• împlinirea a 100 ani de la Marea Unire a făcut ca la muzeul din Ianca să aibă loc o lecţie de istorie chiar despre un brăilean, erou în Primul Război Mondial • au participat cadre militare în retragere sau în rezervă, dar şi elevi ai liceului “Angelescu” din localitate
O frumoasă lecţie de istorie despre eroul brăilean Stan Poetaş, general în timpul Primului Război Mondial, a fost ţinută în cadrul Muzeului Ianca, atât de fondatorul muzeului, prof. Ion Bărbuceanu, cât şi de cei aflaţi la conducerea Filialelor Judeţene a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere şi a Cultului Eroilor. Publicul a fost format din elevi ai Liceului Teoretic “Constantin Angelescu” din Ianca, însoţiţi de profesorii Manuel Grosu şi Costel Berchiu, dar şi de directorul liceulu, Ştefănuţ Dragomir.
Activitatea a avut loc luni şi face parte din manifestările dedicate “Centenar - România”. Au fost două teme abordate: Unirea Basarabiei cu România şi cunoaşterea faptelor de arme ale eroului brăilean, general Stan Poetaş.
Col. (r) Ionel Teodorescu a prezentat un filmuleţ despre vizita unei delegaţii brăilene în ziua de 13 martie 2018 în Republica Moldova, la Soroca, unde s-a sfinţit Troiţa, adică piatra funerară dedicată eroului Stan Poetaş. Lt. col. Constantin Giurgea a vorbit despre viaţa generalului Poetaş.
Elevii de la “Angelescu” le-a pregătit acestora un mic program artistic cu temă istorică, aceştia fiind coordonaţi de prof. Georgeta Constantin şi prof. Elena Alina Chiru.
La final, prof. Ion Bărbuceanu, fondatorul Muzeului Ianca a adus auditorului multe fapte inedite legate de istoria monumentului din Ianca şi a explicat de ce pe monumentul din oraş, lista eroilor a început cu generalul Stan Poetaş.
Generalul Stan Poetaş s-a născut pe 5 decembrie 1870, în localitatea brăileană Ulmu şi a decedat pe 8 ianuarie 1919, în Basarabia. A fost general de armată în timpul Primului Război Mondial, multe victorii din timpul războiului fiindu-i atribuite lui.