• dr. Aurora Caracostea, medic pentru diabet şi nutriţie la “West Clinique”, a ţinut un discurs în faţa a zeci de pensionari despre boala secolului, diabetul • aceasta le-a vorbit despre mâncărurile din ziua de azi şi cât de sănătoase sau nesănătoase sunt obiceiurile alimentare “moştenite” de la părinţi şi bunici • la final, publicul a fost servit cu prăjituri fără zahăr, dar la fel de gustoase ca cele obişnuite • cei prezenţi la CARP şi-au măsurat gratuit glicemia şi au făcut EKG
Zeci de pensionari brăileni s-au strâns, ieri, la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Brăila, pentru a participa la lecţia despre diabet oferită de clinica privată “West Clinique”. Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, marcată anual pe 14 noiembrie. Pe lângă informaţiile preţioase despre boala secolului şi despre cum poate fi prevenită, cei prezenţi s-au putut desfăta cu prăjituri fără zahăr, dar la fel de gustoase şi aspectuoase.
Activitatea a fost prezentată de dr. Aurora Caracostea, medic specialist diabet şi nutriţie din cadrul clinicii. Aceasta a vorbit despre diabet, insulină, nutriţie, dar şi despre obiceiurile deloc sănătoase care pot duce la apariţia afecţiunii. Zecile de persoane prezente au fost numai ochi şi urechi, pentru că, spre exemplu, nu ştiau cât de periculoase sunt mezelurile pentru organism ori că nu este bine să hrăneşti, forţat, un copil care nu vrea să mănânce în acel moment, mergând pe ideea greşită “gras şi frumos”. De asemenea, publicul a mai învăţat despre cât de importantă este insulina, despre beneficiile meselor servite la ore fixe, dar şi despre nutriţia unei gravide, pentru că încă mai există mitul neadevărat şi, în acelaşi timp, obicei nesănătos pentru făt, “trebuie să mănânc cât pentru două persoane, pentru că sunt însărcinată”.
De asemenea, cei care au trecut pe la CARP Brăila, ieri, au putut să-şi măsoare gratuit glicemia şi să facă EKG.
“Ne aflăm astăzi aici, pentru că este Ziua Mondială a Diabetului. Această campanie are rolul de a conştientiza pericolul care există în lumea noastră modernă, inamicul ascuns, diabetul, şi nu în ultimul rând, să conştientizaţi riscurile la care vă expuneţi zilnic printr-o nutriţie inadecvată. Trebuie să celebrăm insulina fără de care mulţi copii n-ar fi avut nicio şansă la viaţă dacă aceasta nu ar fi fost descoperită. Diabetul e ca o viroză, aşa de repede se răspândeşte în zilele noastre. Sunt 415 milioane de bolnavi de diabet la nivel global. Diabetul tip 1 are o răspândire tot mai mare. Europa este continentul cu cea mai mare răspândire a diabetului tip 1, 140.000 de copii cu diabet, iar anual, sunt 21.000 cazuri noi de copii diagnosticaţi cu diabet. (…) Este recomandat ca femeile să slăbească pentru a rămâne însărcinate. De ce? Pentru că nu e vorba neapărat de diabet, ci de rezistenţa la leptină, deci surplusul de greutate dă rezistenţa la leptină. Aveţi grijă la leptină când vă încurajaţi nepoţii să mănânce încă o linguriţă, şi încă o linguriţă, că vi se pare că a mâncat prea puţin. Această leptină are nişte consecinţe nefaste asupra memoriei, osificării, reproducerii, imunităţii şi alergiilor etc. Femeile cu diabet zaharat tip 1 au risc de avort spontan sau pot da naştere unor copii cu malformaţii. Contează extrem de mult ca femeia să aibă hemoglobina glicozilată, adică media glicemiei pe ultimele 3 luni, 7 înainte de a rămâne însărcinată”, aşa şi-a început discursul dr. Aurora Caracostea. Aceasta a explicat riscurile diabetului netratat, ajutându-se şi de o prezentare PowerPoint. Publicul a ascultat cu atenţie lecţia despre nutriţie, mai ales că printre pensionarii aflaţi în sală erau şi persoane suferinde de diabet.
Managerul clinicii: «Suntem lideri în medicina privată pentru zona Brăila-Galaţi»
Şi managerul clinicii, Maranda Enciu, a fost prezentă la eveniment. În deschiderea seminarului, aceasta le-a povestit pensionarilor prezenţi despre spitalele private pe care le va deschide, în curând, la Brăila.”Ne aşteptam la un număr aşa mare de participanţi, pentru că avem o poziţie pe piaţă, de lideri în medicina privată pentru zona Brăila-Galaţi. Spun asta prin prisma numărului mare de pacienţi care ne calcă pragul zilnic şi în virtutea cifrei de afaceri pe care am obţinut-o în anul 2016. Cred că cei 5 ani de muncă îşi spun cuvântul. Avem o echipă sudată şi acest succes se datorează mediului plăcut, curat, personalului medical care tratează cu respect pacienţii şi nu în ultimul rând pregătirea continuă a medicilor care colaborează între ei pentru binele pacientului. Bineînţeles că succesul se datorează şi încheierii contractului cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru disciplinele diabet şi nutriţie, medicină internă, dermatologie, ORL, unde pacienţii nu mai achită niciun ban dacă vin cu bilet de trimitere. Aceste servicii sunt decontate de CJAS, iar clinica noastră este un bun contribuabil la bugetul asigurărilor de sănătate prin prisma celor aproape 50 de angajaţi pe care-i avem şi a celor 40 de medici colaboratori, în total aproape 90. Am observat, pe parcursul temei, că cei prezenţi în sală au fost ochi şi urechi la doamna doctor Aurora Caracostea care a ştiut să se facă înţeleasă şi plăcută, a venit cu cifre concrete şi nu a vândut iluzii. Nu a venit să-şi facă reclamă la meseria de doctor, ci a prezentat o temă reală din viaţa de zi cu zi. Prin această manifestare vrem să atragem atenţia asupra pericolului pe care-l prezintă diabetul. Vrem sau nu vrem, diabetul ucide! Toţi participanţii la seminar au fost foarte atenţi, au pus întrebări, au fost interesaţi de informaţiile prezentate. Şi nu numai la acest seminar, ci şi la celelalte pe care le-am organizat în cadrul clinicii. Cu siguranţă, toată lumea prezentă va avea de câştigat din această sesiune. Au fost atraşi de prăjituri, care sunt fără zahăr, făcute doar din ingrediente care oferă gustul şi savoarea pe care o au şi cele cu zahăr. Prin urmare, recomand ca toate persoanele să se îndrepte spre aceste dulciuri sănătoase”, ne-a declarat Maranda Enciu, managerul “West Clinique”.