Lecţie despre arta ceramicii, la Centrul Cultural «Nicăpetre» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Lecţie despre arta ceramicii, la Centrul Cultural «Nicăpetre»

Sâmbătă dimineaţă, de la ora 11.30, la Centrul Cultural "Nicăpetre" are loc o nouă întâlnire din seria "Aer. Apă. Artă". Va fi susţinută o prelegere despre piesele de ceramică şi porţelan donate de colecţionarul brăilean Paul Bălcănescu (1910 - 1965). Specialiştii invită brăilenii să facă o călătorie inedită prin istoria culturală, materială şi socio-economică a lumii ultimelor două veacuri. Colecţia, donată în 1965, cuprinde 29 de piese de artă decorativă şi aplicată europeană şi extrem-orientală databile în intervalul de timp cuprins, cu aproximaţie, între 1830 şi 1940. "Chiar dacă relativ restrânsă numeric, colecţia este îndeajuns de variată şi de reprezentativă pentru a permite o privire cuprinzătoare asupra principalelor căi de schimb comercial, stilistic şi cultural care au modelat gusturile, imaginaţia şi interesele societăţii apusene de-a lungul secolului al XIX-lea şi în primele decenii ale celui de-al XX-lea. Convins de valoarea estetică şi documentară a pieselor din colecţia sa, Paul Bălcănescu şi-a exprimat, la un moment dat, speranţa că acestea vor prilejui şi pe mai departe «o lecţie practică de istorie şi artă aplicată, cercetată cu interes şi multă plăcere»", a precizat muzeograful Ruxandra Mircea.
Paul Bălcănescu s-a născut la Brăila, în 1910. După absolvirea, în 1928, a Liceului "Nicolae Bălcescu", a urmat cursurile Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1935. A profesat apoi în oraşul natal, la Farmacia Pantell, la Drogheria Popescu, la Spitalul nr. 1 şi, în ultimii ani de viaţă, la Spitalul T.B.C. Pasionat încă din studenţie de istorie şi arheologie, apoi şi de obiecte de artă, Paul Bălcănescu a reuşit, în timp şi cu preţul multor eforturi materiale, să asambleze o colecţie din ce în ce mai numeroasă şi mai diversă de antichităţi şi artă decorativă şi aplicată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro