Mergi la conţinutul principal
Cine sunt noii consilieri municipali?

Laurențiu Coman: „Siguranța cetățeanului și confortul public nu sunt mofturi, ele reprezintă o necesitate care trebuie asigurată de autoritatea locală prin profesioniști”

Spre deosebire de alte alegeri locale, anul trecut au intrat atât în CLM cât și în CJ multe nume noi de la PSD și PNL. Totodată printre new-entry sunt și mulți tineri, dar și mulți profesioniști cu calificări superioare de la care cetățenii Brăilei ar putea avea așteptări. În acest context, ziarul “Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o rubrică nouă destinată în exclusivitate consilierilor municipali și județeni aflați la primul mandat. Pentru început în cadrul acestei rubrici vor intra mini-interviuri asezonate cu CV-urile noilor consilieri.

 

Laurențiu Coman, 47 ani, comisar șef de poliție în rezervă, este în prezent antreprenor. A absolvit  Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza – promoția 1992, este licențiat în științe juridice, specialitatea Drept. Are studii de masterat în domeniul Management, specializarea Management în administrație și servicii publice. Din septembrie 2020 este consilier municipal al PNL.

 

- Cum vă simțiți la ședințele CLM Brăila?

- Traversăm cu toții o perioadă complicată, iar ședințele de consiliu desfășurate on-line pierd ceva, sunt convins, din energia unor ședințe în plen. Așteptăm cu toții revenirea la normalitate, la întâlniri într-un cadru care să permită dezbateri fără mijlocirea camerelor de luat vederi, a tabletelor și internetului. Dincolo de asta, sunt îngrijorat de faptul că, în absența unui echilibru între putere și opoziție, cele două consilii sunt, în fond, doar instrumente ale puterii și că, în atare situație, ar putea apărea tentațiile unor abuzuri din partea majorității. 

 

- Ce nu vă place?

- Știți, am renunțat să gândesc în termeni „îmi place” vs. „nu îmi place”, în momentul în care m-am hotărât că vreme de patru ani o să lucrez în slujba comunității. Ca membru al unui partid de opoziție într-un Consiliul Local Municipal dominat de PSD, trebuie să fiu conștient că spațiul de acțiune este restrâns. Asta nu ne împiedică, așa cum am spus încă din prima zi de mandat, să fim vocea, ochii și urechile comunității în Consiliul Local, să semnalăm hotărârile, inițiativele și demersurile administrației publice locale care nu sunt în interesul cetățenilor sau care sunt împotriva logii ori a interesului public.

 

- Ați schimba ceva la modul de organizare și funcționare al ședințelor?

- După cum v-am arătat mai sus suntem într-o perioadă în care ședințele CLM se desfășoară on-line, este o perioadă temporară  și aștept să văd cum se vor desfășura concret ședințele în plen. Sunt convins că prin dialog și diplomație membrii CLM indiferent din partidul din care provin vor găsi calea spre rezolvarea tuturor problemelor municipalității.

 

- Aveți vreun proiect personal pe care, cu ajutorul grupului de consilieri PNL, eventual și al PSD, să-l promovați până la sfârșitul mandatului?

- Sunt trei lucruri pe care le urmăresc cu atenție și unde aș dori să văd o schimbare cât mai repede. Primul are legătură cu serviciul public de transport în comun. Nu cred că mai sunt multe orașe în România în care transportul public să fie atât de precar. Transportul în comun este atât de prost organizat încât lumea este nevoită să se înghesuie în autobuze la fel ca înainte de 1989. Mi se pare o bătaie de joc pe bani publici și prezența on-line a Braicar și am tras deja un semnal de alarmă în acest sens, iar acțiunile mele vor continua pas cu pas până când atât conducerea municipalității, cât și noua conducerea Braicar vor înțelege cum trebuie să arate un serviciu de transport în mileniul III și vor schimba lucrurile în bine. Așa cum spuneam, trebuie să fim realiști și să înțelegem faptul că unui membru al opoziției, în actuala componență a CLM, îi este aproape imposibil să-și promoveze și să aibă succes cu un proiect propriu. Critica bineintenționată, constructivă, punctuală, poate aduce însă schimbări de care avem nevoie. Un alt subiect care mă interesează este Poliția Locală. O structură cu peste 200 de angajați în care se pompează anual foarte mulți bani publici trebuie să fie, din punctul meu de vedere, mult mai prezentă în viața comunității. În perioada care urmează am de gând să mă aplec cu atenție asupra modului în care este organizată Poliția Locală și asupra rezultatelor acestei instituții. Al treilea subiect este un proiect pe care l-am prezentat colegilor mei din PNL încă din campania electorală. Cred că este de maximă importanță pentru siguranța cetățenilor implementarea unor măsuri de eficientizare și de creștere a capacității de intervenție a Poliției Locale. Siguranța cetățeanului și confortul public nu sunt mofturi, ele reprezintă o necesitate care trebuie asigurată de autoritatea locală prin profesioniști. Evoluția generală la nivelul municipiului Brăila și dinamica situației operative, caracterizată prin perpetuarea infracțiunilor care periclitează viața și integritatea locuitorilor, avutul public și privat, drepturile cetățenilor, creșterea infracționalității stradale (furturi, tâlhării, agresiuni fizice) impune creșterea ordinii și siguranței publice stradale care intră în competența Poliției Locale.

Consider că prin aplicarea unor măsuri concrete cum ar fi: extinderea rețelei de monitorizare video la nivelul municipiului Brăila, reorganizarea poliției locale astfel încat să se asigure creșterea numărului de polițiști în teren și diminuarea numărului polițiștilor din birouri și dotarea corespunzătoare cu echipamente, mijloace de deplasare (autoturisme, motociclete, scutere) și realizarea armonizării informaționale și intervenționale între structura poliției locale și poliția națională, protejarea cetățeanului se va realiza într-un mod eficient. În ceea ce mă privește, o să ridic această problemă în Consiliu și sper să găsesc înțelegere și din partea celor din PSD pentru a promova o hotărâre în acest sens. Este, în fond, vorba despre siguranța tuturor brăilenilor.

(A consemnat Monica PARASCHIV)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro