Mergi la conţinutul principal

Lecţie la Muzeul Ianca despre eroul brăilean din Primul Război Mondial, Stan Poetaş

• împlinirea a 100 ani de la Marea Unire a făcut ca la muzeul din Ianca să aibă loc o lecţie de istorie chiar despre un brăilean, erou în Primul Război Mondial • au participat cadre militare în retragere sau în rezervă, dar şi elevi ai liceului “Angelescu” din localitate

 

O frumoasă lecţie de istorie despre eroul brăilean Stan Poetaş, general în timpul Primului Război Mondial, a fost ţinută în cadrul Muzeului Ianca, atât de fondatorul muzeului, prof. Ion Bărbuceanu, cât şi de cei aflaţi la conducerea Filialelor Judeţene a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere şi a Cultului Eroilor. Publicul a fost format din elevi ai Liceului Teoretic “Constantin Angelescu” din Ianca, însoţiţi de profesorii Manuel Grosu şi Costel Berchiu, dar şi de directorul liceulu, Ştefănuţ Dragomir.

Activitatea a avut loc luni şi face parte din manifestările dedicate “Centenar - România”. Au fost două teme abordate: Unirea Basarabiei cu România şi cunoaşterea faptelor de arme ale eroului brăilean, general Stan Poetaş.

Col. (r) Ionel Teodorescu a prezentat un filmuleţ despre vizita unei delegaţii brăilene în ziua de 13 martie 2018 în Republica Moldova, la Soroca, unde s-a sfinţit Troiţa, adică piatra funerară dedicată eroului Stan Poetaş. Lt. col. Constantin Giurgea a vorbit despre viaţa generalului Poetaş.

Elevii de la “Angelescu” le-a pregătit acestora un mic program artistic cu temă istorică, aceştia fiind coordonaţi de prof. Georgeta Constantin şi prof. Elena Alina Chiru.

La final, prof. Ion Bărbuceanu, fondatorul Muzeului Ianca a adus auditorului multe fapte inedite legate de istoria monumentului din Ianca şi a explicat de ce pe monumentul din oraş, lista eroilor a început cu generalul Stan Poetaş.

Generalul Stan Poetaş s-a născut pe 5 decembrie 1870, în localitatea brăileană Ulmu şi a decedat pe 8 ianuarie 1919, în Basarabia. A fost general de armată în timpul Primului Război Mondial, multe victorii din timpul războiului fiindu-i atribuite lui.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro