Care va fi destinaţia finală a Universului? Probabil va sfârşi prin a îngheţa, dacă e să-i credem pe laureaţii de anul acesta ai Nobelului la fizică, arată Academia suedeză.
Cei trei au studiat câteva zeci de stele care explodează, aşa-numitele supernove, şi au descoperit că Universul se extinde la o rată de accelerare fără precedent. Descoperirea a fost o surpriză chiar şi pentru laureaţii înşişi. Descoperirea lor a zguduit din temelii cosmologia, în 1998. Au lucrat în două echipe, începându-şi studiul în 1988 şi respectiv 1994.
Saul Perlmutter, cetăţean american, s-a născut în 1959 şi este profesor la University of California. El va lua 5 milioane de coroane suedeze.
Cealaltă jumătate a premiului va merge la Brian P. Schmidt, cetăţean american şi australian, născut în 1967 în SUA, cu doctorat luat la Harvard University, Cambridge. În prezent este şeful unei echipe de cercetători de la Universitatea Naţională Australiană.
Adam G. Riess, cetăţean american, s-a născut în 1969 la Washington şi în prezent este profesor de astronomie şi fizică la Johns Hopkins University şi Space Telescope Science Institute, în Baltimore.
Observând un tip particular de supernovă, ei au descoperit 50 de supernove îndepărtate, a căror lumină era mai slabă decât se credea - un semn că expansiunea Universului este în accelerare. "De un secol, se ştia că Universul este în expansiune după Big-Bang-ul produs acum 14 miliarde de ani. Totuşi, descoperirea acestei expansiuni accelerate a uluit. Dacă expasiunea va continua să se accelereze, Universul va sfârşi în gheţuri", potrivit comitetului Nobel.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.