagu” Brăila și al Academiei de Poliție - ofițer în cadrul Poliției Municipiului București și fondator al Astroclublului Substele - a revenit în instituția de învățământ care l-a ajutat să-și împlinească visurile și să devină OM, ca să le vorbească elevilor despre marea sa pasiune, astronomia, despre cât de importante sunt pasiunile, aspirațiile și visurile copilăriei.

După aproape un deceniu scurs de la momentul despărțirii de această insituție atât de dragă mie, încă port în suflet titulatura de fost elev al Școlii Gimnaziale „Fănuș Neagu”. Țin minte și acum, de parcă s-ar fi întâmplat ieri, aproape fiecare clipă acumulată în cei 8 ani petrecuți în băncile școlii. Am avut marele privilegiu să fac parte dintr-o generație absolut sclipitoare, poate una dintre cele mai bune pe care le-a oferit această instituție. Acest fapt nu putea releva altceva decât dăruirea, ambiția și profesionalismul tuturor celor implicați în această performanță, de la profesori și conducerea școlii și până la elevi și părinți. Așa mi-am început eu drumul în viață, într-un mediu competitiv, care a scos la iveală tot ce era mai bun în interiorul meu și al colegilor, într-o atmosferă în care plutea excelența, într-o instituție în care nu am simțit niciodată că ne sunt tăiate aripile, ba din contră, eram îndrumați în a ne urma pasiunile, visurile, idealurile”, le-a spus Andrei elevilor de la „Fănuș Neagu”, prezenți în Sala de festivități a instituției.

Andrei a mai spus că lecțiile pe care le-a învățat în școală au rămas alături de el toată viața. A înțeles, astfel, cât de importante sunt pasiunile, aspirațiile și visurile copilăriei și a conștientizat faptul că ele trebuie urmărite, îmbrățișate și ajutate „să prindă viață”.

Încă de la o vârstă fragedă am fost pasionat de cerul înstelat, de Univers și de posibilitățile infinite care se desfășoară acolo, printre multitudinea de stele. În urmă cu mai bine de trei ani, am luat decizia de a materializa această pasiune, în prezent petrecându-mi timpul liber sub lumina stelelor, alături de telescoapele mele și de colegii din cadrul Astroclubului Substele, organizație înființată chiar de noi. Astăzi, după aproape 10 ani, am revăzut instituția care m-a format ca om, m-am reîntâlnit cu foștii profesori, care m-au îndrumat pe calea aleasă și cu elevul din mine, care încă trăiește acolo, undeva în interiorul meu”, a spus fostul elev de la „Fănuș Neagu”.

Prin activitatea pe care a desfășurat-o, Andrei Ionescu a reușit să aducă mai aproape de elevii Școlii „Fănuș Neagu” un domeniu atât de fascinant dar, totuși, atât de ignorat - astronomia. În momentul de față, astronomia nu se mai regăsește în programa școlară decât rareori, ca materie opțională. Astroclubul Substele, al cărui membru fondator este Andrei, își propune să popularizeze astronomia în rândul publicului larg prin diverse activități precum cea desfășurată la „Fănuș Neagu”.

Andrei le-a prezentat elevilor noțiuni de astronomie, le-a arătat instrumentele pe care le deține, printre care se numără și cel mai mare telescop astronomic personal din țară, imagini realizate în cadrul ieșirilor organizate de astroclub și, bineînțeles, i-a invitat pe cei pasionați și curioși să li se alăture. În cadrul întâlnirii, tânărul pasionat de astronomie a vorbit și despre o mare problemă cu care ne confruntăm astăzi, cea a poluării luminoase, care capătă proporții covârșitoare odată cu dezvoltarea orașelor.

Poluarea luminoasă reprezintă inundarea mediului înconjurător și, implicit, a cerului nopții, cu lumină artificială provenită din amplasarea precară a surselor de iluminat situate în așezările umane. Această formă de poluare nu numai că distruge frumusețea naturală a cerului nopții, împiedicându-ne să îl observăm la capacitate maximă, însă este și extrem de dăunătoare vieții animalelor și chiar a oamenilor. Conform ultimelor studii, din cauză că orașele sunt din ce în ce mai inundate cu lumină artificială, ciclul circadian uman este puternic afectat, ceea ce provoacă șanse mult mai mari de a contracta boli incurabile. Organismul uman este obișnuit cu întunericul din timpul nopții, cu care a trăit timp de zeci de mii de ani, pe când în ziua de azi, dacă ne uităm la aspectul orașelor pe timp de noapte, nu arată extrem de diferit față de un peisaj diurn. Nici regnul animal nu este mai puțin afectat de această criză, foarte multe specii de animale nocturne și insecte fiind afectate de poluarea luminoasă. De exemplu, păsările care își ghidează traseele conform stelelor, devin dezorientate, iar puii de broască țestoasă în loc să ia calea oceanului, întrucât deasupra întinderii de apă apar stele strălucitoare, sunt din ce în ce mai atrase de luminile orașelor, sfârșind pe autostrăzile construite de oameni”, a spus pasionatul de astronomie.

Rezolvarea acestei probleme este una extrem de simplă, la prima vedere. Tot ce trebuie să facem este să cuplăm anumite scuturi asupra surselor de iluminat, pentru a împiedica lumina să se îndrepte înspre cer sau în lateral, să diminuăm intensitatea luminoasă exagerată și să încercăm să alegem tonalități mai calde, de galben, portocaliu, roșu, în detrimentul led-urilor albe care se folosesc astăzi.

M-am bucurat enorm să pășesc din nou în această instituție plină de amintiri frumoase și să vorbesc cu elevii școlii și cu foștii mei profesori despre un domeniu atât de fascinant și despre problemele cu care ne confruntăm și pe care le putem rezolva împreună. Cu siguranță, vom continua aceste activități de popularizare și informare alături de oricine dorește să ni se alăture și să ne primească în această călătorie printre stele. Cer senin!”, a mărturisit fostul elev al Școlii „Fănuș Neagu” la finele manifestării.

Proiectul ințiat de Andrei Ionescu, „O călătorie cu gândul printre stele”, ne-a trezit conștiința importanței școlii și a profesorilor în viața copiilor. Îi mulțumesc tânărului Andrei Ionescu, ofițer al Poliției Române, care a dorit să împărtășescă din pasiunea lui - astronomia tuturor elevilor de la Școala Gimnazială „Fănuș Neagu”. Vom continua să aducem aproape de elevi, tinerii care au reușit, prin muncă, să-și împlinească visurile”, ne-a declarat directorul Școlii Gimnaziale „Fănuș Neagu”, prof. Emilia Luntraru.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro