Brăilenii au avut ocazia, joi după-amiază, să participe la o întâlnire cu profesorul Gheorghe Gorincu, în sala "Fănuş Neagu" a Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati". Evenimentul a fost o triplă rememorare, după cum au explicat organizatorii, a celor 89 de ani de viaţă ai prof. Gorincu, 4 ani de funcţionare a Fundaţiei Caritabile "Profesor Florica Gorincu" şi 23 de ani de funcţionare a editurii personale "Danubius". Au luat cuvântul profesorii Ilie Caraman, Eugen Surdu, Jenică Chiriac, Emilian Micu şi doi invitaţi speciali, Viorel Micula şi Constantin Lontoş. Întâlnirea a fost moderată de prof. Marian Ciprian Carp. În cadrul evenimentului a avut loc şi un recital violonistic sub coordonarea profesorilor Aurora Popescu şi Ion Popescu, corepetitor fiind prof. Luminiţa Vasile.
Profesorul Gheorghe Gorincu a avut o contribuţie bogată la fondul de cărţi al Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati". De la brevetele familiei, medalii, ordine, corespondenţă, manuscrise, diplome, până la cărţi scrise de el sau tipărite la editura personală "Danubius". Toate sunt acum pe rafturile bibliotecii din Piaţa Poligon.
"Deşi într-o lungă luptă cu timpul, prof. Gorincu a încercat să ne demonstreze că este încă tânăr. Editor, profesor, director, dar şi economist de excepţie, mă bucur că oraşul Brăila l-a adoptat ca fiu", a spus moderatorul evenimentului, prof. Marian Ciprian Carp.
Prof. Gheorghe Gorincu a oferit celor prezenţi o adevărată lecţie de istorie, nu învăţată din cărţi, ci chiar din propria viaţă. Născut în 1925, în judeţul Suceava, a trăit momente istorice importante pe care mulţi le-au aflat doar din manualele şcolare. "Sunt contemporan cu două perioade din secolul trecut. Şi anume, am fost contemporan cu inaugurarea postului naţional de radio, în 1928. Aveam 3 trei ani, am prins toată evoluţia postului de radio până în ziua de astăzi. Am fost contemporan cu programul reformator al lui Spiru Haret, program care s-a desfăşurat în anul 1948, dar şi după. Aici vreau să fac o mică paranteză, cel care vă vorbeşte a trecut prin trei orânduiri: orânduirea monarhică, orânduirea comunistă şi orânduirea economiei de piaţă", şi-a început discursul şi, în acelaşi timp, lecţia de istorie prof. Gorincu.
La finalul evenimentului, cei prezenţi au vizionat expoziţia cu documentele donate de Gheorghe Gorincu Bibliotecii Judeţene.
Gheoghe Gorincu are o activitate profesională impresionantă. Între 1950 -1952, a fost contabil şi inspector de credite la Sucursala Fălticeni a Băncii Naţionale. Trei ani mai târziu, acesta a devenit inspector-şef la Sucursala Brăila a Băncii Naţionale, dar şi profesor la Şcoala Tehnică Financiară şi Liceul Economic "Ion Ghica" din oraş. În perioada 1975 -1986, a fost director la Grupul Şcolar Radio-TV din Brăila. Ca activitate publicistică, Gorincu a publicat peste 40 de articole, studii, cercetări şi opinii privind operaţiunile bancare, dar şi din activitatea didactică. De asemenea, a cochetat şi cu presa locală din Brăila, publicând timp de un an materiale despre economia de piaţă.